DR OETKER STUDENI
KERMAN

Samura: Revolucija rezanja

Intervju

08.04.2021

Deniss Terentjev, izvršni direktor, Samura Kitchen Knives

Originalan spoj tradicionalne kvalitete, inovativnog dizajna i najnovije tehnologije najboljim performansama rezanja zadovoljit će sve kulinarske entuzijaste i poklonike.

Divide et impera – Samura, proizvođač kuhinjskih noževa, inovator i eksperimentalist koji okuplja nove tehnologije, stoljetnu tradiciju i ultrasuvremeni dizajn.

Recite nam nešto o svojoj tvrtki i njezinim samim počecima. Kako je izgledala vaša priča?

Samura® Premium kuhinjski noževi započeli su svoje putovanje lansiranjem početne serije noževa 2003. godine, odmah revolucionarizirajući suvremeni kuhinjski nož. Naša posvećenost kombiniranju stoljetne tradicije s progresivnom tehnologijom učinila je Samuru® inovatorom bez premca u proizvodnji i dizajnu noževa.

Samura je započela kao obiteljska tvrtka koju je vodio naš osnivač, poznati dizajner i inženjer Alex Yakovlev, koji još uvijek ručno skicira svaku ideju. Opsjednut preciznošću, Alex ulaže bezbroj sati osiguravajući da sve što nosi Samurino ime našim kupcima jamči neusporedivu kvalitetu, vječnu oštrinu i jedinstvenu estetiku. I premda je naša tvrtka procvjetala u velikog tržišnog igrača, poslovanje vodimo kao obiteljsku tvrtku: devedeset posto proizvodnog procesa obavlja se ručno.

Koje su vaše temeljne vrijednosti i vizija tvrtke?

Japanske filozofije duboko su urezane u naš temelj. Prvu liniju proizvoda pokrenuli smo u Japanu. Ipak, japanski noževi imaju svoje slabosti – iako ništa ne pobjeđuje njihovu oštrinu, pretjerana tvrdoća čini ih krhkima. Stoga smo odlučili krenuti novim putem, spajajući japansku izvedbu rezanja s europskom pouzdanošću.

Ovdje u Samuri® vode nas jasna vizija: postizanje idealnog spajanja tradicionalnog japanskog majstorstva, europske trajnosti i neusporedive kreativnosti.

Zašto su noževi Samura posebni?

Tamo gdje drugi proizvođači smanjuju troškove, Samura vjeruje da viši kalibar zahtijeva veća ulaganja. Zato su Samura noževi izrađeni od najboljeg japanskog i švedskog čelika, kaljenog na tvrdoću od 58-61 HRC. Naši se noževi tada oštre pod jedinstvenim kutom od 17 stupnjeva, a mnoge naše serije prolaze kroz ručno konveksno oštrenje. Iako je to mnogo skuplji i dugotrajniji postupak, želimo da naši noževi režu bolje nego što je itko ikada doživio. Samura je ujedno bila prvi brend koji je implementirao serijsku stonewash proizvodnju, što svakoj oštrici daje neprianjajuću površinu koja osigurava rezanje bez napora. Sve naše ručke izrađene su od najfinijih materijala, a svaki Samura nož ručno je izoštren na brusnoj ploči prije pakiranja.

Kako izgleda postupak proizvodnje vaših noževa?

Uključujući ekscentričan dizajn neviđen u klasičnoj proizvodnji kuhinjskih noževa, Samura razvija svoje proizvode koristeći najsuvremenije tehnologije. Želimo zadovoljiti najavanturističkije i najsofisticiranije kupce širom svijeta – kulinarske drznike koji uživaju u oživljavanju stoljetne tradicije ultramodernim stilom. Rušimo konvencije dok još uvijek odajemo počast povijesti. Stvaramo proizvode prilagođene kupcima za sve kuhinje i svakog korisnika, izdajući do pet novih kolekcija svake godine.

Zato su naša istraživanja i razvoj tako rigorozni. Naše prototipove testiraju kulinarski profesionalci u najširem mogućem rasponu uvjeta. Naši noževi testirani su u velikim restoranima, kao i u kućnim kuhinjama, od strane sushi majstora i mesara na svim zamislivim razinama rezanja. Tek nakon što je dokazano da naši proizvodi podnose bilo koji teret i postupak rezanja i imaju optimalne performanse, i samo kada korisnicima možemo osigurati besprijekornu ravnotežu i savršenu težinu, bez klizanja i s ergonomskom udobnosti, Samura noževi postaju dostupni potrošačima.

Tko su korisnici vaših proizvoda?

Naši su trenutačni kupci doživotni poklonici koji u svom domu imaju u prosjeku sedam različitih Samura noževa i nestrpljivo čekaju nova izdanja. Svaka kolekcija nudi nešto što tržište nikada nije vidjelo, poput naše ultralagane serije Bamboo, MadBull serije koja odaje počast srpskom mesarskom nožu ili linija Inca keramike dizajnirana posebno za žene. Čak planiramo i posebnu seriju za veganske i vegetarijanske potrošače.

Ukratko, kupac je naša publika, a mi težimo ovacijama. Natječemo se samo sa sobom i svojom nezasitnom željom da pronađemo savršen nož za vaše hvaljene, ostvarene ili čak ambiciozne kulinarske interese. Pozivamo vas da iskusite naše vrhunske performanse rezanja.

Nemoj propustiti više ni jednu vijest iz sektora.

Ovdje možeš pronaći što smo sve radili.