Do ove godine svaki treći petak u studenom bio je posvećen lokalnoj hrani u Sloveniji, kada se održavao projekt Tradicionalni slovenski doručak, no sada će se svakog trećeg tjedna u studenom obilježavati tjedan slovenske hrane, čija je glavna svrha potaknuti ljude da kupuju i jedu lokalno proizvedenu hranu i pripremaju tradicionalna slovenska jela. Inicijativu pozdravlja i Spar Slovenija.
Već dugi niz godina podupiru lokalne proizvođače hrane, a širokom ponudom slovenskih proizvoda brinu o kvaliteti i svježini te minimaliziraju svoj otisak na okoliš. Više od dvije trećine proizvoda na njihovim policama lokalnog je podrijetla, što znači da kupcima nude prvoklasnu, sljedivu hranu, dok u isto vrijeme podržavaju lokalne uzgajivače i poljoprivrednike.
U 2023. otkupili su od slovenskih voćara i povrća približno 2400 tona više voća i povrća nego u 2019.
Zajedno s uzgajivačima planiraju koje će voće i povrće rasporediti u trgovine, a svake godine povećavaju broj dugoročnih ugovora.
U svim uslužnim odjelima nude isključivo slovensko meso s oznakom kvalitete 4SI, što potvrđuje najvišu kvalitetu i jamči da je meso rođeno, uzgojeno i pripremljeno za prodaju u Sloveniji. U Sparovim ribarnicama dostupna je svježa, kvalitetna riba iz mrijestilišta Fonda, uzgojena u zdravom okruženju i prema najvišim standardima. U nekim trgovinama imaju i poseban odjeljak "Domaće delicije, naš ponos" u kojoj su samo domaće delicije iz neposredne blizine trgovine.
Projektom Štartaj Slovenija potiču suradnju s mladim uzgajivačima iz cijele Slovenije i nudimo im mjesto na našim prodajnim policama.
U tjednu slovenske hrane kupci će na policama Spara i Interspara pronaći široku ponudu domaćih proizvoda, a ponuda povrća bit će još veća. Na raspolaganju će biti sve od slovenskog krumpira, luka, buče, mrkve i slovenskog crvenog zelja koje je posebno popularno za vrijeme Martinja. Na policama nude i isključivo slovensko kiselo zelje, kiselu repu te listove kupusa za sarmu.
Foto, izvor: SPAR Slovenija