Od desetak tisuća sorti vinove loze koje rastu širom planete, malo je onih koje mogu izdržati hladnu i vlažnu klimu Velike Britanije.

Napori znanstvenika i klimatske promjene zajedno su utjecali na to da se Velika Britanija počinje doživljavati kao zemlja koja ima svijetlu vinarsku budućnost, a njeni vinari, obodreni uspjesima domaćih pjenušavih vina, sada imaju i novu ambiciju: izrada crvena vina punog tijela.
Kako prenosi National Geographic, jedna snažna sorta, nastala u Švicarskoj, mogla bi poslužiti kao britanska ulaznica za klub zemalja koje prave snažna crvena vina. U pitanju je sorta po imenu diviko, sa poviješću od samo 23 godine.
Hibridnu sortu diviko stvorio je, 1997. godine, švicarski stručnjak Jean-Lore Spreng, na obalama Ženevskog jezera. Sorta je nastala križanjem sorti gamare i brone, a prvi eksperimenti s grožđem pokazali su da je izuzetno otporno na pljesan i da je sposobno stvarati jedinjenja koja pomažu u borbi protiv ove napasti, čuvajući pritom ukus i strukturu bobice.
Sorta je dobila ime po drevnom vođi Helveta, po imenu Diviko, koji u švicarskom folkloru uživa reputaciju neustrašivog borca protiv rimskih legija. Diviko je pobijedio Rimljane 107. godine prije nove ere u bitci kod Burdigale, današnjeg Bordoa, i time zapečatio svoju ulogu u povijesti Europe.
Prvi komercijalni eksperiment s novom sortom odvija se u vinogradu po imenu Halfpennny Green, gdje se već prave crvena vina od sorti rondo, regent i pino noir. Prije dvije godine u ovom vinogradu posađeno je 3.000 sadnica nove sorte.
Vinar i vinogradar Martin Vikers kaže za National Geographic da je sorta diviko najveća britanska šansa za stvaranje vlastitog vrhunskog crvenog vina: Diviko će podići naša crvena vina na viši nivo. Mislim da ta sorta mijenja sve. U Engleskoj se dugo gajio samo pino noir, i to mahom za pjenušava vina, mada su na jugoistoku, u toplim godinama, ponekad pravili i mirna crvena vina. Ali tim vinima nedostajala je kompleksnost i dubina.
Prva berba zakazana je za 2021. godinu, a prve boce bit će spremne za prodaju godinu dana kasnije. Vikers planirau prvoj berbi napraviti oko 2.000 boca: Godinu dana nakon toga, planiram udvostručiti prodaju.
Izvor: eKapija/ Vino&Fino
Foto: Pixabay
Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.
Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.