DR OETKER STUDENI
KERMAN

Sigurnost i kvaliteta na prvome mjestu

Intervju

11.03.2020

Igor Miljak, predsjednik Uprave, PPK Karlovačka mesna industrija d.d.

Od Vrgorca preko Karlovca do Čakovca!

Igor Miljak predsjednikom Uprave PPK Karlovačke mesne industrije, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i regiji, imenovan je 2014. godine. Od 2005. godine bio je na funkciji direktora Odjela proizvodnje, člana Uprave za proizvodnju i investicije te predsjednik Nadzornog odbora u istoj kompaniji. Ujedno, trenutačno obnaša funkciju predsjednika Nadzornog odbora Mesne industrije Vajda Čakovec, mesoprerađivačke tvrtke koja djeluje u sustavu Grupe Pivac, zajedno s PPK i Mesnom industrijom Braća Pivac. Osim u PPK, radno i menadžersko iskustvo stjecao je u Mesnoj industriji Braća Pivac na mjestu voditelja primarne proizvodnje. S obzirom na to da je po struci doktor veterinarske medicine, četiri godine je radio u struci, a veći dio toga i kao ovlašteni veterinarski inspektor. Veterinu je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu, a porijeklom je iz Sinja.

Vrlo sam aktivan u nekoliko strukovnih udruženja i organizacija. Kroz Klaster hrvatskog pršuta i Udrugu Dalmatinski pršut aktivno radimo na promociji zemljopisno zaštićenih proizvoda poput Dalmatinskog pršuta i proizvoda koji su u procesu zaštite, kao što su dalmatinska pečenica i panceta. Želja nam je dodatno povećati interes za te vrijedne domaće gastronomske tradicije te unaprijediti svijest javnosti o važnosti oznaka kvalitete za nas kao proizvođače, ali i za same kupce.
Uz to, potpredsjednik sam i jedan od inicijatora osnivanja Udruge mesoprerađivača i klaoničara crvenog mesa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Cilj nam je bio objediniti interese cijelog našeg sektora, staviti ih u prvi plan, komunicirati jedan po jedan problem na zajedničkoj platformi te iznaći kvalitetna rješenja u dogovoru s resornim ministarstvima i državnim tijelima. Za sada smo, na zadovoljstvo svih sudionika, u kratko vrijeme uspjeli pozitivno riješiti nekoliko bitnih tema koje su nam godinama otežavale poslovanje. Nadalje, član sam Skupštine HGK, Savjeta dekana na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i drugih strukovnih tijela.

PPK Karlovačka mesna industrija u sastavu je Grupe Pivac, možete li nam pojasniti kako poslujete unutar grupacije i kako ste raspodijeljeni? Koju ulogu ima PPK Karlovačka industrija unutar grupacije?
Poslovanjem u sustavu grupacije obuhvatili smo sve aspekte proizvodnog procesa – od samog uzgoja i klaoničke obrade, preko prerade, pa sve do transporta i maloprodaje.
Fokus Mesne industrije Vajda Čakovec na primarnoj je proizvodnji stoke, odnosno kooperaciji s domaćim uzgajivačima svinja te klaoničkoj obradi i proizvodnji svježeg mesa za sve članice grupacije, pri čemu je važno napomenuti da se proizvodnja temelji na domaćoj sirovini. PPK je prvenstveno orijentiran na trajne i polutrajne proizvode te mesne prerađevine, uključujući proizvodnju masti i čvaraka. Mast i čvarci su segment koji je u uzletu i ovom trenutku naš je proizvodni pogon najmoderniji i među nekoliko najvećih u EU. Treba napomenuti da je cijeli proces baziran na tradicionalnoj tehnologiji, uz sve nužne standarde proizvodnog procesa. Isto tako, PPK posjeduje veliki pogon za proizvodnju svježeg mesa u izmijenjenoj atmosferi te je jedan od lidera u regiji kad je u pitanju proizvodnja, kvaliteta procesa i sam kapacitet.
Mesna industrija Braća Pivac sinonim je za vrhunske suhomesnate delicije – Dalmatinski pršut zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na EU razini, dalmatinsku pancetu, dalmatinsku pečenicu, buđolu i mnoge druge. Pivac je lider na hrvatskom tržištu s godišnjom proizvodnjom koja premašuje 150.000 komada pršuta i ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. U planu je i dodatno proširenje kapaciteta proizvodnje ove kategorije proizvoda, što će nam omogućiti više od 10 milijuna eura vrijedna investicija koju upravo završavamo, a radi se o izgradnji nove, moderne pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča, kod Vrgorca.

