DR OETKER STUDENI
KERMAN

BiH: Biotehnički fakultet iz Bihaća i MS-Alem razvili omega-3 junetinu

ZANIMLJIVOSTI

Regija

14.01.2021

U prodajnim objektima mesne industrije MS-Alem iz Bosanske Krupe uskoro će se naći novi proizvod omega-3 junetina

Radi se o funkcionalnom proizvodu odnosno junećem mesu obogaćenom esencijalnim omega-3 masnim kiselinama koje imaju niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, navodi se na webu Biotehničkog fakulteta iz Bihaća.

Omega-3 junetina kao proizvod ograničene serije nastao je zajedničkim aktivnostima Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Mesne industrije MS Alem i Razvojnog centra za prehranu Emona RCP, Ljubljana, kroz projekt "Modeliranje masno-kiselinskog sastava junećeg mesa putem ishrane" financiranog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Vlade FBiH.

Ovim projektom se putem ishrane tovnih junadi s posebno pripremljenom koncentratom smjesom koja u svom sastavu sadrži sjeme lana (Linum usitatissimum) proizvelo juneće meso s nutritivno povoljnim masno-kiselinskim sastavom, tj. povoljnim odnosom omega-6 / omega-3 masnih kiselina u usporedbi s junećim mesom dobivenim iz tradicionalnog načina tova junadi, navodi se na webu fakulteta.

izvor: ekapija.com

foto: MS Alem web

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.