DR OETKER STUDENI
KERMAN

Nutris postao dio Summa Equityja, investicijskog fonda za stvaranje pozitivnog društvenog utjecaja

Hrvatska

11.09.2024

Najveći europski tematski investicijski fond fokusiran na stvaranje pozitivnog društvenog utjecaja, Summa Equity (dalje: Summa), stekao je većinski udjel u tvrtki Nutris, s kojom dijeli viziju transformacije industrije biljne prehrane održivim inovacijama u proteinima unutar različitih proizvodnih kategorija, kao i posvećenost poboljšanju globalne industrije hrane.

Akvizicija je realizirana iz fonda Summa Equity Fund III, koji raspolaže s 2,3 milijarde eura, a temelji se na dugogodišnjoj praksi unapređenja strategija portfeljnih tvrtki Summa Equityja s ciljem poticanja održivog rasta i rješavanja ključnih globalnih problema. 

„Ulazak u Summin portfelj bitna je prekretnica za Nutris. Naš tim je uložio ogromne napore u razvoj čistih, ukusnih proteina koji našim kupcima donose stvarnu vrijednost. Partnerstvo s investitorom poput Summe, s kojim dijelimo ciljeve, omogućit će nam skaliranje poslovanja i značajniji utjecaj na prehrambeni sustav. Radujem se onome što ćemo postići zajedno, pomicanju granica inovacija u biljnim prehrambenim rješenjima te doprinosu okolišu i našim zajednicama”, poručio je Zvonimir Sedlić, CEO i osnivač Nutrisa.

Konkretno, investicija će Nutrisu omogućiti skaliranje i daljnje unapređenje ponude. Nutris će se fokusirati na optimizaciju proizvodnje, stabilizaciju prinosa i kapaciteta, čime će povećati učinkovitost i postići bolju produktivnost. Nutris je, k tome, završio intenzivan i dugotrajan investicijski ciklus, tijekom kojeg je uložio više od 50 milijuna eura u izgradnju i puštanje u rad pogona za preradu boba. Samo ove godine tvrtka je uložila više od 6 milijuna eura u partnerstvo s farmerima za proizvodnju boba, što je ukupna proizvodnja navedene kulture u Hrvatskoj. U sklopu strategije daljnjeg razvoja, Nutris nastavlja s proširenjem proizvodnih kapaciteta i povećanjem operativne učinkovitosti. Također, u tijeku je priprema projekta za proširenje pogona i implementaciju inovativne proizvodne linije visokofunkcionalnog proteina, čije se pokretanje planira za sljedeću godinu.

Bob, ključni sastojak Nutrisova asortimana, ima najmanji ugljični otisak među biljnim proteinima i stvara preko 90 posto manje emisija stakleničkih plinova u usporedbi s proizvodnjom proteina iz sirutke. Bob je alternativa proteinima iz soje i graška te je izvrstan odgovor na sve veću potražnju industrije i potrošača za zdravom, uravnoteženom i održivom prehranom. 

„Ulaganje u sektor biljne hrane je ključno jer trenutni prehrambeni sustav značajno opterećuje planetarne resurse. Osiguranje održivih izvora proteina za rastuću globalnu populaciju od presudne je važnosti i ključan dio naše strategije učinkovitosti resursa. Ponosni smo što podržavamo jednog od pravih inovatora u ovom području”, komentirao je Jacob Frandsen, partner u tvrtki Summa.

Nutris predvodi prelazak na zdravu, uravnoteženu i održivu biljnu prehranu inovativnim proizvodima te surađuje s više od 500 poljoprivrednika koji koriste regenerativne prakse i model kružnog gospodarstva. Sjedište tvrtke nalazi se u Novom Senkovcu kod Slatine, a njezin je inovacijski centar smješten u Zagrebu. Istovremeno, istraživanjem i razvojem bavi se njezina sestrinska tvrtka Bioptimate, čije je sjedište u blizini Kopenhagena. 

Osnovao ju je hrvatski poduzetnik Zvonimir Sedlić, čija je strast prema inovacijama u prehrambenoj industriji temelj stvaranja tvrtke. Na temelju dugogodišnjeg iskustva u trgovini proteinima za životinjsku prehranu, Sedlić je uvidio potrebu za novim, održivim rješenjima u prehrambenom sektoru. Nutris je posvećen ispunjavanju sve veće potražnje za zdravim, ekološki prihvatljivim i čistim prehrambenim proizvodima. Koristeći visokokvalitetne proteine iz boba i patentirane procese, Nutris radi na poboljšanju okusa i nutritivnih profila biljnih mliječnih proizvoda, biljnih mesnih alternativa, sportske prehrane i gotovih jela. Akvizicija Nutrisa dio je Summina ulaganja u učinkovitost resursa, a doprinosi i ostvarivanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja br. 12 i 13.