IN STORE  in your country  
HRVATSKA
Svijet
20.11.2020.

Izrael: Meso iz laboratorija već u ponudi restorana The Chicken

U Tel Avivu je, zahvaljujući kompaniji SuperMeat, otvoren restoran The Chicken, gdje nude pileće meso, koje ne dobivaju klanjem, već u laboratoriji iz nekoliko stanica živih životinja.

Posjetitelji prvog svjetskog restorana ove vrste ne moraju plaćati obrok od piletine (za sada), ali se traže povratne informacije.

SuperMeat planira otvoriti još ovakvih restorana u budućnosti. Trenutno imaju dva menija koja uključuju umjetno uzgojeno meso.

Degustatori i kuhari koji su eksperimentirali s proizvodom rekli su da se ne razlikuje od obične piletine, kaže Ido Savir, izvršni direktor i suosnivač SuperMeat-a. Proces proizvodnje vidljiv je u novootvorenom restoranu The Chicken, gdje posjetitelji mogu kroz staklo promatrati kako se radi meso, koje kasnije dobiju na tanjuru.

Laboratorijski uzgojena piletina uskoro bi mogla biti dostupna i u supermarketima. Međutim, još uvijek ne postoje regulatorna odobrenja, jer do komplikacija dolazi prije svega u nazivu. Uzgajivači nisu suglasni da se laboratorijsko meso imenuje isto kao i meso koje prodaju.

Prošle godine je AT Kearney najavio da će do 2040. većina mesa u našoj ishrani biti biljnog ili staničnog porijekla.

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.

-