DR OETKER STUDENI
KERMAN

INTERVJU: Inovacijama do svakog potrošača

KRISTINA HUSTIĆ, DIREKTORICA MARKETINGA, PIK VRBOVEC

Intervju

04.04.2023

Inovacije i plasman novih proizvoda na tržište u srži su našeg poslovanja, a i neophodni su za daljnji rast i razvoj kompanije. Istovremeno, imamo i odgovornost ponuditi proizvode koji odgovaraju tržišnim trendovima.

Pripremila: Jelena Lazarić, jelena@b2bmedia.org

 
 

Godine su zaista proletjele, a kako se iz pitanja i vidi, moja ekspertiza je upravo u FMCG industriji u kojoj sam, kako iz pozicije monitoringa businessa, tako i iz operativnog kuta, od početka karijere. Imala sam priliku sudjelovati u velikim strateškim projektima i zaokretima najvećih hrvatskih proizvodnih kompanija –  Zvijezde, Leda i Jamnice u kojoj sam  provela najveći dio poslovnog života, rekla nam je Kristina  Hustić za početak intervjua te nastavila kako je upravo u industriji pića prošla sve karijerne faze u marketingu i bila djelom tima i projekata kojih se posebno rado sjeća. U konačnici, ukazala mi se prilika doći u sasvim drugačije vode – mesnu industriju i neizmjerno sam zahvalna predsjedniku Uprave Slavenu Ružiću na povjerenju koje mi je ukazao i  podržao moj dolazak, unatoč činjenici da dolazim u jednu drugačiju dinamiku koju diktira proizvodnja, za razliku od okruženja u kojem su brendovi i tržište značajno liberalniji, brži i otvoreniji za novitete, zaključila je.

 

Posljednjih godina primjećujemo velik broj inovacija iz kompanije PIK Vrbovec, jesu li vam inovacije važne i zašto? 

Jedan od ključnih zadataka prilikom mog dolaska u kompaniju bio je povećati broj inovacija i udio takozvanih Better for you proizvoda. Pri tom moram naglasiti kako su praćenje prehrambenih trendova i inovacijska kultura oduvijek bili ključni segmenti poslovne filozofije PIK Vrbovca. Upravo zato bili smo pionir u uvođenju elementa funkcionalnosti u segment mesnih prerađevina i plasiranju svježeg mesa u pakiranom obliku, u vremenima kada su mesari i mesnice bili obavezna destinacija kod svake kupnje. Dakle, samo smo dodatno potencirali fokus na tržište i potrošača i to je ono što nas u konačnici čini prepoznatljivima. Istovremeno, u PIK-u potičemo sve zaposlenike da sudjeluju s vlastitim idejama, što se pokazalo kao izuzetno uspješan način za razvoj i plasman novih proizvoda. Kada već govorimo o inovacijama, svjedočimo ekstremno brzim i, rekla bih, radikalnim promjenama navika kupaca koje su posljedica ne samo promjene u životnom stilu, već velikim dijelom uzrokovani COVID pandemijom, ali i poremećajima nastalim zbog rata u Ukrajini. Iz tih razloga u PIK-u se trudimo razvijati ne samo inovativne, već i relevantne proizvode. Na tom tragu nastala je i Planet of Plants, inovativna linija proizvoda, koju smo razvili zajedno sa Zvijezdom. Radi se o liniji proizvoda kojom smo odgovorili na svjetski trend u kojem se potrošači sve više okreću namirnicama biljnog podrijetla. Također, prvi put u povijesti izlazimo van temperaturnog režima i predstavljamo liniju mesnih grickalica PIK&GO, alternativu „slanim“ grickalicama, prirodno bogatu proteinima i stvorenu za ljude u pokretu.

PIK Vrbovec je u prosincu prošle godine predstavio posljednju inovaciju, recite nam nešto više o toj liniji proizvoda.

U prosincu, mjesecu obilježenom blagdanskim druženjima s obitelji i prijateljima, na tržište smo plasirali liniju proizvoda polugotovih mesnih jela – PIK Slow cooked selection. Radi se o proizvodima koji se u PIK Vrbovcu pred-pripremaju metodom slow cookinga pa je na kupcu da ih samo kratko termički obradi, a rezultat svega su poboljšani okus jer se meso marinira u vlastitom soku te bolja tekstura i mekoća mesa koje će svi jednostavno obožavati. Slow cooked selection linija proizvoda još je jednom dokazala kako u PIK Vrbovcu imamo veliko znanje i iskustvo našeg R&D tima za razvijanje proizvoda koji prate svjetske trendove. Od samog početka imali smo i izuzetno kvalitetnog strateškog partnera, agenciju Imago, koja je odradila veliki posao i pratila nas u svakom koraku, od istraživanja tržišta, dizajna ambalaže pa sve do kreiranja komunikacijske platforme. Inače volim tretirati agenciju kao ravnopravnog člana tima od starta, smatram da tako svi zajedno „živimo“ projekt i stvaramo preduvjet za najbolje rezultate. 

 

Koji je glavni motiv zbog kojeg ste se odlučili za tu liniju proizvoda i koje su to potrebe potrošača koje zadovoljavate Slow cooked selectionom?

