FMCG SUMMIT 2024
FORTE SOLAR

Predstavljena vina Sokač

Događaji

05.04.2022

Dobri vitez iz Manche u Strmcu Stubičkom
U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu u ponedjeljak ponovno nam se predstavio vinar iz Hrvatskog zagorja,točnije iz Stubičkih Toplica, i još točnije iz Strmeca Stubičkog. Ivan Sokač je zanimljiva osoba. U njegovoj porodici su kroz četiri generacije uzgajali vinovu lozu i radili vino za "po doma". Početkom drugog desetljeća u ovom mileniju odlučio je da, uz svoj dobro uhodani posao elektroničara, krene u profesionalne vinske vode. Njegova tvrtka Ekektron bavi se proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina. Triger, kako sam kaže, bio je tržišne prirode. To su godine visoke recesije i tražio je još nešto što bi mu bilo i zadovoljstvo i zarada naposljetku. Bilo je to vinogradarstvo i vinarstvo. Krenuo je sustavno saditi najprije bijele sorte na poziciji Rebar (graševina, sauvignon, traminac, rajnski rizling, muškat žuti) da bi od 2018. asortiman upotpunio frankovkom, cabernet sauvignonom 2019. i merlotom 2020. Njegova vina već su sredinom 2020. dobila atribuciju vrhunska (rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti i traminac!) Za vinara koji se počeo pojavljivati u javnosti i na tržištu početkom dvadesetih, to je bio veliki uspjeh. Kako su to prepoznali u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, tako su njegova vina procjenjivali i odlikovali nizom zlatnih medalja u Kutjevu i Sv.Ivanu Zelini, na GAST-u u Splitu 2018. kada je na Dioniziju bio šampion s rajnskim rizlingom iz 2016.godine. Bilo je uspjeha i u Sloveniji (ugledna manifestacija u Gornjoj Radgoni 2019.) dvije zlatne medalje za muškat žuti i sauvignon iz 2018. I cijeli niz priznanja na najjačoj lokalnoj vinskoj smotri u Bedekovčini. Sokač dobiva grožđe s oko 8000 trsova na tri lokacije od kojih je najveća Rebar gdje se nalazi i podrum te klet u koju s terasom za lijepa vremena može biti ugošćeno više od trideset ljudi, zatim Krč i potkrč. U dobrim godinama to znači berbe za napuniti oko 20.000 butelja, ali nažalost u posljednjem desetljeću mraz je nekoliko puta odnio veliki dio uroda.
Tijekom predstavljanja osam vina, više je ljudi (D.Zdjelarević. Ž.Suhadolnik, T.Radić, I.Kozarčanin) istaknulo preciznost, jasnoću, pedantnost u rađenju vina. Posebno su istaknute vrijednosti mladih sauvignona i muškata žutog, rajnskog rizlinga iz 2015. godine i frankovke iz 2020. koja je još na odležavanju. Sokač je vinar vrijedan pažnje, ali kako mi je rekao u našemu razgovoru, odnos naših ugostitelja i hotelijera nije dobar. Tu bi se, na tim relacijama vinar -ugostitelj moglo puno više napraviti. I mi novinari aktualizirajući tu temu mogli bi pomoći plasmanu domaćih vina. Sokačeva vina su cjenovno uistinu konkurentna od 40 do 50 kuna s PDV-om, a ipak teško pronalaze put do finalnog kupca. Na tom području plasmana vina na domaćem tržištu trebali bi više raditi svi koji su u to uključeni.
Spomenut ću opširnije samo nekoliko predstavljenih vina. Muškat žuti iz 2021. s 11.5% alkohola, kaže vinar, rađen je klasičnom metodom fermentacije s kontroliranom temperaturom. Fermentacija je zaustavljena ranije da ostanu jaki muškatni mirisi. Ostalo je 18 grama neprovrela šećera koji se ne osjeti i dobro figurira kao poluslatko vino. Jakopoviću se ovdje otvorio i miris jorgovana, a ističe da ti šećeri i količina ekstrakta čine lijepo, jako tijelo vina. Andrić- aromatski potencijal nije agresivan, lijepe cvjetne komponente, a šećer ne smeta, čini se da ga je manje.
O trećem vinu po redu predstavljanja sauvignonu 2021. vinar kaže da je na dobroj poziciji u Krču, bere ga ranije. Pravi je odraz ovog zagorskog terroira na glinenom tlu s mješavinom kremena. Fermentacija je rađena na nižim temperaturama od 12 do 14 stupnjeva. Konstatirano je da je u ovakvoj stilskoj izvedbi vino spremno za tržište. Ostatak šećera je između 6 i 7 grama. Vino ima potencijal za odležavanje u bariku. Ovdje je stilistika vrlo precizna, jasna kao u gotovo svim Sokačevim vinima. Odličan balans šećera i kiselina. A ponovno glas iz publike konstatira:" Sva tri prva vina -rajnski rizling, graševina i sauvignon u primarnom su mirisu podjednaka. Sve je čisto, bistro i jasno". Neki su konstatirali da još nisu probali stilski tako dobar sauvignon u Hrvatskoj. Potencijal za prodaju sada i razvoj u bačvici idućim godinama.
Frankovka iz 2020. s 13% alkohola mnoge je potaknula na analizu, a većina je bila jako zadovoljna okusom i mirisom koji je nastajao kroz dvije godine u rostfraju, a sada ide na oko 6 mjeseci u korišteni barik iz Mađarske. Sokač: "Frankovka je brana kada je imala 92 eksla. Rađena je hladna maceracija, bez fermentiranja, zbog boje, zatim kvasci i sedam dana na masulju. Malolaktika odrađena, nije bilo zelene berbe, a prinos po trsu je bio oko 1.5 kg". Ovo vino je i već sada dobro, a pravilna upotreba drva može ga napraviti još boljim.
Cuvee crni rađen je od tri sorte. Najviše zweigelta , potom frankovka i cabernet sauvignon. Jakopović: "Precizni voćni mirisi, bez herbalnosti i začina. Tanini zreli, lagana doza gorčine, fantastična sljedivost i odličan balans mirisa i okusa". Ovo vino nema puno prostora za napredak, ali neće ni tako skoro padati.
Dosta se govorilo o cijenama butelja koje su podjednake, a neka vina zaslužuju 30 pa i 40% višu cijenu od sadašnje. Posjećenost promocije bila je najviša do sada, a opći je zaključak da mala butik vinarija Sokač mora tražiti svoje mjesto pod tržišnim nebom, ali i da bi oni koji kupuju, distribuiraju i redistribuiraju mogli pažljivije gledati hrvatsku vinsku scenu. Davor Novak je pokušao ukazati vinaru put govoreći o strateškom menadžmentu u koji spadaju i vizija i misija - treba se znati pozicionirati. Vinar odgovara da još ne zna u ovome trenutku kako će dalje. "Vinom se ozbiljno bavim zadnjih deset i nešto godina. Sve sam napravio bez poticaja. Ulaganja su velika strojevi, podrum. a vrlo skoro i proširenje za prijem gostiju...". Uvjeren sam da će Ivan Sokač pronaći svoje mjesto u hrvatskom vinarstvu jer radi poštena i dobra vina. A dobro se dobrim vraća, vjerovali ili ne.
Tekst: Vjekoslav Madunić