Samo ime 4 Mudraca predstavlja četiri glavna sastojka za izradu piva, a to su hmelj, slad, kvasac i voda. Također, pivo se kuha na tradicionalni način, u kotlovima na drva, što daje posebnu draž proizvodnji jer, kako kažu supružnici Vuković, treba se znati boriti s otvorenim plamenom, a to pivu 4 Mudraca daje onaj, tradicionalni štih.
Samo 4 sastojka, a pregršt okusa!
Za proizvodnju 4 Mudraca supružnici Vuković koriste dvije vrste hmelja i dvije vrste slada, koji pivu daju osebujan citrusni okus s daškom cvjetne arome i garantiranu pitkost. Uz Pale ale koji je predstavljen na projektu „Startaj Hrvatska", supružnici Vuković su razvili i dva nova okusa - American pale ale i Stout.
Iako se rade od samo 4 sastojka, okusi i stilovi piva uvelike se razlikuju jer osim sastojaka na okus utječe još faktora. American pale ale prepoznatljiv je po citrusnoj noti, gdje su korištene 3 vrste hmelja uz metodu suhog hmeljenja, kada se jedna količina hmelja dodaje na kraju i ne podvrgava se kuhanju i time se dobivaju sve slatke citrusne arome, a zadržava gorčina. Arome Stouta, tog pitkog tamnog piva, vuku na čokoladne note s okusom kave, a taj okus dobili su također koristeći samo svoja osnovna 4 sastojka, ali ovaj put s preprženim ječmom.
Proizvodnja traje oko mjesec dana
Kako je jednom prilikom u emisiji objasnio pokretač 4 Mudraca, Miroslav Vuković, cijeli proces proizvodnje piva traje čak mjesec dana. Tri od osnovna četiri sastojka se spajaju, pa se kuhaju u kotlu na plamenu od drva. Tijekom kuhanja se stavlja hmelj i snižava se temperatura mladog piva koje potom ide na vrenje i dodaje mu se kvasac. Nakon toga pivo fermentira dva tjedna i tek je onda spremno za flaširanje.
Bračni par Vuković proizvodi pivo 4 Mudraca u Novoselcu, nedaleko od Križa.