DR OETKER STUDENI
KERMAN

100% ljubavi i 0% kemije

Intervju

26.10.2020

Mario Bakarčić, direktor, Matičnjak Sativa d.o.o.

No-waste proizvodnja okosnica je našeg poslovanja. Odgovorno koristimo resurse i ne stvaramo nikakav otpad.

Zdravo, svježe, domaće. U Matičnjaku se sve sažima u te tri riječi. Zdravo jer rade s izuzetno zdravim i nutritivno bogatim sirovinama koje su neophodne u svakodnevnoj prehrani, primjerice, hladno prešana ulja. Svježe jer rade male šarže na tjednoj bazi. Domaće jer se sva prerada odvija u Hrvatskoj, a 90% sirovina je od hrvatskih kooperanata, njihovih dobrih partnera. O samom brandu, proizvodima i viziji za budućnost razgovarali smo s Mariom Bakarčićem, direktorom tvrtke.

Koja je pozadina vašeg slogana?
Vrlo je jednostavno, 100% ljubavi označava kako mi gledamo na svoje kupce, što znači da im nudimo samo ono u što smo i sami uvjereni i što i sami volimo, dobru, zdravu, funkcionalnu hranu, dok 0% kemije označava postotak kemijskog zadiranja u proces prerade i očuvanja hrane, što znači da su hrana i dodaci prehrani koju mi proizvodimo bez aditiva, konzervansa, razrahljivača, heksana, umjetnih boja…

Tko je „kuhar“ zadužen za recepturu Matičnjakovih proizvoda?
Idejni tvorac većine proizvoda je naš fitoterapeut i apiterapeut Ivo Bačlija. Gospodin Bačlija prvi je započeo s cijeđenjem ulja prehrambene konoplje ili crnog kima, što vidimo da je danas veliki trend na našem tržištu. On je veliki zaljubljenik u prirodu i prirodno, i fasciniran je mogućnostima i rješenjima koje nam priroda nudi. Ljekovito bilje i sjemenke su prisutne u njegovu životu od malena pa je na taj način i njegova karijera bila unaprijed definirana, a njegovo znanje o preradi izvire iz izvrsnog poznavanja kemije i agronomije.

Kako izgleda proces inoviranja i razvoja novih proizvoda?
Proces inoviranja i razvoja započinje tako da g. Bačlija proučava određenu biljku i njezina svojstva skoro do razine opsesije i svaki razgovor s njim vrti se oko toga. Potom sa svojim timom započinje proučavati kako najbolje iskoristiti sirovinski potencijal određene biljne vrste, definira se ciljani proizvod, razmišlja se o tehnologiji ili poboljšanju iste, razini inovativnosti, pa slijede ambalaža, etiketa i marketing.

Imate zanimljiv portfelj proizvoda. Možete li nam reći nešto više o njima?
Matičnjakovi proizvodi potpuno su prirodni paketi izvornih, aktivnih i hranjivih nutrijenata iz sjemenki i biljaka, sačuvani od suvišne obrade i agresivnih metoda. Najpoznatiji smo po paleti hladno prešanih ulja koju čine ulje crnog kima, sikavice, konoplje, boljeg lana, oraha, lješnjaka, marelice, grožđa i repice.

Hladno prešana ulja neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su dobrog zdravlja, a s obzirom na to da su upravo hladno prešana ulja bili naši prvi proizvodi, njima dugujemo priznanje i šansu za razvoj uspješnog branda.

Ubrzo nakon hladno prešanih ulja razvili smo seriju funkcionalnih mednih pripravaka i različite ekstrakte ljekovitog bilja. Novost u asortimanu su i prirodne proteinske tjestenine, u kojima je zastupljenost sjemenki 20%, što je gotovo endemska pojava na policama. Tjestenine s 20% sjemenki u sastavu predstavljale su izazov u razvoju, jer se pokazalo da nije lako postići zadovoljavajuću formu i okus, a sve bez aditiva i stabilizatora. Međutim, ni u jednom trenutku nismo odustajali od svojih zadanih principa koje prati i naš slogan 100% ljubavi – 0% kemije.

