ZGrappa je... festival, fešta, studij, sajam, radionica, veselica, party, edukacija, gastro event, brguja, hohcajt, tulum, snobovština, foliranje, pametovanje, kušanje, izlazak, clubbing i sve ostalo što spaja kvalitetnu kapljicu i čašicu razgovora. Jedinstveno mjesto na kojem stvaramo scenu za tradicionalno piće koje spaja sve zemlje regije stotinama godina. Naziv za takvo osvježenje, dolazi od latinske riječi 'grappapolis' ili 'gomila grožđa' i stiže u Zagreb 15. i 16. studenog 2024.
Zašto ZGrappa?
Naš cilj nije samo uživanje u finim kapljicama, nego i stvaranje zajednice koja dijeli ljubav prema rakijama, likerima i ostalim destilatima. Platforma za suradnju među proizvođačima, ugostiteljima i ljubiteljima rakija. Sve njih potičemo na razmjenu iskustva, učenje i dijeljenje novih proizvodnih, prodajnih i marketinških trendova u proizvodnji rakija i likera. Ali najvažnije je pobijediti predrasude poput onih iz filmova kada glavni junak potegne iz boce, a tijelo i lice mu se zgrče u boli. Već na prvoj ZGrappi, svi predavači su komentirali kako je lijepo vidjeti posjetitelje kako mirišu čašice, gledaju boju sadržaja na svjetlu te puno međusobno pričaju. To je smisao svega.
Koliko izlagača očekujemo?
Ovaj festival radimo u prekrasnom, ali ipak ne i u neograničenom prostoru Petog Kupea zbog čega smo broj izlagača zaustavili na 40. S obzirom da neki izlagači dolaze s više brendova, neke destilerije imaju i po desetak različitih okusa, zapravo onda dolazimo do brojke od nekoliko stotina različitih proizvoda. Mislim da je to sasvim dovoljno za drugo izdanje. Naravno, nećemo biti sasvim zadovoljni dok u narednim izdanjima festivalima ne prebacimo brojku 100.
Koju radionicu preporučujete?
Najponosniji smo što ZGrappu podržava naš vodeći stručnjak, prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Award in Spirits i voditelja projekta The Spirits Forensics – Dario Grabarić. Za ovo izdanje festivala, udružio je snage s profesorom Antom Lončarićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Njihovo predavanje ne smije se propustiti. Tu je svakako i naš prijatelj i prvi rakijaški influencer Dejan 'rakija' Veljović koji će pričati o obnavljanju starih sorti, obnavljanju voćnjaka te autohtonim sadnicama. Radionice destilerija Branko i Šimić također su za posjetiti.
Pivo, vino ili rakija?
Meni je alkohol posao i oprezno mu pristupam. Najvažnije je ne pretjerivati, a izbor pića zavisi od trenutka. Ako kuham u svojoj ljetnoj kuhinji na moru, onda biram craft pive. Izlasci u jazz barove vode ka vinima (bijelim, crnim, rozim i pjenušavim), a rakija se najčešće pije ona najbolja u probranom društvu ljudi koji ju znaju piti i cijeniti.
Kao poklon ili užitak?
Ako poklanjate dragu osobu, onda je i to užitak. Pogotovo ako ista poželi podijeliti poklon s darivateljem. Često poklanjam fina pića i obično je riječ o boljim rakijama ili starijim vinima.
Scena žestice.
Godinama sam slušao kako hrvatske rakije ne mogu u istu rečenicu s onima iz regije, ili Srbije ako ćemo biti precizniji. Kada sam posjetio prvi festival rakije u Srbiji u to sam se i uvjerio. Iskreno, nisam volio šljivovicu dok nisam probao neke njihove, prestižne, odležale. To su prava mala remek djela koja mogu u istu rečenicu s konjakom i na primjer whiskeyem. Ipak, takve tvrdnje više ne 'drže vodu'. Posljednjih godina hrvatska scena dobilo je nekoliko sjajnih novih destilerija poput npr.
Vertiga iz Zagreba, Šimića iz Požege ili Jedne iz Osijeka. Ta ekipa dobiva vrhunske nagrade na prestižnim svjetskim natjecanjima. Tako da bi bilo krivo tvrditi da je neka država bolja od druge. Pojedinci čine razliku i od takvih treba učiti, s ove i one strane granice. A što se prije svi skupa povežemo, utoliko brže ćemo bolje prosperirati na svjetskoj sceni.
PHOTO: ZGrappa
Pripremio: Marko Havaši, marko@b2bmedia.org