Promjenom životnih navika, gotovo na dnevnoj razini događaju se i promjene u prehrambenim navikama zbog čega dolazi do rušenja raznih paradigmi kada je konzumacija hrane u pitanju. Potrošač danas želi ukusno jelo, ali koje će brzo biti gotovo. Iz tog razloga, u PIKu smo proizvode iz Slow cooked selection linije kuhali satima za naše potrošače koji zbog sve užurbanijeg načina života jednostavno nemaju vremena za pripremu kvalitetnog i ukusnog obroka. Ovo su praktični proizvodi koji štede vrijeme, ali i nude bogat okus. Iz tog razloga, kupci su i hedonisti i gurmani, koji su otvoreni novim izazovima i voljni probati nove okuse i jela koja do sada nisu imali prilike probati. Istovremeno, Slow cooked selection idealan je i za druženje s obitelji i prijateljima. Uz pomoć proizvoda iz ove linije potrebno je jako malo vremena da svi postanu profesionalci u kuhinji i najbližima pripreme nezaboravna jela.

 

Koji proizvodi čine Slow cooked selection liniju proizvoda?

Novu liniju proizvoda čine Pulled pork (trgana svinjetina) i Spare ribs (svinjska rebarca) kao predstavnici internacionalnih trendova te Pork knuckle (buncek) kao tradicionalna delicija. 

 

Koje su glavne karakteristike ovih proizvoda i koja je njihova glavna prednost?

Slow cooked linija proizvoda pred-pripremljena je od mesa s hrvatskih farmi, dakle od sirovine domaćeg podrijetla. Za pripremu ovih proizvoda inače je potrebno više sati pripreme, ali kako je taj proces ranije obavljen u PIK Vrbovcu, za gotovo jelo potrebno je jako malo vremena i cijeli proces je izuzetno lagan. Sve što treba je slijediti jednostavne upute s pakiranja proizvoda i ukusno jelo će jako brzo biti na stolu. Ujedno, potrošač dobiva aluminijsku posudu koju može iskoristiti prilikom pečenja za manje nereda u kuhinji te prikladan BBQ umak koji se odlično sljubljuje s internacionalnim artiklima.

 

Slow cooked selection linija proizvoda je već nekoliko mjeseci na tržištu, jeste li zadovoljni reakcijama potrošača? 

Prve reakcije su izvrsne što je potvrda da PIK Vrbovec i ovom linijom proizvoda na pozitivan način odgovara na potrebe naših potrošača. Svakako treba napomenuti da su Slow cooked selection proizvodi na tržištu od kraja prosinca i da tek slijedi službena nacionalna kampanja tijekom koje ćemo kupcima pokazati sve prednosti ove linije. 

 

Kako ste i na koji način komunicirali sa svojim potrošačima (b2c, b2b – online, na mjestu prodaje, event…)? 

Od plasmana na tržište, krajem prošle godine, novu liniju proizvoda smo partnerima i kupcima predstavili u medijima i putem digitalne kampanje koja je bila popraćena i označavanjem na mjestu prodaje. Kada govorimo o narednom razdoblju i planovima, krajem ožujka počet će nacionalna kampanja koja će, uz navedene načine oglašavanja, imati i oglašavanje na televiziji, a u planu su razni eventi i degustacije kako bi proizvode što bolje predstavili i približili kupcima.

 

Pripremate li još neke nove proizvode u ovoj godini?

Inovacije i plasman novih proizvoda na tržište u srži su našeg poslovanja, a i neophodni su za daljnji rast i razvoj kompanije. Istovremeno, imamo i odgovornost ponuditi proizvode koji odgovaraju tržišnim trendovima. U skladu s tim PIK će i dalje raditi na razvoju novih i proširenju asortimana postojećih proizvoda, a dopustite nam da vas iznenadimo!

 

Iza nas je izazovna godina. Jeste li zadovoljni s rezultatima koje je PIK Vrbovec ostvario u 2022. godini i što posebno ističete kao uspjeh vaše kompanije?

Unatoč svim izazovima koji su nas pratili u 2022. godini, osobito zbog poremećaja koje su izazvali rat u Ukrajini i inflacija,, za PIK Vrbovec je prošla godina bila uspješna. Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo održali ili čak i povećali tržišne udjele u nizu ključnih grupa proizvoda. Posebno dobre rezultate imali smo tijekom turističke sezone, što je u konačnici pozitivno utjecalo na naše poslovanje.

 

Kakva su vaša očekivanja za 2023. godinu i što sve u ovoj godini možemo očekivati od PIK Vrbovca? 

Kao kompanija koja prepoznaje potrebe potrošača za zdravijim, a jednako kvalitetnim i ukusnim proizvodima, u proteklih nekoliko godina našu smo poslovnu filozofiju zaokrenuli prema proizvodima bez glutena, soje, pojačivača okusa, bojila i s manjim udjelom soli. U tom smjeru nastavljamo i dalje, jer uvijek sve polazi od potrošača i njegovih potreba. U 2023. godini fokus će nam biti na daljnjem unapređenju postojećih proizvoda, ali i potrazi za novim kategorijama. Istovremeno, i ove godine nastavljamo s kontinuiranom suradnjom s lokalnom zajednicom, edukativnim projektima, poticanjem domaće proizvodnje i zaštitom okoliša. Suradnja PIK Vrbovca s društvom u kojem djeluje i domaćim proizvođačima od presudne je važnosti za daljnji razvoj kompanije, a istovremeno ima i pozitivan učinak na zajednicu.