Sve popularniji vinski brend Vinum Academicum rezultat je predanog rada studenata i profesora Fakulteta turizma i ruralnog razvoja iz Požege. Ova jedinstvena simbioza obrazovanja i vinogradarstva donosi na tržište vrhunska vina koja osvajaju nepca ljubitelja plemenite kapljice.
U to smo se još jednom uvjerili na prezentaciji za predstavnike medija i struke, održanoj u zagrebačkom diWine Clubu, na kojoj su sudjelovali doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje i Milan Paun, mag.oec, alumni Fakulteta i suradnik za poslovanje i nabavu.
Fakultet kao rasadnik budućih stručnjaka
„Na mnogim fakultetima studenti proizvode vino u sklopu nastavnog procesa, kao dio redovne edukacije. No Fakultet turizma i ruralnog razvoja jedini je u Hrvatskoj koji je vina nastala u nastavnom procesu brendirao i tržišno pozicionirao. Osim što se time stvaraju dodatni prihodi koji se vraćaju fakultetu, to je i važna prilika da studenti osjete okus prave tržišne utakmice i budu spremniji za realni sektor.“ – kazao je prodekan Andrlić
Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi pruža studentima jedinstvenu priliku da sudjeluju u svim fazama proizvodnje vina. Visoka stopa zaposlenosti diplomanata svjedoči o kvaliteti obrazovanja koje uključuje kolegije poput Vinogradarstva i vinarstva Hrvatske, Senzorske analize hrane i pića te Internacionalne kuhinje. Suradnja s fakultetima iz Francuske, Gruzije, Južnoafričke Republike, Kanade i Italije kroz Erasmus programe dodatno obogaćuje njihovo iskustvo. Valja napomenuti i kako su zanimanja u području enogastronomije STEM zanimanja u rastućem turističkom sektoru.
Pod budnim okom svojih mentora studenti prolaze sve faze proizvodnje vina – od sadnje u vinogradu do buteljiranja. Na površini od 7 hektara uzgajaju 12 internacionalnih sorti vinove loze, uključujući graševinu, chardonnay, merlot i syrah, a vina su unazad nekoliko godina pronašla svoje mjesto na tržištu, nudeći izvrsnu vrijednost za novac.
„Od samih početaka Fakultet njeguje praktična znanja, te nam je glavni cilj pripremiti studente za stvaran život i budući posao. Zapošljivost studenata je visokih 80%, što govori o tome da studenti FTRR na svoje prve poslove dolaze sa dobrom podlogom te da je riječ o edukaciji koja popunjava ogromnu tržišnu prazninu koja je najveća boljka današnjeg turističkog i ugostiteljskog sektora. 30% naših studenata je iz Požeško-slavonske županije, preostalih 70% dolazi iz svih krajeva Hrvatske, uključujući Zagreb i otoke.“ – ispričao je alumni fakulteta Milan Paun.
„Akademska vina Zlatne doline proizvedena su u nastavnoj bazi Fakulteta ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objekt u sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorija za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, kao i nastavne prostore, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih 7 ha nasada vinograda. Cjelokupno poljoprivredno gospodarstvo i prodaja vina je organizirana u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. što je trend današnjeg poduzetništva na razvijenim europskim tržištima. 12 uzgojenih sorti daju široku lepezu za uživanje i sljubljivanje sa autohtonim jelima koja se izučavaju na studiju Turizma i Enogastronomije u Požegi.“ – pojasnio je Andrlić
Degustacija vina u diWine Clubu uz predstavljanje knjige
Tijekom prezentacije u diWine Clubu, posjetitelji su imali priliku kušati tri etikete Vinum Academicum: Chardonnay, Graševinu Academia i Merlot. Osim za kušanje vina, bila je to prilika i za predstavljanje knjige "Graševina – kraljica Slavonije", nastale kao rezultat međunarodnog projekta, a čiji je jedan od autora upravo Berislav Andrlić. Ova publikacija dodatno osvjetljava značaj graševine u slavonskom vinogradarstvu i kulturi, a sjajna vijest je i da je dostupna u digitalnom obliku.
Chardonnay, moćnik među bijelim vinima Vinum Academicuma, svojom slamnato žutom bojom dominira u čaši. Njegovan je dvanaest mjeseci na finom talogu u bačvama Slavonskog hrasta. Harmoničan spoj voćnih aroma i drveta daje poseban ugođaj za osjetila mirisa i okusa.
Graševina Academia, šampion Festivala Graševine u Kutjevu, slamnato žute boje s blagom zelenkastom nijansom. Miris upućuje na zelenu jabuku, limun i limetu koji savršeno prate vaniliju uz nježni dodir slavonske hrastovine. Vino u ustima daje raskoš svježine u kombinaciji sa nježnom slasti, kremasto i zaobljeno, a opet moćnoga tijela i dužeg aftertastea.
Merlot, uzgojen od grožđa sa južnog obronka parka prirode Papuk, maceracijom dobiva intenzivno rubin crvenu boju. Ugodnog mirisa sušenih šljiva, crnog ribiza i prezrelih jagoda. Karakterističnog okusa, snažnh alkohola i zaobljenih tanina. Dozrijevanje se odvilo u hrastovim bačvama.
Rudinske glave u dizajnerskoj verziji Vanje Cuculića
Vizualni identitet etiketa Vinum Academicum djelo je renomiranog dizajnera Vanje Cuculića. Sva vina krase motivi Rudinskih glava – kamenih konzola s isklesanim ljudskim likovima iz srednjeg vijeka, koje se čuvaju u Gradskom muzeju Požega. Oni simboliziraju povezanost s poviješću i tradicijom požeškog kraja, jer su upravo Rudine položaj prvih vinograda Požeštine.
Kutjevačko vinogorje, smješteno na južnim obroncima Krndije i Papuka, jedno je od najprestižnijih vinorodnih područja u Hrvatskoj. Povoljni klimatski uvjeti, mineralno bogato tlo i tradicija vinogradarstva koja seže još od rimskog doba čine ovo područje idealnim za vinogradarstvo, vinarstvo i vinski turizam.
Brand Vinum Academicum dokaz je da je moguće uspješno spojiti akademsko znanje s praktičnim iskustvom, stvarajući vina koja odražavaju bogatstvo slavonske vinogradarske tradicije i inovativnost novih generacija vinara.
---
Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia
Foto: Arhiva FTRR i Irena Lučić