Sjedinjene Države postale su druga zemlja u svijetu, nakon Singapura, koja je utrla put umjetnom mesu da dospije na tanjur, odobrivši u srijedu prvi put dvjema tvrtkama prodaju piletine uzgojene u laboratoriju.
Američko ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo sigurnosne sustave infrastrukture tvrtki Upside Foods i Good Meat, rekao je glasnogovornik za AFP. Ove dvije tvrtke već su u studenom dobile odobrenje Američke agencije za sigurnost hrane (FDA), dok je Ministarstvo poljoprivrede prošli tjedan provjerilo i odobrilo pravilnost označavanja ovih proizvoda.
Dozvola će iz temelja promijeniti način na koji meso dolazi do naših stolova, rekla je Uma Valetti, izvršna direktorica i osnivačica Upside Foodsa, koja je pozdravila "divovski korak prema održivijoj budućnosti".
Proizvodi dviju tvrtki uskoro će se naći u nekoliko restorana, uvjeravaju.
Francuski kuhar Dominique Crane već je naručio meso od Upside Foodsa za svoj restoran u San Franciscu nakon objave licence, dok će popularni kuhar Jose Andrés također dobiti prvu američku seriju od tvrtke Good Meat koja će biti poslužena u jednom od njegovih restorana u Washingtonu.
Proizvodnja umjetnog pilećeg mesa sastoji se od uzgoja stanica izdvojenih iz životinjskih ili oplođenih kokošjih jaja u bioreaktorima i njihovog hranjenja hranjivim tvarima sličnim onima koje unose prave životinje: bjelančevinama, mastima, šećerom, mineralima i vitaminima.
Zahvaljujući tim hranjivim tvarima, stanice rastu kao što bi bile u tijelu životinje i postaju mišićno tkivo i mast. Dobiveni proizvod se zatim "bere" iz bačava i oblikuje u unaprijed definirane oblike, poput pilećeg bijelog mesa.
Izvor: INB2B Media
Fotografija: Good Meat