DR OETKER STUDENI
KERMAN

Prnjavorski Mladegs gradi tvornicu za proizvodnju Ketchupa

Regija

27.11.2020

Kompanija Mladegs pak iz Prnjavora privodi kraju gradnju nove tvornice površine 1.600 kvadratnih metara, u čiju izgradnju i nabavu opreme za proizvodnju ketchupa je uloženo više od 3,5 milijuna eura. Kako kažu iz ove kompanije, izgradnja tvornice će se odvijati u nekoliko faza.

Trenutno privodimo kraju prvu fazu, koja podrazumijeva izgradnju objekta površine 1.600 kvadratnih metara, nabavu i montažu prve linije za proizvodnju i pakiranje ketchupa i novi energetski blok. U sljedećim fazama će nabavljati samo opremu za nove linije za proizvodnju ketchupa, majoneza i senfa pošto su objekt i energetski blok predviđeni za sve navedene linije, istaknuo je Mladen Pratljačić, koordinator za izvoz u kompaniji Mladegs pak.

Dodaje da su se za modernizaciju postojećeg pogona odlučili iz više razloga: Pridržavajući se smjernica EU, odlučili smo se smanjiti količinu ambalaže koja se teško reciklira te smo se odlučili na prelazak na PET ambalažu koja se može 100% reciklirati, a u samoj ambalaži ćemo koristiti dio već reciklirane ambalaže. Zatim, nova oprema i materijali će nam omogućiti da prestanemo koristtio aditive i konzervanse u procesu proizvodnje. Također, kako bismo smanjili zagađenje prelazimo na korištenje zemnog plina u tehnološkom procesu proizvodnje gotovog proizvoda.

Kapacitet nove linije za kethup bit će 100 gotovih proizvoda dnevno. Oprema je proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, tehnološki je vrlo napredna i zadovoljava sve zahtjeve industrije 4.0.

Oprema na istom nivou je planirana i za sljedeće faze projekta. Napominjem da je oprema već isporučena, ali, problem s virusom korona koči dolazak tehničkog osoblja iz Francuske i Njemačke. Objekt u kome će biti smještene sve linije je završen, kao i energetski blok. Građevinske, monterske i elektro radove su radile lokalne firme - kaže Pratljačić.

Ističe da su u narednim fazama planirali nabavu i puštanje u rad linije za proizvodnju majoneza kapaciteta 100 t na dan, s radom u tri smjene, još jedne linije za proizvodnju ketchupa kad se stvori potreba za novim količinama i jedne linije za proizvodnju senfa kapaciteta sedam tona na dan. Trenutno imaju 180 zaposlenih, a otvaranjem pogona, kažu, zaposlit će još radnika.

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.