● U Hrvatskoj dostavljeno više od 240.000 porcija tjestenine.
● Dan s najviše naručenih jela od tjestenine je 11. svibnja – finale najvećeg glazbenog natjecanja u Europi.
● Hrvatski predstavnik pokrenuo trend naručivanja lazanja
● Najviše naručivali Zagreb, Split i Osijek, a najveći porast bilježi Šibenik.
Povodom Međunarodnog dana tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, Glovo donosi statistike i trendove o popularnosti tjestenine među Hrvatima u protekloj godini.
Hrvati imaju sve veći apetit za tjesteninom, jer je potrošnja tjestenine porasla za 17 posto u posljednjih 12 mjeseci. Posebno se ističu Šibenik s porastom od 43 posto, Split s 30 i Zadar sa 17 posto, dok Zagreb ne silazi s vrha, s više od polovice svih narudžbi.
Zanimljivo je da su Hrvati pratili finale najvećeg glazbenog natjecanja u Europi i podržavali hrvatskog predstavnika uz lazanje jer se u subotu, 11. svibnja, naručilo najviše jela s tjesteninom.
Špageti i lazanje su ovogodišnji favoriti, a bolognese uvjerljivo vodi kao najpopularniji umak na trećini svih jela s tjesteninom. No, nije sve u klasičnim okusima, jer sve više Hrvata poseže za zdravijim opcijama, poput vegetarijanskih tjestenina, koje bilježe porast od 19 posto.
Uz tako veliki apetit za tjesteninom, jedno je sigurno – Hrvati znaju kako uživati u dobroj talijanskoj hrani!