Mliječna tvrtka Arla udružila se s njemačkom tvrtkom za pakiranje Südpack kako bi osmislila novu metodu recikliranja plastičnog otpada.
U svojoj mljekari Rødkærsbro u Danskoj, gdje Arla proizvodi mozzarellu, tvrtka koristi posebno dizajniranu plastičnu foliju za sazrijevanje sira tijekom dva tjedna, nakon čega se plastična folija šalje na spaljivanje.
Kako bi se izbjeglo spaljivanje plastike, tvrtka sada provodi test u suradnji sa Südpackom u kojem koristi proces poznat kao piroliza za pretvaranje 80 tona plastičnog otpada godišnje u novu ambalažu.
Proces pirolize uključuje pretvaranje plastičnog otpada u ulje izlaganjem plastike vrlo visokim temperaturama u kontroliranom okruženju.
Umjesto da naše plastične folije šaljemo na spaljivanje, što rezultira jednokratnim energetskim dobitkom, mi ih recikliramo i koristimo reciklirani materijal za stvaranje nove ambalaže, čime se smanjuje ugljični otisak i potreba za netaknutom fosilnom plastikom. Ovo je uzbudljiv korak na našem putu prema potpuno kružnom pakiranju, rekao je Grane Maaløe, vodeći menadžer za razvoj pakiranja u Arla Foods.
Izvor: INB2B Media
Fotografija: Arla