Zahvaljujući ustrajnosti Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, najveći livanjski brend je zaštićen prije dvije godine.
Agencija za sigurnost hrane BiH izdala je rješenje o zaštiti njegove izvornosti, najavljena je i skora mogućnost njegovog izvoza, ali to se ni do danas nije dogodilo. Zbog toga, kao i zbog povećanih troškova proizvodnje, mali proizvođači odustaju i jedna za drugom nestaju mini-mljekare.
Zaštita izvornosti livanjskog sira proizvedenog na tradicionalan način, od nepasteriziranog mlijeka, malim proizvođačima trebalo je omogućiti izlazak na europsko tržište i bolju cijenu. Uz podršku Češke razvojne agencije i Gradske uprave u Livnu je otvorena i zadruga.
Koncept zadruge je da pomogne pri plasmanu, to je najveći problem u biti – izvoz. Evo, mi ćemo raditi jednu godinu na lokalnom nivou, odnosno na federalnom, pa ćemo poslije jedne godine, tako su nam rekli, podnijeti zahtjev za izvoz, rekao je prije šest meseci Jozo Baković, predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, izvještava Federalna televizija.
Međutim, od zaštite izvornosti prošle su dvije godine, sir i dalje ne može preko granice, a zadrugari polako odustaju.
Naučili smo da moramo biti još širi u prodaji, da izvozimo u što više zemalja i tako smo u ove dvije godine digli izvoz preko 50%. Znači, sad od ukupne proizvodnje – 60% ide za izvoz, ističe Tomislav Puđa, vlasnik mljekare.
Foto: livanjskisir.com