DR OETKER STUDENI
KERMAN

Vindija: Prilagođavanje aktualnim trendovima na tržištu

Intervju

04.11.2020

Nenad Klepač, komercijalni direktor, Grupa Vindija

Pandemija koronavirusa ostavlja posljedice u gotovo svim sektorima, pa tako ni prehrambena industrija nije iznimka. U Grupi Vindija smo, zahvaljujući trudu i posvećenosti naših 3663 zaposlenika te kvalitetnoj suradnji s 1373 kooperanta, uspjeli očuvati proizvodnju te osigurati nesmetanu opskrbu prodajnih mjesta diljem zemlje.

Govoreći o mljekarskom sektoru, činjenica je da kontinuirano svjedočimo smanjenju proizvodnje mlijeka te da smo, prema posljednjim podacima, tek na oko 40 posto po pitanju samodostatnosti, što je izravna posljedica stalnog pada otkupnih cijena, prevelikog uvoza u odnosu na mogućnosti domaćih proizvođača te dampinga cijena u trgovačkim lancima. Osim toga, uskoro možemo očekivati i prelijevanje proizvodnih viškova, osobito mljekarskih proizvoda iz drugih zemalja, što pred cjelokupnu domaću industriju stavlja dodatne probleme.

Zbog situacije s krizom izazvanom koronavirusom, velik broj malih mljekara koje su dosad svoje proizvode plasirale u hotele i restorane diljem Hrvatske, preko noći je ostao bez tržišta, što je stvorilo problem viška mlijeka, ali i daljnjeg otkupa i egzistencije velikog broja malih OPG-ova. Kako do toga ne bi došlo, Grupa Vindija je u proteklom razdoblju započela s otkupom viškova kozjeg i ovčjeg mlijeka, iskazujući time solidarnost i društvenu odgovornost. Na taj je način osigurano da svaka litra mlijeka proizvedenog na hrvatskim farmama bude otkupljena i na vrijeme otpremljena u proizvodne pogone Vindije, što je jamstvo najviše kvalitete mlijeka i Vindijinih sireva, za čiju se proizvodnju koristi upravo to mlijeko.

Kao jedna od vodećih prehrambenih kompanija na domaćem tržištu i u regiji, Grupa Vindija kontinuirano prati i analizira te proizvodnju prilagođava aktualnim trendovima na tržištu koje se danas sve više okreće funkcionalnim proizvodima. Uvjereni smo kako je upravo to razlog sjajnih prodajnih rezultata našeg asortimana Protein mliječnih napitaka, što nas je i motiviralo na nedavni plasman novih kombinacija okusa – čokolada, kokos, keks i čokolada-kikiriki maslac.

Riječ je o proizvodima koji u samo jednom pakiranju sadrže preporučenu dnevnu dozu proteina potrebnih za normalno funkcioniranje organizma, a ovdje je neizostavno spomenuti i ‘z bregov Protein puding te nemasni i bezglutenski ‘z bregov Protein Skyr, prirodno bogat bjelančevinama, koji također dolazi u novim okusima – kremastoj jagodi i bourbon vaniliji.

Upravo zbog činjenice da se mijenjaju prehrambene navike te da potrošači biraju namirnice koje imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, kontinuirano se otvara prostor za razvoj novih proizvoda. U Grupi Vindija to smo i prepoznali, pa je naš velik iskorak bio kad smo na tržište izašli s asortimanom mlijeka s dodanom vrijednošću – ‘z bregov mlijeko bez laktoze, trajno mlijeko s dodatkom kalcija te kozje mlijeko. Riječ je o proizvodima koji su trenutačno dio nagradne igre Zdravi odabir jer je, uz kvalitetu, upravo zdrava i sigurna namirnica ono što želimo ponuditi našim kupcima. Uvjereni smo kako je to ključ dugotrajnog opstanka, u našem slučaju već više od 60 godina koliko proizvodi s potpisom Kvaliteta Vindija izlaze iz naših proizvodnih pogona.

Naravno, prodajni rezultati pojedinih kategorija proizvoda sezonskog su karaktera pa tako u ljetnim mjesecima raste potražnja za Vindi 100% juiceva, nektara i osvježavajućih pića, dok je u razdoblju tzv. karantene bila primjetna potražnja za mlijekom i svježim mesom.

Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju, Grupa Vindija pozicionirala se i kao kompanija koja u proizvodne procese uvodi inovativna tehnološka rješenja koja imaju niz prednosti i za okoliš. Tako se u 2019. kompanija okrunila titulom prve hrvatske kompanije koja svoje proizvode pakira u ekološki prihvatljiviju kartonsku ambalažu, od 71-postotnog obnovljivog materijala.

Tekst je izašao u 88. InStore magazinu.