DR OETKER STUDENI
KERMAN

Priroda je u najmanjemu najveća

Intervju

14.11.2019

Neb Chupin, vlasnik i direktor, Hermes International

Sjećam se kako je dida uvijek govorio: Brod je sigurniji kad je u luci, ali ne grade se brodovi radi toga. Shvatio sam to kao poziv da obiđem svijet i otkrijem vam najveća svjetska blaga – proizvode za koje niste znali da postoje ili ste dosad koristili neke druge misleći da nema boljih.

Kako teče priča o Dida Boži?
Vjerujem da su za brand Dida Boža mnogi čuli, ali velik broj zasigurno nije znao da je brand nazvan po stvarnoj osobi, mom Dida Boži iz Vodica. Često sam kao dječak provodio vrijeme s didom i kroz njegovu priču i rad na zemlji mnogo sam toga naučio, ali i zavolio prirodu. On je bio tradicionalan čovjek koji je cijeli život posvetio poljoprivredi i proizvodima koje je radio za svoju obitelj. Vrijeme je najviše volio provoditi u polju, gdje je uzgajao masline, smokve i vinovu lozu. Kao veliki veseljak, svoju je pozitivu prenosio na ukućane i susjede koje bi često znao ponuditi domaćim fritulama, smokvenjakom ili rakijom iz vlastite radinosti.

Kad sam se još kao mladić uputio u Ameriku u potrazi za boljim životom, iz Hrvatske sam ponio tradiciju i ljubav koju mi je dida prenio. Sjećam se kako je dida uvijek govorio: Priroda je u najmanjemu najveća. Stoga je i moja želja bila da u ovim staklenkama ostali otkriju blaga koja priroda nudi. Jednostavno tako se i rodila ideja da kroz Dida Boža ekoproizvode svoje znanje, ljubav i tradiciju prenesem na krajnjeg kupca i provedem ih kroz didinu priču o ljepoti prirode i njezinim dobrobitima. Probijanje na tržište nije bilo jednostavno, ali su me volja i želja za uspjehom same ideje gurali naprijed. U Hrvatskoj sam krenuo kao mali proizvođač na lokalnim sajmovima, predstavljajući Dida Boža džemove i upoznavajući lokalne ljude s pričom. S obzirom na to da je smokva kraljica Mediterana, a ujedno i didino najdraže voće, logičan slijed je bio da ju okrunim i kao kraljicu Dida Boža asortimana.

Put kreiranja ideje do plasiranja gotovog proizvoda nije bio lak, ali se isplatio jer je proizvod u kratko vrijeme počeo osvajati kupce i ideja o zdravim proizvodima brzo je zaintrigirala mnoge. Kasnije se priča i plasman proizvoda razvio prema većim trgovačkim lancima, a cijela ideja kao i rast branda uspjela je zahvaljujući hrvatskim kupcima koji su prepoznali kvalitetu i trud.

Na koji način poslujete s trgovačkim lancima u Hrvatskoj i/ili specijaliziranim trgovinama? Kako ste posložili distribuciju?

Vjerujem da bi se mnogi manji proizvođači složili kako plasman na hrvatsko tržište nije lak i kako ponekad sama kvaliteta, inovativnost i želja za probitkom proizvoda nisu dovoljne. S brandom Dida Boža prisutni smo u svim većim trgovačkim lancima, i to uglavnom u trgovinama robe široke potrošnje. Uz klasične maloprodajne lance, prisutni smo i u specijaliziranim gift shopovima u zračnim lukama, ekskluzivnim hotelima i restoranima te u vlastitim Dida Boža gift shopovima. Usudio bih se reći da Dida Boža proizvodi pripadaju premium segmentu proizvoda koji su u srednjem, ako ne i visokom cjenovnom rangu zbog ekoloških sastojaka, visokog udjela voća i izrazite kvalitete.

Fokus našeg poslovanja bazira se na širokoj mreži distribucije i lakoj dostupnosti kako za domaćeg tako i za stranog potrošača. Na području Dalmacije i Istre imamo stalne partnere i dugogodišnje dobavljače, a nedavno smo krenuli i s dostavom preko renomiranih logističara koji u kratkom vremenu dostavljaju naručenu robu svim našim kupcima, unutar 24 ili 48 sati. Kao što sam već spomenuo, u ovom je poslu bitno olakšati krajnjem potrošaču pronalazak i kupnju proizvoda. Stoga smo prije par godina pokrenuli webshop prodaju koja omogućuje dostupnost Dida Boža proizvoda svim potrošačima iz zemalja EU.

