POSAO.HR OŽUJAK
POSAO.HR OŽUJAK

UK: Potrošači ne žele kupovati voće i povrće u plastičnoj ambalaži

Svijet

24.03.2025

Prema istraživanju WRAP-a, većina potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu radije bi kupovala voće i povrće bez ambalaže.

Kad bi se sve jabuke, krumpir i banane prodavale bez ambalaže, moglo bi se spriječiti bacanje 60.000 tona hrane, što je jednako količini hrane u 8,2 milijuna potrošačkih košarica, navodi organizacija i poziva na konzultacije o zabrani pakiranja 21 vrste voća i povrća, uključujući jabuke, avokado, kruške, naranče, luk, mango, krumpir, rajčicu, brokulu, mrkvu.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj potrošača radije kupuje bez pakiranja - 56% u odnosu na 39% onih koji biraju pakirano. Čak 78% odraslih vjerojatno bi kupilo svoje uobičajene proizvode bez pakiranja da im je ta opcija dostupna. Od onih koji više vole kupovati bez pakiranja, 68% kaže da im to omogućuje kupnju točno onoga što im treba.

Među ambalažom najpopularnije su papirnate vrećice ili vreće za koje bi se odlučilo 77% ispitanika, a 75% preferira kartonske kutije ili tanjure. Manje od polovice ispitanika kupovalo bi voće i povrće u plastičnoj ambalaži.

Proizvode bez pakiranja najviše biraju stariji potrošači: 73% starijih od 76 godina, 68% od 55-75 godina, dok je među mladima od 16-24 godine taj postotak samo 38%.

Također, tu su i manja kućanstva: 63% ljudi koji žive sami i 64% onih u dvočlanim kućanstvima bira bez ambalaže, dok je u obiteljima s četiri i više članova taj postotak 47%.

Većina kućanstava bez djece, njih 61%, radije kupuje bez ambalaže, dok je među onima s djecom u kućanstvu taj postotak 47%.

Istraživanje WRAP-a pokazuje da bi uklanjanje ambalaže s neobrađenog svježeg voća i povrća pomoglo kućanstvima da kupe upravo ono što im je potrebno, dok bi se uklonila značajna količina nepotrebne plastike.

WRAP je predložio konzultacije o zabrani pakiranja za 21 vrstu voća i povrća, kroz formalni proces suradnje s prehrambenom industrijom. Tom bi se mjerom, kažu, mogao spriječiti godišnji gubitak od 100.000 tona jestivog voća i povrća u kućanstvima, kao i eliminirati 13.000 tona plastične ambalaže.

Svake godine britanska kućanstva bace 4,7 milijuna tona jestive hrane u vrijednosti od 17 milijardi funti, stoji u priopćenju WRAP-a. Bacanje hrane stvara 18 milijuna tona CO2, a prosječno četveročlano kućanstvo gubi 1000 funti godišnje zbog bačene hrane, podsjećaju.

Izvor: Cirkularna ekonomija