DR OETKER STUDENI
KERMAN

Mondelēz International objavio peti godišnji izvještaj „State of snacking“

Svijet

12.04.2024

Potrošači diljem svijeta i dalje daju prioritet grickalicama

• Već petu godinu zaredom užina je popularnija od tradicionalnog obroka
• Unatoč globalnim ekonomskim izazovima, omiljena grickalica ostaje dio potrošačevog budžeta
• Potrošači pokazuju veću sklonost grickalicama zbog percipiranih pogodnosti za dobrobit organizma
• Potrošači biraju brendove koje su u skladu s njihovim vrijednostima, sa sve većim naglaskom na održivo proizvedene grickalice

Mondelēz International objavio je peto godišnje izvješće "State of Snacking" - globalnu studiju o potrošačkim trendovima, koja svake godine daje uvid u to kako potrošači donose odluke o grickalicama. Izvješće pokazuje da, unatoč globalnoj gospodarskoj nesigurnosti, potrošači i dalje daju prioritet grickalicama i kupnji grickalica.

Razvijeno u partnerstvu s The Harris Poll, prvo izvješće pokrenuto je prije pet godina kako bi doprinijelo misiji Mondelēz Internationala da predvodi budućnost grickalica. Praćenje stavova i ponašanja tisuća potrošača u 12 zemalja u proteklih pola desetljeća pokazuje stalni trend davanja prednosti međuobroku u odnosu na tradicionalno jelo.

Prema ovom izvješću o stanju grickalica, potrošači grickaju:

• Konstantno: Kupnja grickalica ostaje nepromijenjena – dvije trećine (66%) potrošača nije napravilo značajne promjene u trošenju novca na proizvode za grickalice, unatoč tome što su postali svjesniji cijene.

• Svjesnom pažnjom: 85% potrošača navodi da svjesno uživa u okusu i teksturi grickalica tijekom konzumacije; 78% kaže da više uživa u grickalicama kada ih konzumira sa svjesnom pažnjom

• Usklađenost s vlastitim vrijednostima: više od dvije trećine potrošača na globalnoj razini često bira brendove koje su u skladu s njihovim vrijednostima, sa sve većim naglaskom na održivo proizvedene grickalice

• Sa spremnošću isprobavanja novih stvari: 62% potrošača koji su sudjelovali u studiji kaže da koriste društvene mreže za traženje novih stvari u grickalicama, pri čemu se šest od deset njih smatra "avanturistima grickalica" koji vole isprobavati nove proizvode.

"Trendovi predstavljeni u našim izvješćima o stanju grickalica tijekom posljednjih pola desetljeća potvrđuju da, unatoč stalnom dinamičnom okruženju i promjenama navika, grickanje kao takvo ostaje sastavni dio prehrane potrošača na globalnoj razini", rekao je Dirk Van de Put, predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Mondelēz Internationala. „Odlučnost potrošača da svjesno konzumiraju grickalice raste. Zato ih nastavljamo osnaživati ​​dajući im izbor unutar naših kategorija brendova, čvrsto usmjereni na to da postanemo globalni lider u našoj industriji."

Istraživanje pokazuje porast potražnje za onim grickalicama koje su u skladu s osobnim vrijednostima i vrijednostima zaštite okoliša te pružaju zadovoljstvo tijekom konzumacije. Više od polovice ispitanika - 63% kaže da konzumira grickalice koje pridonose smanjenju utjecaja na okoliš.

„U Mondelēz Internationalu, s jedne strane, predani smo ispunjavanju rastuće potražnje za održivim grickalicama i proizvodima koji se konzumiraju svjesno, dok s druge strane nastojimo da kategorije proizvoda koje nudimo budu u skladu s dnevnim ritualom “, rekao je Martin Renaud, direktor marketinga i prodaje.

Ove godine, tvrtka je također razvila komplementarno izvješće, "State of snacking: budući trendovi," koje ocrtava dugoročne potrošačke makrotrendove koji oblikuju budućnost grickanja. Među tim makrotrendovima su promjena demografske slike, dinamičan način života i njegov utjecaj na ljude i planet, sveprisutnost ideje o zdravijem načinu života, kao i oživljavanje tzv. ekonomija iskustva. Svi ovi trendovi omogućuju razumijevanje promjena u ponašanju potrošača u širem kontekstu, ujedno istražujući kako se industrija grickalica može razvijati u budućnosti.

Mondelēz International nastavlja biti jedna od vodećih tvrtki u industriji grickalica. Prilagođavajući se promjenjivim potrošačkim navikama, tvrtka nastoji svaki zalogaj učiniti prigodom za konzumaciju sa svjesnom pažnjom, povezivanjem i dijeljenjem trenutaka s najdražima uz zadovoljenje potreba potrošača.

Dodatne informacije o izvješću State of Snacking 2023 kao i State of Snacking: Future Trends dostupne su na https://www.mondelezinternational.com/stateofsnacking/, a neki od ključnih zaključaka su:

• Razvoj prehrambenih navika i potreba:
o Grickanje ostaje omiljena prehrambena navika - 88% potrošača kaže da uživa u grickalicama svaki dan.
o Šest od deset njih izjavljuje da više voli jesti nekoliko malih obroka tijekom dana nego nekoliko velikih obroka.

• Užina uz svjesnu pažnju
o Važnost kontrole porcija raste - čak 67% potrošača kaže da traže grickalice koje imaju kontrolu porcija
o Sedam od deset potrošača tvrdi da bi radije konzumiralo manje porcije svoje omiljene grickalice nego veće porcije alternativnog proizvoda s manje šećera/masnoće.
o 72% ispitanika strahuje da bi "svijet bez čokolade bio neka vrsta svijeta bez radosti" - osjećaji koje dijele mnoge generacije i regije.

• Izbor grickalica
o Društvene mreže igraju značajnu ulogu u pronalaženju grickalica, više od polovice ispitanika izražava interes za online "instant kupnju" grickalica.
o 74% potrošača kaže da su im noviteti u kombinacijama okusa i teksture važni pri odabiru međuobroka.
o 56% potrošača informira se o novom snack proizvodu putem društvenih mreža, a taj je postotak još veći među mlađim generacijama.

• Težnja ka održivosti:
o 63% potrošača koji su sudjelovali u istraživanju kupuju grickalice koje pridonose zaštiti okoliša, uključujući davanje prioriteta lokalnim sastojcima u proizvodnji i optimizaciju opskrbnog lanca za poboljšanje održivosti.
o Njih 74% kaže da često reciklira ambalažu - tri posto više nego lani, što je statistički značajan porast.
o Milenijalci, čak 71%, tvrde da su im prioritet grickalice koje u startu imaju manje plastične ambalaže