Gdje sve možemo pronaći vaše proizvode?
Naše proizvode možete pronaći u trgovinama zdrave hrane diljem Hrvatske, specijaliziranim prodavaonicama, određenim ljekarnama, a odnedavno i na prodajnim mjestima Kauflanda te Veronika delikatesa.

Koji su planovi za budućnost?
Kupci i rast novih kupaca koji koriste brand Matičnjak potvrđuju svojim odabirom da naš asortiman, a u nekim smo pripravcima bili pioniri na hrvatskom tržištu, primjerice, konopljino hladno prešano ulje ili protein konoplje, pa hladno prešano ulje crnog kima, zatim granulat sikavice, opravdava njihova stav. Međutim, kupci konstantno traže inovaciju u proširivanju proizvoda. Uvijek se pokušavamo razlikovati od svojih konkurenata, što činimo na razne načine. Pokazalo se da proizvodi u kojima smo bili pioniri i danas kotiraju najbolje u prodaji i da su inovativni pripravci izazov koji nam donosi najbolje rezultate.

Održivost ponude u smislu količine i kvalitete relevantan je dokaz našeg dosadašnjeg rada. U odnosu na druge brandove koji se bave cjelokupnom proizvodnjom isključivo biljnih pripravaka u RH odlučili smo krenuti u smjeru alkoholne ekstrakcije i destilacije vodenom parom specifičnog ljekovitog bilja, što nijedan od brandova koji se bave biljnim pripravcima ne radi.

Cilj nam je postati regionalni prerađivač ljekovitog bilja alkoholnom ekstrakcijom iz triju razloga: prvi je zbog razvoja vlastitog branda, drugi je zbog mogućnosti ulaska na tržište biljnim sirovinama za daljnju prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku proizvodnju, i treći je radi pružanja usluge alkoholne ekstrakcije drugim tvrtkama, za što smo do sada zaprimili brojne upite.

Osim u kvalitetnu proizvodnju, ulažete i u edukaciju. Na što se posebno fokusirate?
Jednostavnost, to nam je svrha. Danas, marketinške poruke stvaraju mnoge neopravdane brige, a razni popularni dijetalni pravci stvaraju potpuno nove paradigme koje su u suprotnosti sa svime što znamo o zdravoj prehrani i zdravlju. Upravo zato mi iz Matičnjaka volimo i moramo govoriti o zdravoj prehrani i svim njenim sastavnicama. Znači, govorimo o zdravim masnoćama, nezasićenim masnim kiselinama, govorimo o nerafiniranim ugljikohidratima, govorimo o voću, povrću…

Poseban je fokus na zdravim masnoćama jer su masnoće u hrani donedavno imale sumnjivu reputaciju, ali opet, zahvaljujući znanosti, danas se to shvaćanje promijenilo. Masne kiseline važna su komponenta ljudskog tijela jer su glavni sastojci staničnih membrana. Omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline najvažnije su zbog svojih višestrukih bioloških uloga i pokazalo se da je razina tih masnih kiselina izmijenjena u različitim bolestima. I zato su zdrave masnoće temelj zdravlja. Na sve moguće načine, putem savjetovanja, blogova, letaka, gostovanja u medijima itd., šaljemo poruke o važnosti zdravih masnoća u prehrani.

