Domaćinstva i trgovine prehrambenim proizvodima povećali su prošle godine količinu bačene hrane, dok su proizvođači hrane, catering kompanije i kompanije u ugostiteljstvu umanjile ovu vrstu otpada, podatci su slovenskog Zavoda za statistiku
Prosječan stanovnik Slovenije bacio je u 2020. 68 kilograma hrane, jedan kilogram više nego 2019., od čega je 40% i dalje bilo jestivo. Ukupna količina bačene hrane u Sloveniji iznosila je prošle godine 143.570 tona, što je za 2% više u odnosu na 2019., objavio je Zavod za statistiku, a prenosi agencija STA.
Domaćinstva su u 2020. proizvela 52% ukupnog otpada od hrane, ili 7% više nego 2019. godine, a prodavaonice hrane su generirale 11% ovog otpada, odnosno za 6% više nego godinu ranije.
S druge strane, proizvođači hrane su prošle godine imali udio od 7%, što je pad od 10% na godišnjem nivou. Udio jestive hrane u ukupno bačenoj količini povećan je za jedan postotni bod na 40%, podaci su Zavodu za statistiku.
Većina bačene hrane je anaerobno prerađena u pogonima za bioplin, skoro 47%, ili aerobno u tvornicama gnojiva (31%).
izvor: STA
foto: Unsplash