U in vitro laboratoriju Instituta za genetičke resurse u Banjoj Luci uspješno je proizvedena autohtona sorta Glamočki krumpir u kontroliranim uvjetima „iz epruvete“.
Kako su priopćili iz Instituta, ovaj postupak omogućava dobivanje zdravog, virusno čistog sjemenskog materijala, što je od velikog značaja za očuvanje genetske autentičnosti i unaprjeđenje proizvodnje ove tradicionalne sorte.
Zahvaljujući suvremenoj biotehnološkoj metodi mikropropagacije, osigurava se stabilnost prinosa, poboljšana kvaliteta gomolja i mogućnost šire distribucije sjemenskog materijala poljoprivrednim proizvođačima, pojasnili su iz Instituta.
Dodali su i da na ovaj način Institut doprinosi očuvanju genetskih resursa i podršci lokalnoj poljoprivredi.
Članovi tima koji su realizirali ovo istraživanje su šefica In vitro laboratorija Mirela Kajkut Zeljković te suradnici Sonja Umićević i David Ducanović.
Izvor: Biznisinfo.ba