Trend zdrave prehrane u svijetu ostvaruje sustavan rast. Kakva je situacija na domaćem tržištu?
Trenutačno najbrže rastuće tržište organskih sastojaka su istočnoeuropske zemlje, dok su najzrelija tržišta zemlje sjeverozapadne Europe (Njemačka, Švicarska, Italija, Velika Britanija i nordijske zemlje). Potrošači često vide prirodne proizvode kao zdravije alternative sintetičkim proizvodima, gledište je to koje u Hrvatskoj našem poduzeću daje vjetar u leđa i to iskorištavamo u svojim marketinškim strategijama. Da odgovorimo na taj trend, težimo komunicirati dobrobiti koje se ostvaruju prilikom uporabe prirodnih sastojaka u odnosu na sintetičke.

Najveći rast na tržištu Europske unije, pa i RH, ostvaruju biljni ekstrakti za različite zdravstvene indikacije, biljni proteini u odnosu na životinjske zbog velikog rasta veganske prehrane, ali i uporabe šireg sloja stanovništva, te kozmetika koja certifikatima opravdava prirodnost svojih proizvoda.

Prirodna ekstrakcija bitna je za aktivna svojstva biljnih ekstrakata i proizvoda, važno je koristiti manje ili, idealno, nimalo sintetskih tvari za održavanje visokih performansi i funkcionalnih svojstava biljnih ekstrakata i proizvoda. Takvi su ekstrakti ključan trend za zdravstvenu i prehrambenu industriju.

Kada biste morali izdvojiti jednu stavku kao okosnicu vašeg poslovanja, koja bi to bila?
To je svakako no-waste proizvodnja. U Matičnjaku sve kreće od sjemenki, iz kojih radimo hladno prešana ulja, stavljamo ih u med, proizvodimo brašna, biljne proteine i u konačnici tjestenine. Nemamo nikakav otpad.

Trenutačno ste posvećeni razvoju zdravih tjestenina. Po čemu su posebne?
Funkcionalne tjestenine koje proizvodimo su na bazi integralnog pšeničnog brašna, a s čak 20% udjela ukusnih i nutritivnih proteinskih sjemenki. Proizveli smo ukusne i nutritivne cjelovite tjestenine, koje osim proteina (graditelji) sadrže i vlakna (čistači) i, naravno, ugljikohidrate (energija) – i to sve u jednom obroku. Kuhaju se samo dvije minute, ukusne su i punog okusa. Dulje održavaju sitost, a probava postaje dinamičnija. Možete birati između tjestenine od oraha, lješnjaka, buče, sezama, chia sjemenki i konoplje. Preporuka vrijedi za sve – i djecu i osobe koje su pod stresom i ne stignu voditi računa o prehrani, i sportašima…

U današnjoj proizvodnji velik je naglasak na sljedivosti proizvoda. Odakle dolaze vaše sirovine?
Gotovo sve sirovine, osim sjemena crnog kima dolaze od naših kooperanata iz Hrvatske. To je već dugogodišnja, uhodana i lijepa suradnja. Sjemenke crnog kima moramo uvoziti jer kod nas uzgoj ne uspijeva.

Gdje je smještena vaša proizvodnja? Kojim kapacitetima raspolažete?
Naša se proizvodnja nalazi u Karlovcu, a kako nam je cilj proizvoditi uvijek svježe te su šarže bazirane na tjednoj bazi, kapacitete smo u mogućnosti još proširiti. Upravo vezano uz to, važno je istaknuti da je u razvoju jedinstveni projekt, sufinanciran iz fondova Europske unije, za inovativnu liniju proizvoda namijenjenih više ljekarničkom tržištu.

U procesu je razvoj strojeva prema inovativnim tehnologijama, izgradnja nove proizvodne hale kako bismo mogli pratiti potrebe oba smjera proizvodnje i lansiranja posebnih dodataka prehrani na našem tržištu. Sve navedeno nam otvara vrata i prema inozemnom tržištu, što je svakako sljedeći korak u našoj viziji razvoja poslovanja.

Koliko djelatnika zapošljavate?
Trenutačno je 12 zaposlenih djelatnika, no taj je broj veći ubrojimo li i kooperante iz primarne proizvodnje.

Tekst je izašao u 88. InStore magazinu.