DR OETKER STUDENI
KERMAN

SAD: Kalifornija zabranjuje upotrebu titan dioksida u hrani

Svijet

20.04.2023

Kalifornija bi uskoro mogla zabraniti upotrebu titanijevog dioksida, glavnog sastojka koji se koristi za proizvodnju svijetle bijele boje u hrani.

Na taj bi način slijedio put Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je od siječnja prošle godine službeno zabranila njegovu upotrebu kao aditiva u hrani (oznaka E171) na tržištu EU.

Kalifornija bi tako postala prva država koja je zabranila prodaju i proizvodnju hrane koja sadrži titanijev dioksid, iako bi i dalje ostala priznata sigurnom od strane američke Uprave za hranu i lijekove.

Osim u proizvodnji hrane, titanijev dioksid se također koristi u proizvodima za njegu kože, odnosno kremama za sunčanje, jer djeluje kao filter za UV zrake.

U prehrambenoj industriji, uporaba titan dioksida je učinkovita za "ispravljanje" boja. Istraživanja pokazuju da više od 1800 brendiranih prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama ima titanijev dioksid naveden na deklaraciji sastojaka.

Iako je aditiv odobren za upotrebu u SAD-u, neke su ga tvrtke ranije proglasile neprihvatljivim.

U Europi se traže rješenja za zamjenu titanijevog dioksida u svemu, od krema za lice do glazura, žvakaćih guma i tvrdih bombona. Alternative, ali još ne toliko uspješne, uključuju kalcijev karbonat, kalcijev fosfat i modificirani škrob. Proizvođači kažu da je teško pronaći pravu zamjenu za mineral titanijev dioksid u procesu izbjeljivanja.

Podsjetimo, unatoč protivljenju industrije, EFSA je od siječnja prošle godine u potpunosti zabranila korištenje ovog aditiva. Zemlje članice dobile su šest mjeseci da osiguraju provedbu zabrane, a proizvođači hrane šest mjeseci da prilagode svoje recepte.

Izvor: INB2B Media
Fotografija: Pexels