Koliko imate proizvodnih pogona, koliki je njihov proizvodni kapacitet i kako su opremljeni? Ulažete li u modernizaciju? Bavite li se investicijama?
Proizvodni pogoni PPK nalaze se u Karlovcu i obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara. 2017. godine završili smo veliki, trogodišnji investicijski ciklus kojim smo povećali postojeće proizvodne i skladišne kapacitete te proširili proizvodni asortiman. U sklopu tog projekta uloženo je ukupno 95 milijuna kuna u razvoj i modernizaciju pogona te optimizaciju poslovanja. Izgrađen je novi pogon za proizvodnju svježeg mesa, zahvaljujući kojemu je godišnji kapacitet te proizvodne linije narastao preko 20.000 tona. Nabavljeni su novi strojevi za proizvodnju i pakiranje prerađevina, njihovo označavanje i metaldetekciju. U potpunosti su obnovljeni i prošireni svi kapaciteti punjenja polutrajnih salama i kobasica, a izgrađene su i tzv. čiste sobe za pakiranje narezanih proizvoda.

Zahvaljujući tim investicijama, PPK danas raspolaže i cjelovitom linijom za rasi
jecanje i otkoštavanje svježeg mesa smjenskog kapaciteta od 60 tona, kao i novom linijom za proizvodnju steriliziranih konzervi godišnjeg kapaciteta do 2000 tona. Udvostručen je i kapacitet proizvodnje trajnih salama koji sad iznosi 2000 tona godišnje. Osim povećanja kapaciteta, investicijom je postignuto dodatno unaprjeđenje nivoa higijensko-sanitarnih normi i dobre proizvođačke prakse. Ulaganja su nastavljena u 2018. godini, kad smo uložili 18 milijuna kuna u obnovu i rekonstrukciju farme junadi Šumbar kod Rečice. Ta investicija završena je lani, a u idućem razdoblju u planu je širenje kapaciteta farme, čime PPK nastavlja s projektom revitalizacije domaće poljoprivredne proizvodnje.

Osim u PPK, i u ostalim tvrtkama Grupe Pivac u posljednje tri godine dovršeni su ili su u tijeku sveobuhvatni investicijski projekti čiji je konačni cilj zaokružiti i kompletirati sve aspekte proizvodnog procesa. Tako je u čakovečkom pogonu lani dovršena 50 milijuna kuna vrijedna investicija u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju, zahvaljujući kojoj se sada možemo pohvaliti najsuvremenijom, a kad je u pitanju svinjsko meso, i najvećom linijom za klanje u Hrvatskoj.
Nadalje, upravo završavamo već spomenutu investiciju izgradnje nove pršutane kod Vrgorca, koja će moći proizvesti više od 300.000 komada pršuta i više od 2500 tona pancete, pečenice i buđole. Bit će to najveća pršutana u Hrvatskoj i u cijeloj jugoistočnoj Europi. Izgradnjom nove pršutane zaokružit ćemo investicijski ciklus koji smo započeli širenjem suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u primarnu klaoničku obradu, odnosno proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu.

Svi ovi projekti omogućit će maksimalno korištenje domaće sirovine u cijeloj Grupi Pivac, što se uz cjelokupni asortiman odnosi i na proizvodnju Dalmatinskog pršuta i ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. Proizvodni proces obavljat će se po najvišim standardima, u skladu s međunarodnim normama kvalitete i sigurnosti hrane, kao i po specifikaciji zaštite oznake zemljopisnog podrijetla. Završetak izgradnje visokofunkcionalnog pogona, površine 10.500 četvornih metara i ukupnog kapaciteta 4500 tona očekuje se u prvoj polovici ove godine. Bitno je naglasiti da će svi ključni elementi proizvodnje ostati nepromijenjeni – soljenje krupnom morskom soli, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje sagorijevanjem punog drveta – bukve, graba i hrasta te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima. Na taj način očuvat će se vrijedan tradicionalan okus i miris proizvoda koji je njegova ključna karakteristika.

Inače, kao sustav smo od samog početka korisnik EU fondova, i prije samog ulaska u EU, a i sada kad smo članica. Do sada smo za PPK uspješno "povukli" oko 65 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U procesima smo realizacije dodatnih 22 milijuna kuna za projekte u Vajdi te dodatnih 3 milijuna kuna za gradnju fotonaponske elektrane u PPK.

