Europska unija podigla je standarde za proizvodnju džemova i marmelada, tako da će kupci uskoro na policama trgovačkih lanaca pronalaziti proizvode sa znatno većim udjelom voća.

Umjesto dosadašnjih 35 posto, proizvođači će morati koristiti najmanje 45 posto voća u običnim džemovima.
Zahtjevi za ekstra džemove još su stroži: umjesto 45 posto, ubuduće će se morati dodati najmanje 50 posto voćne mase.
Sličnog je mišljenja i zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan, koja ističe da će se građani hraniti zdravije i kvalitetnije.
Što znači da će građani jesti zdravije, kvalitetnije i da neće moći u staklenku staviti puno šećera, nešto vode i mrvicu voća i nazvati to pekmezom ili džemom, kaže Borzan.
Međutim, direktiva donosi i dodatne novine. Propisano je jasnije razgraničenje pojmova, tako da se samo proizvodi napravljeni od citrusnog voća mogu nazivati marmeladom (od sada “marmelada od citrusa”).
Također, uvodi se red u često zamjenjive pojmove kao što su namaz, džem i žele, koji su, iako slični po nazivu, značajno različiti u nutritivnom smislu.


