Arla ulaže gotovo 70 milijuna švedskih kruna (šest milijuna eura) u svoju mljekaru u Falkenbergu kako bi proširila proizvodnju Keso svježeg sira, navodi FoodBev.

Tvornica u Falkenbergu proizvodi oko 60 vrsta sireva za švedska i međunarodna tržišta, radi bez fosilnih goriva od prosinca 2024. godine i godišnje prerađuje oko 130 milijuna kilograma mlijeka s lokalnih farmi, a zapošljava oko 130 ljudi.
Nadogradnja će dodati oko 1500 tona godišnjeg kapaciteta zahvaljujući novim tehnologijama filtracije, hlađenja i obrade vode.
Investicija stiže u trenutku rekordne potražnje za visokoproteinskim, niskomasnim proizvodima poput sira i kvarka, potaknute rastućim interesom za fitness i zdravu prehranu.
„Obarali smo rekorde dvije godine zaredom, a ova investicija dolazi u pravom trenutku. Ona nam pomaže da održimo korak s rastućim interesom potrošača, a istovremeno osigurava stabilan i profitabilan plasman mlijeka Arlinih farmera“, rekao je Christian Svensson, direktor postrojenja Arla Falkenberg.
Izgradnja će početi početkom sljedeće godine, a očekuje se da novi kapacitet bude operativan u četvrtom kvartalu 2026. godine.
Foto: Arla