Kakvi su vaši proizvodni kapaciteti na godišnjoj razini?
Na razini grupacije, na godišnjoj razini proizvedemo 45.000 tona rasjeka svježeg mesa i 12.000 tona prerađevina, 5000 tona mljevenih mesa i mesnih pripravaka, 3000 tona odrezaka, kockica i komada svježeg mesa u MAP pakiranju, 250 tona čvaraka i 1500 tona svinjske masti te više od 150.000 komada pršuta, od čega više od 40.000 komada zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta.

Imate li vlastite farme ili morate i uvoziti? Radite li s kooperantima i jesu li među njima i mali OPG-ovi?
U Grupi Pivac uistinu činimo sve što smo u mogućnosti kako bismo osigurali što veći udio domaće sirovine u našoj proizvodnji. Prvi preduvjet za to bila je upravo investicija u proširenje kapaciteta klaonice i pogona u Čakovcu. Uz to, razvili smo novi kooperacijski model suradnje koji je domaćim uzgajivačima svinja ponudio fiksnu otkupnu cijenu po kilogramu prirasta, tri turnusa godišnje i kratke rokove isplate, unutar svega tjedan dana. Uzgajivačima, kojih je u ovom trenutku više od 80, računajući OPG-ove, naš je model suradnje pružio sigurnost i optimizaciju proizvodnje. No, unatoč svim uloženim naporima, činjenica je da još uvijek nismo samodostatni, posebice u svinjogojstvu.

U Hrvatskoj se danas uzgoji oko 800.000 svinja godišnje, dok ukupne potrebe iznose oko 2,3 milijuna, što znači da su trostruko veće od sadašnje proizvodnje. Iz toga je jasno da se određeni dio sirovine za proizvodnju i preradu odnosi na sirovinu koja nije hrvatskog podrijetla. Pritom bismo željeli naglasiti da je imperativ našeg poslovanja, bez obzira na to je li riječ o domaćoj ili uvoznoj sirovini, ponuditi kupcima proizvode iznimne kvalitete. Upravo to garantiraju implementirane međunarodne norme kvalitete i sigurnosti hrane, koje našim kupcima jamče zdravstvenu ispravnost, sljedivost i transparentno informiranje o podrijetlu mesa koje podliježe sustavnim kontrolama.

Na našim prostorima unutar teritorija RH krajem 70-ih godina prošlog stoljeća proizvodilo se oko 2 milijuna tovljenika. Dakle, ne tako davno, prije 40-ak godina. Tada smo bili samodostatni u primarnoj proizvodnji. Nažalost, tranzicija, rat i poraće sa svim onim što nose sa sobom, kao i desetljeća loše poljoprivredne politike te nespremnost na nove tržišne odnose, doveli su do današnje situacije. Tako da sada imamo posljedice erozije poljoprivredne proizvodnje, od koje smo se počeli oporavljati, ali nedovoljno brzo. No, pred nama je prilika za povećanje u sektoru primarne stočarske proizvodnje, jer zemlje koje su najveći proizvođači u EU više nisu u mogućnosti povećavati svoju proizvodnju, odnosno dostigle su ekološke granice preko kojih više ne mogu proizvoditi. Taj trend polako ide sa sjevera Europe prema jugu, a mi bismo se trebali aktivnije uključiti u taj proces i mudrim potezima povećati primarnu proizvodnju. Kao zemlja, sada imamo priliku za povratak.

Koliko sirovine godišnje osigurate iz hrvatskog uzgoja?
Sadašnji kapacitet naših kooperanata za uzgoj svinja je oko 175.000 tovljenika godišnje, s tendencijom rasta. Uz to, dodatno otkupljujemo oko 50.000 komada svinja godišnje na domaćem tržištu. Što se tiče junećeg mesa, na našim dvjema farmama u okolici Karlovca i Pitomače te farmama naših kooperanata za uzgoj junadi lani smo stavili u tov 9000 grla, a klaonički obradili više od 11.000, od čega više od 6000 komada iz vlastitog uzgoja.

U planu je gradnja novih farmi i povećanje ukupne proizvodnje junadi unutar naše grupacije. Prvi radovi na novoj farmi kreću za mjesec-dva. Projekt planiramo sufinancirati bespovratnim sredstvima EU i RH. Vrlo brzo ćemo, zajedno sa našim kooperantima, proizvoditi oko 15.000 komada junadi. Naš je trajni cilj povećavati udio domaće sirovine u finalnom proizvodu.

