ORGULA
KARCHER

Danska: Arla Foods ulaže više od 40 milijuna eura u jačanje kapaciteta

Svijet

21.11.2025

Arla Foods objavila je značajnu investiciju od gotovo 300 milijuna danskih kruna (oko 40,2 milijuna eura) za rekonstrukciju tornja za raspršivanje (spray-drying) u svom mljekarskom pogonu Arinco u Videbæku, Danska.

Kompanija navodi da je ovaj potez usmjeren na jačanje kapaciteta za proizvodnju sastojaka, dok se istovremeno smanjuje njezin utjecaj na okoliš, prenosi FoodBev.

Ova investicija dolazi nakon Arline odluke iz kolovoza 2024. godine da pogon u Videbæku preusmjeri isključivo na proizvodnju sastojaka, udaljavajući se od ranijeg fokusa na proizvode za dječju prehranu.

Tranzicija naglašava Arlinu posvećenost odgovoru na rastuću globalnu potražnju za specijaliziranim mliječnim sastojcima, posebno na tržištima gdje su zdravlje i prehrana od najveće važnosti.

Nadogradnja tornja za raspršivanje očekuje se da omogući proizvodnju šireg spektra specijaliziranih sastojaka, zadovoljavajući raznolike potrebe kupaca u različitim sektorima.

Osim poboljšanja proizvodnih kapaciteta, projekt uključuje i sustav za povrat topline, dizajniran da poveća energetsku učinkovitost. Korištenjem otpadne topline iz izdušnog zraka za predgrijavanje uvodnog zraka, postrojenje planira značajno smanjiti ovisnost o grijanju parom.

Očekuje se da će ovo smanjiti potrošnju prirodnog plina za približno 4.441 MWh godišnje, čime će kompanija smanjiti emisiju CO2 za oko 900 tona godišnje.

Tehnički radovi na rekonstrukciji tornja za raspršivanje planirani su da započnu u srpnju 2026. godine, a inicijalne probne proizvodnje da počnu do siječnja 2027.

„Ova investicija strateški je važna i za Arla Foods i za Arla Foods Ingredients. Podržava naše planove rasta i omogućava komercijalizaciju još rafiniranijih proizvoda. Uočavamo snažnu i kontinuiranu potražnju za našim sastojcima, a ovom investicijom osiguravamo dovoljne kapacitete i u budućnosti“, poručio je Luis Cubel, izvršni direktor Arla Foods Ingredients.

Priredila: InStore redakcija
Foto: Arla