Čvarci su odavno prestali biti tradicionalni zimski zalogaji i opravdano stekli status vrhunske delikatese. Gotovo na svim krajevima svijeta postoje jela slična čvarcima, a kombiniraju se uz raznovrsne začine i okuse poput limete, chillija, kima, šafrana i gorušice.
U Meksiku su poznati pod imenom chicharrones i najčešće se poslužuju u popularnom pikantnom zelenom umaku od rajčeka, Talijani i Francuzi ih dodaju u kvašeno tijesto za kruh, a u zemljama istočne Europe su često jedan od sastojaka poznatih palačinki od krumpira. Iako se na našem području najčešće konzumiraju u svom najjednostavnijem obliku, bez začina i umaka, njihova nutritivna vrijednost i izvrstan potencijal za sljubljivanje posljednjih su im godina osigurali pažnju poznatih chefova i svrstali ih na menije vrhunskih restorana.
Miroslav Mataušić, vlasnik samoborskog brenda Frelimo, novim je generacijama gastro entuzijasta ponudio čvarke kakve dosad nisu imali priliku kušati – hrskave, ukusne i prešane. „Delikates čvarci su namijenjeni gurmanima koji vole tradicionalnu hranu, a žele manje mastan proizvod. To su potpuno prešani čvarci iz kojih je istisnuta većina masti, a karakteriziraju ih izvrstan okus i hrskavost. Mogu se kupiti u rinfuzi, plastičnom pakiranju od 200 grama te limenci od 100 grama, za koju smo dobili nagradu na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.“, rekao je Miroslav Mataušić.
Ovi su čvarci u kratkom vremenu stekli veliku popularnost i postali hit delikatesa zaljubljenika u jedinstvene okuse. Svoj uspjeh, osim visokoj kvaliteti i praktičnoj ambalaži, duguju i sposobnosti da gotovo svakom jelu daju poseban štih - mogu se staviti u slastice i mekane pogačice, kajganu, piree, namaze i složence ili poslužiti uz sireve, nareske i marmelade. Onima koji u njima pak najviše vole uživati kao u slasnoj grickalici, izvrsno će odgovarati čaša ohlađenog bijelog vina ili ukusnog piva. Mogućnosti kombiniranja su zaista bezbrojne zbog čega su čvarci danas uistinu cijenjen proizvod prisutan u vrhunskoj gastronomiji.
Frelimo je nastao na ideji o povratku izvornoj, autentičnoj i jednostavnoj hrani, bez štetnih dodataka i konzervansa, a njihovi su čvarci omiljeni i u Sloveniji, BiH, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Švedskoj. Vlasnici su brojnih nagrada i certifikata, Superior Taste Award u Bruxellesu su dobili čak tri puta, a nakon potvrde zdravstvene ispravnosti HACCP, pripremaju se i za dobivanje svjetski priznate oznake kvalitete hrane International Food Standard.
„Radi se o međunarodnoj normi koja kupcima garantira visoku razinu sigurnosti i kvalitete hrane. Jedan je od najuvaženijih certifikata u prehrambenoj djelatnosti, a zahtijevaju ga gotovo svi trgovački lanci u Europskoj uniji. Cijela proizvodnja se mora prilagoditi standardima certifikata i onda kreće proces implementacije koji bi, u našem slučaju, trebao krenuti početkom listopada.“, zaključio je Miroslav Mataušić.
Više na poveznici.
Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.
Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.