FMCG RETAIL SUMMIT 2025
PAPILLON TRADE

Je li sorta diviko britanska šansa za stvaranje vlastitog crvenog vina

Svijet

05.11.2020

Od desetak tisuća sorti vinove loze koje rastu širom planete, malo je onih koje mogu izdržati hladnu i vlažnu klimu Velike Britanije.

Napori znanstvenika i klimatske promjene zajedno su utjecali na to da se Velika Britanija počinje doživljavati kao zemlja koja ima svijetlu vinarsku budućnost, a njeni vinari, obodreni uspjesima domaćih pjenušavih vina, sada imaju i novu ambiciju: izrada crvena vina punog tijela.

Kako prenosi National Geographic, jedna snažna sorta, nastala u Švicarskoj, mogla bi poslužiti kao britanska ulaznica za klub zemalja koje prave snažna crvena vina. U pitanju je sorta po imenu diviko, sa poviješću od samo 23 godine.

Hibridnu sortu diviko stvorio je, 1997. godine, švicarski stručnjak Jean-Lore Spreng, na obalama Ženevskog jezera. Sorta je nastala križanjem sorti gamare i brone, a prvi eksperimenti s grožđem pokazali su da je izuzetno otporno na pljesan i da je sposobno stvarati jedinjenja koja pomažu u borbi protiv ove napasti, čuvajući pritom ukus i strukturu bobice.

Sorta je dobila ime po drevnom vođi Helveta, po imenu Diviko, koji u švicarskom folkloru uživa reputaciju neustrašivog borca protiv rimskih legija. Diviko je pobijedio Rimljane 107. godine prije nove ere u bitci kod Burdigale, današnjeg Bordoa, i time zapečatio svoju ulogu u povijesti Europe.

Prvi komercijalni eksperiment s novom sortom odvija se u vinogradu po imenu Halfpennny Green, gdje se već prave crvena vina od sorti rondo, regent i pino noir. Prije dvije godine u ovom vinogradu posađeno je 3.000 sadnica nove sorte.

Vinar i vinogradar Martin Vikers kaže za National Geographic da je sorta diviko najveća britanska šansa za stvaranje vlastitog vrhunskog crvenog vina: Diviko će podići naša crvena vina na viši nivo. Mislim da ta sorta mijenja sve. U Engleskoj se dugo gajio samo pino noir, i to mahom za pjenušava vina, mada su na jugoistoku, u toplim godinama, ponekad pravili i mirna crvena vina. Ali tim vinima nedostajala je kompleksnost i dubina.

Prva berba zakazana je za 2021. godinu, a prve boce bit će spremne za prodaju godinu dana kasnije. Vikers planirau prvoj berbi napraviti oko 2.000 boca: Godinu dana nakon toga, planiram udvostručiti prodaju.

Izvor: eKapija/ Vino&Fino
Foto: Pixabay

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.