DR OETKER STUDENI
KERMAN

Power Mozza, Trapi i Greek nove su veganske zamjene za sir iz Sane

Promo

23.08.2022

Biljna prehrana, fleksitarijansto ili jednostavno želja za što bogatijim i raznovrsnijim namirnicama u svakodnevnoj prehrani vodilja je kod kupnje namirnica sve više potrošača.

U današnje vrijeme česta pojava kod ljudi je intolerancija na laktozu koja izaziva simptome poput nadutosti, grčeva, proljeva i plinova.

Većini koja se iz zdravstvenih ili etičkih razloga želi odreći mliječnih proizvoda najveći problem često predstavlja omiljena namirnica - sir. Bilo kao zalogaj uz vino, glavni sastojak pizze, sendviča, salata, lazanja ili cheesburgera, sir se može naći u mnoštvu recepata.

Upravo ovaj rastući trend potaknuo je čak i mliječnu industriju da se snažno angažira pri razvoju zamjena za sir biljnog podrijetla. Dugi niz godina zamjene nisu bile dovoljno ukusne ili dovoljno topive, imale su neobičnu strukturu i proizvođačima predstavljale veliki izazov jer sir je po mnogočemu jedinstvena namirnica. Prije svega njegova struktura omogućuje mu čvrstoću na sobnoj temperaturi, a topivost na višoj. To se u biljnim zamjenama za sir uspjelo postići korištenjem biljnih masnoća poput kokosovog ulja koje ima isto svojstvo.

Kokosovo ulje u prehrani ima brojne koristi za zdravlje, a samo neke od njih su: štiti jetru, srce i krvne žile povećanjem razine „dobrog“ HDL kolesterola, jača imunitet, pomaže poboljšanju probave, pri mršavljenju te kosu i kožu čini ljepšima. Kokosovo ulje nije štetno poput drugih zasićenih masnih kiselina zbog srednjelančanih masnih kiselina koje naš organizam vrlo lako probavlja i brzo pretvara u energiju što je iznimno pogodno za sportaše.

Jedan od najvećih izazova s kojim su se proizvođači susreli je kazein – protein koji se nalazi isključivo u mlijeku sisavaca, a daje mliječnom siru onu prepoznatljivu rastezljivu strukturu nakon topljenja. Osim što utječe na strukturu sira, prema istraživanjima, kazein snažno utječe i na naše receptore što nas može učiniti ovisnima o njegovom okusu. Naime, kada kazein stigne u probavni trakt, ispušta opijate koji se zovu kazomorfini koji djeluju na receptore dopamina i u našem tijelu izazivaju laganu ovisnost. To je jedan od razloga zašto je toliko teško odoljeti komadu pizze.

Rješenje za strukturu su biljni proteini koji imaju svojstvo iznimnog vezivanja vode i masti koji stvaraju u našim ustima osjećaj jednak onom koji imamo jedući krišku sira. Osim toga sadrže i značajne količine esencijalnih aminokiselina. Također, u proizvodnji biljnih proteina daleko je manji udio stakleničkih plinova koji utječu na globalno zagrijavanje pa birajući takve proizvode pozitivno utječemo i na okoliš smanjujući svoj ugljični otisak.

„Pod motom „Uživaj zdravo!“ Sana je izuzetno ponosna na svoje nove Power biljne zamjene za sir koji su jednako primamljivi okusom, a strukturom se gotovo ne razlikuju od mliječnog sira. Sve to zahvaljujući posebnoj tehnologiji, kokosovom ulju te biljnim proteinima iz graška ili badema. Potpuno su bez konzervansa, glutena, soje ili palminog ulja, a obogaćeni su kalcijem. Zbog svih dobrobiti koje nam donosi biljna prehrana i velikog interesa naših potrošača i chefova očekivali smo odlične reakcije, a posebno smo sretni što su svi pozitivno iznenađeni okusom“ – rekla nam je Silvija Repić, direktorica tvrtke Sana delikatese.

Sana delikatese, mala koprivnička tvrtka primjer je uspješne poduzetničke priče koja ide u korak s globalnim trendovima na području zdrave prehrane, a kvalitetom svojih proizvoda i usluge već je pokazala da je novim i inovativnim proizvodima moguće osvojiti srca hrvatskih potrošača, ali i vrhunskih chefova.
U novoj liniji biljnih zamjena za sireve Sana nudi tri vrhunska okusa

POWER MOZZA na bazi kokosovog ulja i proteina graška je izvrsna biljna zamjena za poznatu talijansku mozzarellu i idealna za ljubitelje talijanske kuhinje. Blagog je i kremastog okusa, pa se može koristiti samostalno ili kao dodatak jelima, a lako se topi u pećnici.

POWER GREEK na bazi kokosovog ulja i proteina badema odlična je zamjena za popularni grčki tip bijelog sira. U stilu prave grčke fete svježeg je okusa i arome te nježne strukture. POWER GREEK možete koristiti samostalno ili kao dodatak omiljenim salatama i sendvičima.

POWER TRAPI, biljna zamjena za poznati Trapist na bazi kokosovog ulja i proteina graška okusom će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane koji žele uživati u namirnicama biljnog podrijetla. Blagog okusa i čvrste konzistencije uklopit će se u svaku platu narezaka ili sendvič. POWER TRAPI se lako topi pa ga možete koristiti u bilo kojem jelu kojem želite dati kremastu strukturu ili ga zapeći u pećnici.

„Sana Power Mozza, Trapi i Greek pogodni su za sve koji preferiraju biljnu prehranu ili izbjegavaju mliječne proizvode. Također, protein graška koji je baza za Mozzu i Trapi smatra se hipoalergenom namirnicom pa su pogodni i za sve koji imaju probleme s alergijama. Osim puno pozitivnih reakcija naših potrošača bilo je i onih koji imaju zdravstvenih problema poput histaminske intolerancije ili intolerancije na laktozu pa bez brige mogu svoj popis odobrenih namirnica proširiti uz odlične Power proizvode . Naša inspiracija prije svega je uživanje u kvalitetnoj hrani koja je odličnog okusa i daje dobar osjećaj“ – zaključila je Silvija Repić.
Power Mozza, Trapi i Greek su odnedavno u ponudi većih trgovačkih centara te web shopu. Više o Sana proizvodima te brojne kreativne recepte možete pronaći na internet stranici www.sana-delikatese.hr te na društvenim mrežama.