Radimo s većinom trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i sa svima imamo izuzetno korektne i dobre partnerske odnose. Naši su proizvodi danas prisutni na policama svih većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj kao što su Lidl, Kaufland, Spar, Metro, Plodine, Konzum, KTC... Na policama trgovačkih lanaca sudjelujemo dijelom s njihovim robnim markama, ali i s našim vlastitim brendovima – PPK, Pivac i Vajda.

Kakva pakiranja imate za trgovačke lance? Koji je vaš proizvodni asortiman? Koji je vaš proizvod MUST HAVE na policama trgovačkih lanaca?
Asortiman i pakiranja ovise u potrebama pojedinog kupca. Svi naši kanali prodaje – od vlastitih maloprodajnih poslovnica, preko HoReCa kanala do veleprodaje i izvoza – imaju različite potrebe kad je riječ o vrsti proizvoda i logistici. Fleksibilnošću i raznolikošću ponude već desetljećima radimo na uspostavljanju trajnih poslovnih partnerstava. Razvili smo opsežnu paletu proizvoda koja odgovara na potrebe naših kupaca, istovremeno pazeći na kvalitetu i raznovrsnost artikala koji će zadovoljiti različite ukuse i potrebe. Ako govorimo o MUST HAVE proizvodu, istaknuo bih Dalmatinski pršut, pancetu, pečenicu i buđolu, ali i PPK trajne kobasice i nareske te čvarke i mesni narezak, kao i Vajdino Međimursko meso 'z tiblice – još jedan od naših proizvoda koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na EU razini.
Koliko imate vlastitih maloprodajnih objekata?
Grupa Pivac posjeduje vlastitu maloprodajnu mrežu od gotovo 300 poslovnica, koje su uz trgovačke lance najvažniji distribucijski kanal za plasman naših proizvoda.

Posjedujete li certifikate koji su potrebni u vašoj mesnoj industriji i koliko je teško doći do njih?
U naše su proizvodne procese implementirane međunarodne norme kontrole kvalitete i sigurnosti hrane HACCP, ISO 9001 i IFS Food. HACCP nam pomaže prilikom identifikacije, procjene i kontrole opasnosti koje mogu biti vezane za određeni proizvod ili proizvodnu liniju, a certifikatom ISO 9001 dokazujemo uspješno implementiran sustav upravljanja kvalitetom. Tu je i IFS Food certifikat koji osigurava visoku razinu transparentnosti, kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane kroz cjelokupan lanac proizvodnje i isporuke robe. Budući da se radi o jednom od najrigoroznijih i najvažnijih standarda za prehrambenu industriju, ta nam norma osigurava uvjete za plasman na tržište EU, što nam je itekako važno s obzirom na planove za budućnost koji obuhvaćaju daljnji rast izvoza i širenje na nova tržišta. Stjecanje i zadržavanje tih certifikata koji podliježu sustavnim evaluacijama potvrda su našeg dosadašnjeg rada i uloženih napora, ali svakako i motivacija za daljnji rad na kvaliteti i sigurnosti naših proizvoda.

Postoji li sljedivost u vašoj proizvodnji kako bi potrošači bili informirani o podrijetlu vaših proizvoda?
U poslovanju strogo poštujemo sve propise i zdravstvene norme o ispravnosti hrane propisane hrvatskom i EU zakonskom regulativom. Osim izboru sirovine, mnogo pažnje poklanjamo sustavu sljedivosti u proizvodnji, koja osigurava praćenje i transparentnost od nabave sirovine pa sve do potrošača. To znači da je na temelju lot broja, odnosno identifikacijskog broja koji dodjeljujemo svakom proizvodu, moguće u najkraćem roku sa sigurnošću utvrditi porijeklo ulazne sirovine.
U današnje vrijeme povećanja broja stanovnika na globalnoj razini i sve veće potražnje za hranom, a posebno za mesom, opasnosti su, dakako, sve veće pa pažnja usmjerena prema sigurnosti proizvoda isto tako mora biti na najvišoj razini.

Kako je organizirana distribucija vaših proizvoda?
Obnavljanje transportnog voznog parka najsuvremenijim dostavnim vozilima s rashladnim sustavom pridonijelo je lakšem, sigurnijem i kvalitetnijem transportu naših proizvoda do maloprodajnih objekata. Danas tvrtka raspolaže sa 75 vlastitih dostavnih vozila koja udovoljavaju svim potrebnim standardima, što je garancija kvalitetne distribucije do maloprodajnih objekata.

