DR OETKER STUDENI
KERMAN

Gana: Proizvođači čokolade upozoravaju na moguća poskupljenja

Svijet

04.10.2023

Čokolada riskira da postane još skuplja ako nova žetva kakaovca u zapadnoj Africi završi ispod očekivanja.

Cijene kakaovca porasle su za oko 47 posto prošle godine zbog straha da će loše vrijeme i bolesti usjeva naštetiti proizvodnji u Obali Bjelokosti i Gani, koje čine dvije trećine svjetske ponude, izvještava Bloomberg.

Vremenski fenomen El Niño mogao bi pogoršati stvari, a analitičari očekuju treću uzastopnu globalnu nestašicu za novu sezonu koja tek počinje.

To znači da bi inflacija na dobroj točki mogla trajati kako se pritisci na cijene hrane šire.

Proizvođači čokolade poput Hershey Co. i Lindt & Spruengli AG već su upozorili na moguća daljnja poskupljenja, a skuplja roba naštetila bi potražnji u Europi, ali i na ključnom rastućem tržištu Azije.

Budućnice kakaa u New Yorku sredinom su rujna dosegnule najvišu razinu u 12 godina, s cijenama nešto višim od onih posljednji put zabilježenih 1979. godine. Rast je potaknut prekomjernom kišom, izbijanjem štetočina i bolesti koje su pogodile usjeve u zapadnoj Africi.

Obala Bjelokosti je u srpnju prognozirala da će proizvodnja u glavnoj sezoni usjeva, koja traje od 1. listopada do ožujka, biti manja za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, rekli su tada ljudi upoznati s tim pitanjem. Iznos bi se, međutim, mogao promijeniti nakon što su neki poljoprivrednici obustavili opskrbu očekujući više cijene u novoj sezoni.

Analitičari Rabobank i Marex očekuju pad proizvodnje u zapadnoj Africi u sezoni 2023.-24. Marex predviđa globalni deficit od 279.000 tona, što je više od prethodna dva.

Izvor: INB2B Media
Fotografija: Pixabay