Donosimo vam razgovor s Marinom Dominić Matulin, tehnologom u proizvodnji ABC sira, u Belju Plus koja nas upoznaje sa procesima proizvodnje u doba pandemije.
Kako je posložena vaša proizvodnja i koliko utječe koronavirus na samu proizvodnju?
Od pojave korona virusa mjere za zaštitu zaposlenika uvedene su na ulazu u sve poslovne prostore Belja plus i uključuju dezinfekcijske barijere za obuću i sredstva za dezinfekciju ruku.
Zaposlenici u svim našim proizvodnjama su se brzo prilagodili na novo nastalu situaciju i nošenje zaštitnih maski i rukavica u svakodnevnom radu. Logistički izazovi oko dostave i izvoza proizvoda koji su se pojavili početkom izbijanja pandemije su iza nas i sada nesmetano isporučujemo sve naše proizvode.
Koliko su postrožene mjere u svim standardima koje već imate i kojim obujmom rade vaši proizvodni kapaciteti. Proizvodite li možda više neke određene proizvode nego prije?
Belje plus je specifično po sljedivosti proizvodnje Od polja do stola koja se u ovo krizno vrijeme pokazala izuzetno važnom jer za proizvodnju svojih prehrambenih proizvoda Belje koristi vlastite poljoprivredne resurse.
Takva je situacija i s proizvodnjom ABC svježeg krem sira koji ove godine slavi 40 godina postojanja.
Mlijeko koje se koristi u proizvodnji ABC sira dolazi sa sedam farmi mliječnog govedarstva Belja na kojima se nalazi 4.000 krava koje godišnje proizvedu 35 milijuna litara mlijeka. ABC sir je autentični domaći proizvod koji se proizvodi od samo tri sastojka – ekstra kvalitetnog mlijeka s vlastitih farmi, vrhnja i malo morske soli. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih brendova čija se polovica proizvodnje izvozi i to u dvadeset zemalja na četiri kontinenta.
Proizvodnju ABC svježeg krem sira u vrijeme korona krize opisala je Marina Dominić Matulin, tehnolog na liniji proizvodnje ABC sira:
„Na liniji ABC svježeg krem sira u Tvornici mliječnih proizvoda Belje radi se svaki dan u tjednu jer nam kolege s farmi Belja svakodnevno šalju svježe mlijeko. Podijeljeni smo u 4 skupine radnika, a između svake smjene se radi dezinfekcija cjelokupnog radnog prostora.
U odnosu na raniji period više smo posvećeni zaštiti svih nas i pratimo sve procedure s naglaskom na održavanje razmaka i dezinfekciju, i nas i radnih prostora.
Iskoristila bih priliku i zahvalila bih svim kolegama, s kojima radim, na njihovoj maksimalnoj podršci i odgovornom pristupu radu. Iako držimo rastojanje, puno više komuniciramo i podržavamo jedni druge, pa mogu reći da nas je korona pandemija dodatno ujedinila u smislu posvećenosti poslu. O tome koliko dobro surađujemo najbolje govori činjenica da u zadnjih mjesec dana svaki tjedan proizvodimo više od milijun komada ABC sira u pakiranjima od 100 i 200g za domaće i izvozna tržišta.“
Izjave ostalih proizvođača pročitajte u kategoriji intervjui.