Istraživači sa Sveučilišta u Ženevi razvili su umjetnu inteligenciju koja može lako odrediti izvor vina, uključujući vinograd i vinski podrum odakle dolazi.
Alexandre Pouget sa Sveučilišta u Ženevi u Švicarskoj i njegovi kolege analizirali su kemijski sastav 80 crnih vina koja su dobili između ljeta 1990. i 2007. Vina koja su destilirana iz sedam vinograda u regiji Bordeaux u Francuskoj.
Program se temelji na analizi 80 uzoraka vina i razlikuje sastav ne samo prema zemljopisnom podrijetlu već i prema podrumu i berbi. Algoritam strojnog učenja može lako odrediti sa 100%-tnom točnošću s kojeg posjeda dolazi 80 bordoških crnih vina analizom i procjenom njihovih kemijskih karakteristika.
Prijevare s vinima su česte, zato smo stvorili algoritam koji prepoznaje molekularne obrasce, rekao je profesor Alexandre Pouget.
To postignuće AI-ja (umjetne inteligencije) može postati važan alat u borbi protiv krivotvorina koje u EU-u uzrokuju milijarde gubitaka.
Pouget tvrdi da AI također može pomoći uzgajivačima da poboljšaju proces proizvodnje vina i njegovu kvalitetu.
Izvor: newscientist.com
Foto: Arhiva Instorea