U petak 2.6.2023., održan je 6. Salon pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir i na terasi okruženoj zelenilom.
Na njemu je svoja vina predstavilo 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije vinskim ljubiteljima i znalcima. Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno – i »otjeralo« onaj jedan najavljeni pljusak - dobrom energijom. Posebna atrakcija bila je ledena skulptura postolja Tvornice Leda na kojemu su stajali najbolje ocijenjeni hrvatski pjenušci – Kopjarov Rosé; Josipovićev Jazz i Pavlomirov 1288.
Vinari su imali više od dvije etikete, stoga je broj butelja na pjenušavom druženju bio zavidan - prava radost za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje na izlagačkim mjestima, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala važnost edukacije i umjerenosti u ispijanju zavodljivih gutljaja, uz obaveznu hidrataciju za koju se pobrinula Cetina.
Prvu radionicu »Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija« moderirale su organizatorice, dr.sc. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši pritom važnost čaše iz koje se pjenušava vina piju. Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša - Riedel Malvazija istarska koja odlično ističe mirise pjenušavih vina. U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže - Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško - polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze. Na drugoj radionici »Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna« po dva pjenušca obiju metoda kušana su također naslijepo, a nakon prepoznavanja metoda, predstavile su se vinarije Royal Hill Estate iz Erduta i Degrassi iz Istre, objasnivši na koji način rade svoja pjenušava vina te kakve su razlike i sličnosti metoda.
Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio sljedeći susret u Ljubljani, već ovaj petak 9.6.2023., na 9. Salonu penečih vin Ljubljana. Dobro došli!
Partneri i prijatelji 6. Salona pjenušavih vina Zagreb su Tvornica Leda, Miva Galerija vina & Riedel, voda Cetina, MB SuperCopy te portali Travel Advisor / Savjetnik za putovanja i Foto Foodie s pripadajućim, vrlo posjećenim grupama i stranicama na društvenoj mreži Facebook (Savjetnik za putovanja, Savjetnik za hranu i vino, Champagne and Sparkling wines lovers).
Fotografije: Julio Frangen