Građani Srbije su se već odavno prestali čuditi što im grah stiže iz Kirgistana i Argentine, bijeli luk iz Kine, zelena salata iz Španjolske, Italije i Tunisa...
Nekada čuvena po poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, Srbija je veliki uvoznik voća, povrća, mesa. Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od toga što sve manje proizvodimo, što bolje uvjete i cijene tražimo od inozemnih kupaca, a slobodno tržište kome svi težimo ukinulo je zaštitu koju su mnoge namirnice imale od države.
Rezultat je da se nedostatak hrane nadoknađuje uvozom, čemu se raduju i trgovci i uvoznici jer su "preko granice" cijene povoljnije nego kod domaćih proizvođača, jer tamo je domaća roba na cijeni, baš kao i domaći proizvođači.
Većina povrća i voća stiže iz ovih zemalja kada mu nije sezona u zemlji.
Kod voća i povrća postoje dva razloga, jedno je zbog sezonskog pristizanja, pa na Mediteranu ono zrije mjesec dana ranije nego u Srbiji, a drugo, poljoprivrednici, naročito u EU, dobivaju po pet i više puta veće subvencije od naših poljoprivrednika. Austrijski voćar dobiva 900 EUR subvencije po hektaru, a naš 33. Tu nema natjecanja.
Izvor: eKapija
Foto: independent.co.uk