Kako radi vaš webshop i koja je struktura kupaca na njemu (dob, spol)?

Na hrvatskom tržištu svakim danom raste ponuda delikatesnih džemova, namaza i sokova, stoga se trudimo ići ukorak s trendovima i ponuditi kupcima nešto novo i drukčije što bi zadovoljilo svako nepce. Na Dida Boža webshopu uz krajnju kupnju, nudimo zanimljiv i edukativan sadržaj o Dida Boža proizvodima, novim aktualnostima i kreativnim receptima koje svaka osoba može kod kuće isprobati i napraviti. Hrvatska je i dalje tradicionalna zemlja kao i njezini potrošači. Iako je online trgovina u Hrvatskoj u porastu, Hrvati još nisu stekli naviku kupovati prehrambene proizvode online.

Što se tiče demografske strukture, ne možemo je 100% točno odrediti, ali generalno gledajući, Dida Boža proizvode pretežno kupuju žene srednjih godina koje se inače brinu za namirnice u kući, paze na prehranu svojih ukućana, i odabiru kvalitetne proizvode. Kako bismo se približili i drugim dobnim skupinama, za mlađe uzraste i tinejdžere ove smo godine lansirali novi proizvod pod nazivom Figgy. Riječ je o ukusnom voćnom namazu koji je namijenjen za djecu i odrasle kao odlična „zdrava“ zamjena za čokoladne namaze. U svome sastavu ne sadrži emulgatore, gluten, laktozu i dodana ulja. Napomenuo bih da često nema pravila u strukturi Dida Božinih kupaca, ali zasigurno mogu reći da naše proizvode preferiraju kupci koji paze na svoju prehranu i spadaju u interesnu skupinu ljudi koje zanimaju bioproizvodi te su spremni za kvalitetu i potrošačku košaricu odvojiti koju kunu više.

Kakve su rezultate polučili recepti s vaše internetske stranice? Koliko vam korisnika dovode na web?

Kako sam napomenuo, svakodnevno kroz razne kanale pokušavamo animirati i educirati naše korisnike, pa su i recepti jedan od načina. U izradi recepata sudjelovali su brojni kuhari i poznati food blogeri koji su na još jedan kreativan način plasirali Dida Boža proizvode na stolove naših kupaca. Recepti su odličan način da naši korisnici isprobaju Dida Boža proizvode na način ili uz pripremu na koje do sada još nisu naišli. Kako je Hrvatska zemlja gurmana, tako i mi srca naših potrošača osvajamo kroz jela i recepte koje im pripremamo.

Kako komunicirate s B2B partnerima, a kako s krajnjim potrošačima?
U poslovnom svijetu uvijek je važno biti inovativan, drukčiji i uvijek prisutan. Naše poslovanje temeljimo na dobrim i dugoročnim poslovnim odnosima koje postižemo kvalitetom proizvoda, točnim i pravovremenim isporukama te dobrim odnosom s našim partnerima. S B2B partnerima, osim klasične online komunikacije, odnose održavamo kroz razne nacionalne i međunarodne sajmove, marketing i retail summite, a tu bih definitivno pohvalio i vaš summit na kojem smo sudjelovali ove godine, te evente na kojima uz ugodno druženje međusobno stvaramo bolje odnose i dugoročno povjerenje.

Što se tiče krajnjih potrošača, komunikacija je znatno ležernija i opuštenija. Dida Boža je obiteljski brand koji je prihvaćen među svim dobnim skupinama koje se trudimo informirati putem raznih kanala. Na društvenim mrežama često educiramo, nagrađujemo i zabavljamo naše korisnike, ali i od njih dobivamo odlične povratne informacije i prijedloge koje uvijek volimo rado čuti. Uz klasično marketinško oglašavanje, s krajnjim korisnicima komuniciramo putem akcija u trgovačkim lancima, poruka na svlačionicama, oglašavanju u tiskanim medijima te kroz degustacije. Svaki naš novi proizvod svojevrsna je komunikacija prema krajnjem korisniku.

