Vinarija Kocijan, međimurska obiteljska vinarija u kojoj radi cijela obitelj već par generacija od 80-tih godina.
Temelje postavlja djed, a početkom 90-tih godina nastavljaju moji roditelji, kaže Petar Kocijan koji neumorno od 2014. godine vodi vinariju uz suprugu Andreju. Buduća direktorica Emma svakodnevno prati i uči od malenih nogu.
Nalaze se na samom početku Štrigove iz smjera Železne gore u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na granici sa Slovenijom. Na 10 ha vlastitih vinograda uzgajaju chardonnay, graševinu, rajnski rizling, pušipel, sauvignon, silvanac zeleni, traminac mirisavi i cabarnet sauvignon, te pjenušac Felicita.
2020. godine su započeli i krajem iste godine završili s gradnjom moderne kušaonice, gdje imaju 50 sjedećih mjesta u kušaonici, i 20 sjedećih mjesta na terasi, te dogradnjom i proširenjem vinskog podruma.
Jednom mjesečno održavaju vinske radionice, na kojima svaki put na drugačiji način predstavljaju svoja vina, pa su do sada organizirali Prve vinske korake, Sljubljivanje vina i hrane, Vinski kviz, Arhivska vina, Utjecaj čaša na vino i slično. Trude se svaki put ponuditi ljudima nešto novo.
Zajedno kao obitelj gradimo jedu lijepu vinsku priču kojom želimo da ljudi upoznaju naša vina, te da kada odlaze iz naše vinarije sa sobom ponesu i neku novu inforamciju o vinu, objašnjava Petar Kocijan.
Od spomenutih sorti preporučuju pušipel. Cijena u vinariji je 10 eura s pdv.
Nije ga potrebno opisivati, već kušati, a vrata vinarije su vam otvorena!
PUŠIPEL CLASSIC
-autohtono bijelo vino iz Međimurskog vinogorja
-proizvodi se od bijelog grožđa koje je u Hrvatskoj najpoznatije kao moslavac ili šipon, u Mađarskoj kao furmint, a u Njemčkoj i Austriji kao mosler
- 2007. su kao udruga Hortus Croatiae odlučili moslavac podignuti na jednu višu razinu, te su ga zaštitili i brendirali pod nazivom Pušipel, a samo ako se zadovolje određeni kriteriji vino se može puniti pod robnom markom Pušipel
-proizvedena je i dizajnirana posebna boca samo za Pušipel, koja je jedinstvena i prepoznatljiva
-od ove godine imaju u ponudi i posebnu čašu dizajniranu samo za pušipel
-od Pušipela se danas rade tri kategorije vina -pjenušci, klasična suha vina i Prestige predikatna vina
-nalazi se na najboljim položajima sjeverozapadne Hrvatske , u Međimurskom vinogorju, u Štrigovi
Vinarija : Kocijan
Godina : 2022.
Alkohol : 12,0 vol %
Zapremnina : 0,75L
10-12 stupnjeva
Opis:
Svijetlo žute-zelenkaste boje te diskretnih sortnih aroma, među kojima prevladavaju cvjetne i citrusne arome te nešto herbalnih aroma poput suhog sijena. Vrlo osvježavajućeg karaktera zahvaljujući živahnim kiselinama i nižem alkoholu. Lijepo zaokružen u ustima te lagano kiselkasto-voćnog karaktera po citrusima i zelenim jabukama
Lijepo se sljubljuje uz laganija jela, poput rižota, bijelog mesa, sljubit će se i s delikatnim kamenicama, ali i masnijom ribom poput grdobine, te našim autohtonim međimurskim mesom z tiblice.
Živjeli!
Foto: Vinarija Kocijan
Tekst: Vinarija Kocijan / Marko Havaši
Preporučuje: Marko Havaši & Business Wine Club by Instore