DR OETKER STUDENI
KERMAN

4 načina za smanjenje utjecaja na industriju proizvodnje hrane i pića

DOP

24.08.2023

Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu

Troškovi režija za kućanstva, ali i poduzeća, na najvišim su razinama unatoč milijardama koje vlade diljem svijeta troše za ublažavanje posljedica energetske krize. Taj rast cijena energenata posebice ugrožava poslovanje prehrambene industrije i industrije pića s obzirom na potrošnju energije u pogonima i tvornicama. Međutim, rastući troškovi energenata nisu jedina briga već je, na žalost, upitna i njihova dostupnost.

Poznato je da u slučaju poremećaja ponude na tržištu energije, prednost u opskrbi imaju bolnice i kućanstva. Samim time se narušava rad industrijskih postrojenja, a u konačnici i konkurentnost kompanija na tržištu. Iako većina ekonomista predviđa da troškovi energenata predstavljaju dugoročni izazov, ne može se dopustiti tromost u poduzimanju mjera za suočavanje s nedostatkom energenata i njihovim troškovima.

Kao odgovor na takve izazove, tržište robe široke potrošnje traži nove načine za postizanje energetske neovisnosti, pa se o digitalnoj transformaciji i automatizaciji upravljanja energijom sve više raspravlja i u krugovima top menadžmenta. Istovremeno, mnoge su organizacije postavile ambiciozne ciljeve smanjenja emisija ugljika do 2025. i 2030. godine. Kako bi tvrtke uspješno obavile zelenu tranziciju u navedenim rokovima, sve je izraženija potreba za energetskom učinkovitošću. 

 

Inovativni pristupi koji pomažu u rješavanju izazova troškova energenata

Ključnu ulogu u povećanju učinkovitosti rada postrojenja za proizvodnju hrane i njihove otpornosti prema volatilnosti na tržištu energenata imaju ulaganja u održiva rješenja.

Tvrtke poput Schneider Electrica pomažu proizvođačima hrane i pića u prelasku na ekonomičnu potrošnju energije na sljedeće načine:

1. Podržavaju ih da postanu prosumeri – lokalne solarne i vjetroelektrane u kombinaciji sa skladištenjem energije i softverskim upravljanjem omogućuju tvrtkama korištenje obnovljive energije, proizvodnju električne energije unutar vlastite infrastrukture te ostvarivanje maksimalne operativne učinkovitosti. Osim toga, mikromreže omogućuju proizvođačima da djeluju kao prosumeri (potrošači koji istovremeno i proizvode energiju). Optimiziranom potrošnjom energije tvrtke mogu izbjeći prekomjerne troškove u sezonama pojačanog grijanja i hlađenja: troškovi se smanjuju korištenjem lokalno generirane i pohranjene energije u periodima povišenih cijena energenata te potrošnjom energije iz mreže tijekom perioda niskih cijena.

2. Smanjenje potrošnje implementacijom uređaja kao što su regulatori brzine motora (tzv. frekvencijski pretvarači - VSD) – Prema nedavnom izvješću Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, samo u SAD-u instalirano je više od 11 milijuna elektromotora u industrijskim pogonima. Međutim, većina ih još uvijek nema implementirane frekvencijske (frekventne) pretvarače. Za razliku od elektromotornih pogona s fiksnim brojem okretaja koji rade istom brzinom bez obzira na vrstu rada u industrijskom procesu, frekvencijski pretvarači (VSD) prilagođavaju brzinu u skladu s potrebom pojedinog zadatka. Frekvencijski pretvarači ili regulatori brzine motora mogu uštedjeti 60 do 80 % energije koju motor troši. Nadogradnja motora s regulatorom brzine omogućuje proizvođaču smanjenje troškova energenata kao i emisiju ugljika koju motor proizvodi.

3. Implementacija alata za nadzor i analizu – kako bi proizvodni procesi u prehrambenom sektoru ostvarili cilj učinkovitije potrošnje energije, potrebno ih je prilagoditi na temelju objedinjenih podataka o energetskoj potrošnji. Pretvorba energije i automatizacija podrazumijevaju mogućnost praćenja, mjerenja i usporedbe podataka o potrošnji energije i podataka o proizvodnji u stvarnom vremenu. 

4. Pristup novim mehanizmima financiranja – Razvojem novih modela za upravljanje i financiranje energije, kao što su Energija kao usluga (EaaS) ili Ugovor o kupnji električne energije (PPA), ulaganja u tehnologije za uštedu potrošnje energije postala su dostupnija i izvedivija. PPA je financijski instrument koji tvrtkama iz prehrambene i industrije pića osigurava uštedu troškova, smanjenje rizika te fiksne cijene energije. EaaS je sličan model financiranja, no uz njega proizvođači izbjegavaju kapitalne izdatke. 

 

Napredak na putu prema energetskoj učinkovitosti

Na tržištu postoje rješenja i širok asortiman proizvoda koji proizvođačima hrane i pića omogućavaju ubrzanu provedbu zelene tranzicije i rješavanje izazova radi rastućih troškova energije. Posebno je važno da na temelju revizije rada postrojenja, stručnjaci za automatizaciju, energetiku i održivost mogu precizno identificirati područja u kojima se potrošnja može smanjiti. Konkretni primjeri pokazuju da je ta tema realnost koju svi mogu primijeniti u praksu, a primjer dobre prakse u prelasku na zelenu mrežu radi učinkovitije potrošnje energije je priča tvrtke Danone Evian.

Sagledavanjem energetske infrastrukture, načina upravljanja zgradom, protoka robe i ljudi te procesa proizvodnje i pakiranja, možemo kreirati strategiju koja identificira jeftine ili besplatne kratkoročne mjere uštede energije kao i planiranje investicija u energetsku učinkovitost u srednjem i dugoročnom roku. A sve to s ciljem veće učinkovitosti te u konačnici profitabilnijeg poslovanja, zadovoljstva krajnjih kupaca i održive planete.