Koji bi proizvod vaše tvrtke svaka trgovina trebala imati na svojim policama?
Tu bih sigurno istaknuo smokvu koja je osvojila mnoga srca hrvatskih i stranih potrošača. Dokaz tome su osvojene nagrade i međunarodna priznanja. Među najistaknutijima svakako bih spomenuo zlatnu medalju na Fancy Food Showu u New Yorku, 2004. godine, najbolji rezultat u slijepom kušanju među top 10 džemova od smokve u San Franciscu 2006. godine, i NBC News nagradu za top 25 must have namirnica za blagdane. Od aktualnijih nagrada spomenuo bih dvije zvjezdice i ocjenu od 84,1% koje je džem od smokve osvojio na prestižnom natjecanju Superior Taste Award, u Belgiji 2019. godine.
Uz smokvu definitivno bih predložio i okus smokve s narančom, zatim jagodu, kupinu, mandarinu i aroniju, koje svojim okusom oduševljavaju.

Koji je proizvod Dida Bože Vama najdraži?

Iako sam naglasio tko je kraljica Dida Boža asortimana ne bih volio isticati najdraži proizvod, kao što ni roditelj nikada neće reći da mu je jedno dijete najdraže. Svi proizvodi su posebni i vjerujem da za svakog postoji kupac. Možda bih sad iskoristio priliku da kažem kako me trenutačno oduševljava novi proizvod koji smo tek plasirali na tržište. Radi se o takozvanom supermix džemu koji je zaista superfood jer ne privlači samo okusom nego i izborom voća koje taj džem čini posebnim. Supermix je novi Dida Boža džem napravljen od zdravog bobičastog voća borovnice, aronije i goji bobica, sastojaka koji daju harmoniju zdravlja i okusa.

Koji proizvod vaše tvrtke biste izdvojili kao prikladan suvenir za svakog turista koji posjeti Hrvatsku?
Mene je Dalmacija oduševila svojom prirodnom ljepotom i proizvodima koje nudi. Drvo smokve mi uvijek iznova izaziva divljenje zbog svoje jednostavnosti, a opet tolike ljepote koju ti plodovi daju. Zato bih rekao da su proizvodi od smokve idealan suvenir. Vjerujem da će kod svakog pobuditi nostalgiju na miris mora, lagani povjetarac i prekrasnu dalmatinsku obalu. Uz džem od smokve koji je okusom i pakiranjem izrazito privlačan, preporučio bih ekološku dalmatinsku poslasticu zvanu smokvenjak. Smokvenjak je možda i najprikladniji poklon jer osim očaravajuće kombinacije suhih smokava s bademima, ta nutritivno bogata poslastica elegantnog je pakiranja i prikladna kao suvenir za svakog turista.

Možete li nam ukratko predstaviti Dida Božinu dalmatinsku kuću?
U Hrvatskoj trenutačno imamo dva Dida Boža gift shopa, u Vodicama i Zagrebu, koji služe kao showroom za kupce koji na jednome mjestu mogu pronaći cjelokupan Dida Boža asortiman. Shopovi govore o djelu i stvaralaštvu dalmatinske tradicije koja se razvila u proizvodnju ekoloških proizvoda. Prvi shop otvoren je u Dida Božinoj rodnoj kući, na adresi Kamila Pamukovića 15, u Vodicama. Želja nam je bila da kameni zidovi, drvo masline u kući i didine slike iz mladosti ožive ambijent te da domaći i strani kupci kroz degustaciju dožive dašak Dalmacije, prirode i Hrvatske u jednom.
Posjetitelji se u Dida Božinom kutku mogu opustiti u ugodnom okruženju, kušati tradicionalnu kuhinju ili jednostavno uživati u prirodi dok ispijaju ekološku kavu.

Na kojim ste sve tržištima prisutni? Koji su proizvodi prepoznati na tim tržištima? S kojim trgovačkim lancima poslujete?

