Tjestenina Barilla bit će poslana na svemirski put do Međunarodne svemirske postaje (ISS) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, prehrane i šumarstva, Talijanskim zračnim snagama i Axiom Spaceom.
Iz tog razloga Italija želi pojačati svoju kandidaturu za uvrštavanje svoje kuhinje na UNESCO-v popis kulturne baštine čovječanstva.
Otprilike tri kilograma fusila odnijet će tog mjeseca na ISS posada misije Ax-3, koju čini i pukovnik zračnih snaga Walter Villadei. Prema riječima predstavnika Barille, projekt će uključivati "najekstremniji test kušanja tjestenine do sada". Tijekom misije neki članovi svemirske posade bit će uključeni u senzorske pokuse, kako bi bolje razumjeli prehrambene potrebe astronauta u ekstremnim uvjetima. U bestežinskom okruženju doživljaj hrane i percepcija okusa vrlo su različiti, a Barilla svojom tjesteninom želi "izazvati" to jedinstveno okruženje.
Tvrtka vjeruje da je tjestenina, kao široko popularna namirnica, "idealna" za istraživanje i oblikovanje budućnosti hrane.
Paolo Barilla, potpredsjednik Barilla grupe, rekao je: Pravimo tjesteninu više od 140 godina. To je proizvod koji potječe iz davne prošlosti i ikona je talijanske kuhinje u cijelom svijetu. Biti dio toga Svemirska misija ispunjava nas ponosom i nudi nam priliku da istražimo nove granice prehrane, što će također astronautima dati malo osjećaja da su kod kuće.
Tjestenina koju će Barilla slati u svemir bit će kuhana i spremna za zagrijavanje, jer priprema hrane na svemirskoj stanici uključuje rehidraciju i zagrijavanje proizvoda spremnih za upotrebu. Štoviše, kuhanje tjestenine u mikrogravitaciji je nemoguće, napominje tvrtka.
Barillin tim za istraživanje i razvoj nastojao je osigurati da recept za "svemirsku tjesteninu" predstavlja autentični talijanski okus.
Cristina Gallina, direktorica Barillinog istraživačkog centra, rekla je: Proces je pažljivo nastavljen kako bi se osiguralo da tjestenina zadrži svoju vrijednost, što je vrhunac iskustva dobre hrane u cijelom svijetu. Proizvod je termički obrađen, tako da se kuha za dugotrajno skladištenje na sobnoj temperaturi, bez dodanih konzervansa i aditiva. Naša tjestenina, začinjena ekstradjevičanskim maslinovim uljem i morskom solju, proizvod je najbliži tradiciji i najbolje što astronauti mogu ponijeti u svemir.
Izvor: INB2B Media
Foto: Unsplash