Tyson Foods u siječnju će zatvoriti veliki pogon za preradu govedine u Lexingtonu, Nebraska, u kojem radi oko 3.200 zaposlenika, nakon što su zalihe goveda u SAD-u pale na najnižu razinu u gotovo 75 godina, priopćila je kompanija, prenosi ESM magazine.

Zatvaranje ukazuje na to da će zalihe ostati ograničene, primoravajući prerađivače mesa da plaćaju visoke cijene za stoku koju prerađuju u odreske i hamburgere.
Cijene govedine dosegnule su rekordne razine zbog niskih zaliha i snažne potražnje, povećavajući troškove za potrošače. Predsjednik Donald Trump rekao je prošlog mjeseca da radi na smanjenju cijena, izvještava Reuters.
Tyson Foods naveo je da će također smanjiti obujam rada u pogonu za preradu govedine u Amarillu, Texas, na jednu smjenu u punom kapacitetu, što će pogoditi oko 1.700 radnika.
"Tyson Foods prepoznaje utjecaj koji ove odluke imaju na članove tima i zajednice u kojima poslujemo", navela je kompanija u priopćenju.
Iz Tyson Foodsa rekli su da se promjene očekuju oko 20. siječnja te da će povećati proizvodnju u drugim postrojenjima kako bi zadovoljili potražnju kupaca.
Sektor govedine kompanije Tyson Foods zabilježio je prilagođene gubitke od 426 milijuna dolara u 12 mjeseci zaključno s 27. rujnom, te 291 milijun dolara u prethodnoj godini. Kompanija procjenjuje da će ova jedinica izgubiti između 400 i 600 milijuna dolara u fiskalnoj 2026. godini.
" Svi smo očekivali da će neki pogon biti zatvoren u nekom trenutku tijekom 2026. godine. Pomalo me iznenađuje što to rade unaprijed", rekao je Rich Nelson, glavni strateg u Allendaleu.
Pogon u Lexingtonu može preraditi oko 5.000 grla goveda dnevno, što čini oko 5% ukupnog klanja u SAD-u, ali već neko vrijeme radi ispod kapaciteta. U Amarillu, pogon Tyson Foodsa može zaklati oko 6.000 grla dnevno, prema procjenama industrije.


