Za protekle dvije godine pandemije, ljudi širom svijeta počeli su mijenjati svakodnevne navike, uključujući i one po pitanju prehrane. Primjetno je i da sve više raste svijest o održivim izborima, koji su zdravi i za nas i za planet.
Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, kako bude rastao broj stanovnika u svijetu, i ako sve više njih bude slijedilo zapadnjački jelovnik, proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda će porasti za 44 posto do 2050. godine, što će, osim zdravstvenih, imati i ozbiljne ekološke posljedice. Naime, stočarstvo već sada sudjeluje u ukupnim emisijama plinova s efektom staklenika sa skoro 15 posto i zato je manja potrošnja mesa jedan od važnih načina borbe protiv klimatskih promjena.
Iz kompanije Nestlé prepoznali su ovaj trend, lansiranjem portfolija Garden Gourmet, iz kategorije obroka koji po hranljivom sastavu i okusu zamjenjuju meso (plant based meal solutions). Biljni burgeri i ćuftice proizvodit će se pretežno od domaće soje i povrća u novoj tvornici u Surčinu koja bi trebala početi s radom krajem godine. Većina proizvodnje planirana je za izvoz u Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Španjolsku i Veliku Britaniju, zemlje u kojima se potrošači sve više okreću održivim izborima u prehrani.
Za proizvodnju našeg biljnog burgera potrebno je 80 posto manje zemljišta i emitira se 75 odsto manje plinova s efektom staklenika u odnosu na proizvodnju klasičnog burgera. Svi Garden Gourmet proizvodi su na bazi soje, sadrže najkvalitetnije povrće i žitarice kao važan izvor vlakana, i odlična su zamjena za meso i u sezoni posta, jer zadovoljavaju sve naše nutritivne potrebe. Bez obzira na to biraju li naši kupci biljnu hranu iz zdravstvenih, etičkih ili ekoloških razloga, mi im želimo ponuditi proizvode superiornog okusa i kvaliteta kako bi smanjili potrošnju mesa, ne praveći kompromis na račun okusa, ističe Renata Matusinović, izvršna direktorica kategorije hrane kompanije Nestlé za jugoistočnu europsku regiju.
Prema podacima NielsenIQ, prodaja biljne hrane koja je alternativa mesu, jajima i mliječnim proizvodima porasla je za 53 posto na globalnom nivou u posljednje dvije godine. Za 43 posto porastao je broj domaćinstava koja kupuju zamjenske obroke za meso, a više od 52 posto američkih potrošača troši više biljne hrane jer vjeruje da je zdravija.
Fleksibilna prehrana zasnovana prvenstveno na biljnim namirnicama je i glavna preporuka iz izvještaja komisije EAT Lancet, koji je 2019. godine objavilo 37 nutricionista i ekologa iz 16 zemalja. Ova "planetarna dijeta", kako su mediji predstavili, podrazumijeva suštinsku promjenu načina prehrane u pravcu ekološke održivosti.Preporučuje se dvije manje porcije crvenog mesa tjedno i prepolovljen unos šećera, a mnogo više voća i povrća.
izvor: InStore
foto: Nestlé