Poznati ste po urednom plaćanja unutar 7 dana, a kooperanti su vas prepoznali kao pouzdane partnere, koliko je teško održati takvo poslovanje u postojećim tržišnim uvjetima?
Našim kooperantima osiguravamo odojke i hranu za njih, jamčimo im otkup po fiksnoj cijeni za kilogram prirasta i mesnoj jedinici te im uslugu tova plaćamo u roku od najviše tjedan dana. Na taj način naši kooperanti mogu lako predvidjeti svoju zaradu. Također je važno spomenuti stručnu podršku koju im pružamo tijekom cijelog tova. Nama je prvima u interesu da naši kooperanti opstanu i budu zadovoljni. Imaju li dobra primanja i sigurnu egzistenciju, za nas to znači trajni izvor domaće sirovine koja nam je toliko potrebna.

Koliki naglasak u svom poslovanju stavljate na društveno odgovorno poslovanje, ekološku osjetljivost i održiv razvoj?
Naša orijentiranost na društveno odgovorno poslovanje može se prepoznati po brojnim donacijskim i sponzorskim programima, kojima nastojimo dati doprinos razvoju i dobrobiti zajednice u kojoj djelujemo. Pritom bih posebno naglasio projekt stipendiranja učenika kojime, osim mjesečne novčane stipendije, budućim mesarima osiguravamo besplatne udžbenike, naknadu za rad na praksi te siguran posao nakon školovanja. Kada je riječ o ekologiji, među temeljnim načelima našeg poslovanja su zaštita okoliša, visoki ekološki standardi, održivi razvoj te čistija proizvodnja. Cjelokupni proizvodni proces, od sirovine do gotovog proizvoda, u potpunoj su sukladnosti s važećim zakonskim odredbama o zaštiti okoliša koji su na snazi u EU. Jamstvo našeg usmjerenja prema očuvanju okoliša i trajnom smanjenju negativnog utjecaja na okoliš je i norma ISO 14001:2015 koju smo implementirali u naš sustav.
Nadalje, trenutačno smo u pripremama za izgradnju dvaju mehaničko-bioloških pročistača u Vajdi i PPK. Našu farmu junadi Šumbar u Karlovcu u potpunosti smo obnovili sukladno Mjeri smanjenja štetnog utjecaja gnojovke, sufinanciranoj sredstvima EU i RH. Isto tako, u fazi smo izgradnje dviju fotonaponskih elektrana u PPK i Vajdi. Elektrana u PPK će biti gotova na proljeće i imat će izlaznu snagu 1,2 MW snage i oko 7000m2 fotonaponskih panela.

Koliko imate zaposlenih i u kojim sve gradovima, odnosno dijelovima Hrvatske poslujete?
Grupa Pivac broji više od 2000 zaposlenih, što u proizvodnim pogonima u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, što kroz maloprodajnu mrežu diljem Hrvatske.

Kako biste u nekoliko rečenica opisali strategiju vaše tvrtke, kakvom se poslovnom politikom rukovodite? Koji su vam planovi za ovu godinu?
Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od vodećih grupacija u Hrvatskoj koja se po ostvarenim rezultatima nalazi u samom vrhu proizvođača u prehrambenoj industriji. U 2020. godini nastavljamo s projektima koji će omogućiti još veće korištenje domaće sirovine, a to su daljnje širenje suradnje s domaćim uzgajivačima svinja, kao i širenje kapaciteta za uzgoj junadi. Plan je već u ovoj godini pustiti u rad novi dio farme Šumbar koji će znatno povećati proizvodnju junadi u našem sustavu.

Nadalje, kad je u pitanju nastavak investicija, osim završetka pršutane kod Vrgorca, planiramo krenuti s radovima na kompletnom novom pogonu neposredno uz samu pršutanu. Pogon će imati oko 28.000m² i na jednoj će lokaciji objediniti proces rasijecanja, obrade i pakiranja svježeg mesa, pogone prerade mesa, termičke obrade, pakiranja, narezivanja, skladištenja te same distribucije, sa svim pratećim sadržajima. Na taj ćemo način u Vrgorcu zaokružiti kompletan proizvodni proces i biti pripremljeni za sve ono što je pred nama. Planovi su ambiciozni i obuhvaćaju nastavak pozitivnih trendova i daljnji rast prihoda, dobiti i ostalih pokazatelja uspješnosti poslovanja. Naravno, svjesni smo da rast nije moguć bez kvalitetnih proizvoda i predanog rada naših zaposlenika. Zato želimo da naši radnici budu zadovoljni te planiramo i ubuduće nastaviti poboljšavati njihov standard i uvjete rada.