Razvojem kategorije pjenušaca i gaziranih vina na tržištu, otvorio se prostor i za proširenje našeg asortimana pa smo ove godine pokrenuli proizvodnju pjenušaca i taj segment ćemo svakako nastaviti razvijati i u budućnosti.
Vaša vinarija zaista je jedna od najmodernijih u regiji, a podrum ima impresivnu povijest. Recite nam nešto više o njima...
Vinarija, koja je smještena u srcu vinograda, otvorena je 2011. godine i sigurno je jedna od najmodernijih vinarija u cijeloj regiji. Kompaniju Belje je 1697. godine osnovao Eugen Savojski i tada je to bilo imanje sa sjedištem u mjestu Bilje. Naziv Belje dolazi od mađarskog imena za Bilje u kojem je Savojski dao izgraditi svoj dvorac. Stari podrum u Kneževim Vinogradima spominje se još i ranije, 1526. godine u vrijeme Mohačke bitke. Povezanost regije s vinogradarstvom i vinarstvom datira iz vremena Rimljana koji su u hrvatsko Podunavlje donijeli vinovu lozu, a naziv Baranja u prijevodu s mađarskog značio bi Majka vina.
Ako bismo Baranju usporedili s nekom svjetskom vinskom regijom, koja bi to bila? Kako prepoznati „pečat“ položaja u vinu?
Područje vinogorja Baranja daje izuzetna vina od bordoških sorti merlot i cabernet sauvignon, a mađarska vinogradarska regija Villányi, s kojom graniči hrvatsko vinogorje Baranja, poznata je po proizvodnji vina od sorte cabernet franc zbog čega se cijela regija često povezuje s francuskim Bordeauxom. Kao što regiju Bordeaux određuje njene dvije rijeke Dordogne i Garonne, tako i Baranju određuju rijeke Dunav i Drava koje je omeđuju s istoka odnosno juga. Uz to Baranja je kao i Bordeaux smještena na 45. paraleli.
Bordoške crvene sorte merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc već su dugi niz godina prisutne u baranjskim vinogradima. Riječ je o sortama koje su poznate po svojoj prilagodljivosti zbog čega su prisutne širom svijeta, no svaka regija i lokalitet daje im specifičnost koju nosi lokalni terroir. U Baranji stvaramo merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc intenzivnog tijela i nešto viših alkohola nego u Bordeauxu. Posebne karakteristike vinima iz našeg vinogorja daju lesno tlo, vinogradi južne ekspozicije i velika količina sunčanih sati od lipnja do kraja rujna, kada započinje berba i traje oko mjesec dana. Baranjski terroir daje ovim vinima i optimalne kiseline, u prosjeku oko 6 grama, koje omogućavaju dobro starenje i sazrijevanje vina kroz godine.
Ova je godina za vas bila vrlo značajna. Osvojili ste nekoliko međunarodnih zlata za crna vina. O kojim natjecanjima i nagradama je riječ?
Ove smo godine osvojili brojne nagrade i priznanja na svim najvažnijim međunarodnim ocjenjivanjima vina, među kojima su: Decanter, Berliner Wein Trophy, Challenge International du Vin, Vino Slovenija, Mundus Vini, AWC Vienna i International Wine Challenge.
Poseban uspjeh ostvarili smo u Bergamu na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, gdje je naš premium blend Cabernet sauvignona i Merlota berbe 2019. bio drugo najbolje ocijenjeno vino s 91 bodom i uvrstio se među najbolja vina na svijetu od ove dvije vinske sorte. Na tom smo ocjenjivanju osvojili ukupno tri zlatne medalje, koje su dodijeljene za premium blend Cabernet sauvignona i Merlota, te premium Merlot i Goldberg Red, sva vina iz berbe 2019.
Koja biste vina istaknuli kao najvažnija Beljska vina?
Graševina je okosnica proizvodnje vina u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa tako i u našem podrumu. Ta je sorta neraskidivo povezana s vinskom regijom Slavonije i hrvatskog Podunavlja jer je ovdje pronašla idealne uvjete za svoju potpunu afirmaciju. Neki od najvažnijih svjetskih vinskih publicista u svojim su radovima naglašavali kako je domovina graševine upravo u hrvatskom Podunavlju.
S obzirom na to da ste najveći hrvatski proizvođač grožđa, s čak 650 hektara vlastitih vinograda, na koji način održavate tradiciju i osiguravate autentičnost u proizvodnji?
Naša proizvodnja počiva na 564 hektara vlastitih rodnih vinograda o kojima brinu vinogradari koji uistinu poznaju svaki čokot. Vina koja proizvodimo nastaju isključivo od grožđa iz naših vinograda.
Na tržište ste izišli s tri nova proizvoda i u cijelosti novom linijom. O kojim vinima je točno riječ?
Nakon linije cuvée, u kojoj smo tržištu ponudili tri sjajna svježa vina Cuvée blanc, Rosé i Cuvée rouge, na tržište smo plasirali nove berbe select i premium vina koje su se pažljivo pripremale u beljskom podrumu.
U liniji select nalaze se butelje graševine, chardonnaya, frankovke, merlota i cabernet sauvignona. Vina premium linije, svojom su strukturom puno snažnija i kompleksnija i u njoj se nalaze graševina, chardonnay, frankovka, merlot, cabernet sauvignon i kupaža merlota i cabernet sauvignona.
Osim inoviranja u asortimanu, uveli ste i promjene u vizualni identitet. Koje ste promjene uveli i koja je ideja iza njih?
Za liniju cuvée odabrali smo prozirne boce i transparentne etikete koje međusobno povezuju ta tri vina i izdvajaju ih kao poseban segment. Select vina karakteristična su po navojnom čepu za lako otvaranje i modernim polu-transparentnim etiketama s jasno definiranim kolor kodom za svaku pojedinu sortu. Premium vina krase elegantne etikete u zlatnim tonovima za bijela vina, odnosno crnim tonovima za crna vina.
Novi vizualni identitet Vina Belje povezuje vina s lokacijom na kojoj ona nastaju jer je Banovo brdo prekriveno mrežom vinograda u kojima se međusobno isprepleću odabrane sorte. Mreža na novim etiketama predstavlja upravo naše vinograde i baranjski terroir.
Kako su vaša vina prihvaćena među prosječnim domaćim potrošačima?
Domaći potrošači znaju da jamčimo kontinuiranu kvalitetu u svakoj boci i zato imamo respektabilan broj vjernih potrošača. Puno puta do sada smo potvrdili da su naša vina best buy izbor na tržištu i u select i u premium kategoriji.
Iako je protekla godina za sve proizvođače, neovisno o sektoru, bila izrazito izazovna, uspjeli ste inovirati, ali i pokazati kvalitetu. Kakvi su planovi za budućnost?
Nastavit ćemo pratiti potrebe potrošača i inovacije na tržištu vina, kako regionalno, tako i u cijelom svijetu.
Razvojem kategorije pjenušaca i gaziranih vina na tržištu, otvorio se prostor i za proširenje našeg asortimana pa smo ove godine pokrenuli proizvodnju pjenušaca i taj segment ćemo svakako nastaviti razvijati i u budućnosti. U vinariji na Banovom brdu u iznimno kratkom roku instalirali smo opremu i liniju za punjenje pjenušavog i gaziranog vina, što će nam omogućiti razvoj novih proizvoda u toj kategoriji.
Prve boce našeg brut pjenušca koji je nastao charmat metodom naći će se na tržištu do kraja godine.