Poskupljenje stočne hrane, koje je prošle godine u odnosu na godinu ranije išlo i do 50%, utjecalo je i na poskupljenje mesa, koje se, sudeći po najavama crnogorskih proizvođača, može dodatno očekivati i u narednom periodu.
Iz kompanije Mesopromet iz Bijelog Polja navode da su prošle godine, zbog određenih zaliha, uspeli cijene mesa održati na istom nivou do posljednjeg kvartala, kada su ih, kako je rečeno Pobjedi, podigli za desetak posto.
Navode da su u posljednjem kvartalu prošle godine, registrirani proizvođači pilećeg mesa, među kojima je i njihova farma i svi kooperanti, od Ministarstva poljoprivrede dobili podršku od deset centi po kilogramu proizvedenog pilećeg mesa za dvije smjene i 50 centi za nabavu jednodnevnih tovnih pilića po komadu za jednu smjenu. Ovih dana, kako navode, očekuju isplatu podrške za nabavu koncentrirane stočne hrane.
Na problem poskupljenja stočne hrane ukazuje i direktor kotorske firme Niksen-Čavor, u čijem sastavu posluje i farma svinja u Spužu, Dragan Čavor objašnjavajući da ga je proizvodnja za živu svinju po kilogramu prije poskupljenja koštala 1,60 eura, a sada 2,25 eura.
Čavor navodi da nisu odmah poskupili meso, vodeći računa o kupovnoj moći građana, ali kako se cijena žitarica nije stabilizirala, a pomoć države izostala, cijene svježeg mesa podigli su za šest do sedam posto po kilogramu. Zbog toga im je, kako tvrdi, opao plasman na tržištu, ali razlog za to vidi i u niskoj cijeni svježeg mesa koje se uvozi. Ukazuje da se meso iz EU kod nas prodaje skoro duplo jeftinije od domaćeg.
Jedino objašnjenje za toliko nižu cijenu uvoznog mesa je, kako smatra, u podršci koju proizvođači dobivaju od svojih država.
Ukazuje da su beneficije za farmere u Srbiji deset puta veće nego u Crnoj Gori, te da njihovi proizvođači dobivaju i po 150 eura po jednoj svinji, kao i od deset do 12 eura po jednom tovljeniku na liniji klanja.
Napominje da se godišnje na njegovoj farmi proizvede 24.000 svinja, što tovljenika, što malih svinja, koje prodaju za daljnji uzgoj.
izvor: Pobjeda
foto: Pixabay