Koliko god gurali tradiciju u Hrvatskoj, izrazito nam je bitno proizvode izvoziti i širiti se na druga tržišta. Izvoz na američko tržište čini 90% prometa i Amerika je i dalje naš najveći kupac. U Americi je brand Dida Boža poznat pod nazivom Dalmatia. Tamo se proizvodi mogu pronaći u prodavaonicama Whole Foods marketa, Safewaysa, Albertsonsa… Osim u Americi, proizvodi su prisutni u Kanadi i Aziji, kao i u europskim zemljama, Češkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Francuskoj.

Uz džem od smokve koji je okusom i pakiranjem izrazito privlačan, preporučio bih ekološku dalmatinsku poslasticu zvanu smokvenjak kao prikladan suvenir za svakog turista koji posjeti Hrvatsku. Smokvenjak je možda i najprikladniji poklon jer osim očaravajuće kombinacije suhih smokava s bademima, ta nutritivno bogata poslastica elegantnog je pakiranja i prikladna kao suvenir za svakog turista.

Jesu li svi vaši proizvodi ekološki? Odavno ste krenuli sa zdravim proizvodima kao vizionari i preteča današnjeg trenda proizvodnje zdravih proizvoda, odakle je potekla inspiracija?
U Dida Boža asortimanu imamo široku paletu od čak 50-ak proizvoda koji se razlikuju po gramaži, vrsti ili okusu.
U asortimanu možete pronaći ekološke i konvencionalne džemove za koje koristimo prvu klasu voća, 100% prirodne ekološke sokove bez dodanog šećera te prirodne namaze od maslina. Čoko dražeje nisu ekološke, ali su rađene od cijelog voća prelivenog tamnom čokoladom. Vjerujem da u Dida Boža asortimanu svaki potrošač može pronaći nešto za sebe zbog raznolikog izbora i mnogih dobrobiti koje proizvodi pružaju. Cjelokupan asortiman džemova prilagođen je za celijakičare, jer ne sadrže gluten. Svi sokovi i pekmez od šljive bez dodanog su šećera i pogodni za dijabetičare.

Proizvodi su u početku nastajali kao moja ideja, a inspiracija je dolazila iz prirode i ukusnih dalmatinskih delicija. Danas inspiracija dolazi iz više smjerova. Sjećam se kako je dida uvijek govorio: Brod je sigurniji kad je u luci, ali ne grade se brodovi radi toga. Shvatio sam to kao poziv da obiđem svijet i otkrijem vam najveća svjetska blaga – proizvode za koje niste znali da postoje ili ste dosad koristili neke druge ne znajući da postoje bolji.
Neke su ideje nastale analizom tržišta i želja potrošača, a neke zbog potrebe za nečim drukčijim i inovativnijim.

Nabavljate li proizvode iz domaće proizvodnje ili uvozite? Jesu li vam na raspolaganju dovoljne količine sirovina?

Dida Boža proizvode proizvodimo u našoj tvornici u mjestu Sračinec, pokraj Varaždina. U tvornici je 60-ak stalno zaposlenih radnika, tako da uvijek potičemo našu domaću proizvodnju. Kako su Dida Boža proizvodi ekološki i proizvedeni su prema visokim standardima u strogo kontroliranim uvjetima, ponekad nije lako naći sirovinu koja zadovoljava potrebne kriterije za naše visokokvalitetne proizvode, a da pri tome zadovoljimo tražene količine. Većinu sirovine nabavljamo iz EU zemalja i okolnih regija.

Možete li nam ukratko spomenuti i vaš HoReCa asortiman i s kime sve poslujete u tom segmentu?

U Horeca kanalima smo prisutni i svake godine sve više rastemo. Horeca je zanimljiva za ovakvu vrstu proizvoda jer velik broj stranih i domaćih kupaca ima priliku isprobati vaše proizvode, a kad ih isproba može ih i kupiti u maloprodajnim lancima. Od većih hotelskih lanaca prisutni smo u Valamar Riviera hotelima, Maistra Hospitality Group, Importanne Resort hotelima te još 30-ak prestižnih hotela na području Hrvatske. Glavni nam je cilj u ugostiteljskim objektima zadovoljenje konzumenata i podizanje kvalitete doručka.

Imate li poruku za čitatelje InStore magazina?
Rekao bih jednu pametnu izreku koja mi je često vodilja kroz život: Ništa nije nemoguće, samo to trebate jako željeti i potruditi se da želju pretvorite u stvarnost. Upravo to sam i ja učinio.