Vino i voda, spoj imena gemišt. Tema obrađena od strane vrhunskih vinara, promotora, sommeliera i na kraju vinoljubaca.
Vjerujem kako ste bili barem na jednoj vinskoj degustaciji.
Proveli su vas kroz par važnih točaka kako procjeniti i analizirati vino. Različiti izvori će vas voditi od prvog koraka, a to su osnove vina, te do sommelierskog tečaja 3. razine na kojem se uči o spoju hrane i vina, odnosno o tehnikama usklađivanja.
A što vi možete kod kuće?
Recept za “kućnog sommeliera”
Sastojci:
vinska ekipa
1 l omiljenog bijelog vina (graševina, zeleni silvanac, ranjski ili škrlet)
3 l različite mineralne vode
vinske čaše ili zagorske bombice za gemišt
olovka i papir za vođenje bilješki
kolaž papir – tamnih boja
Upute:
Zamotajte 3 različite mineralne u kolaž papir. Postavite čaše i neka vam omjer bude 1 dcl vina i 1 dcl vode. Prvo analizirajte čisto vino po boji, mirisu i okusu. Isto vino 3 puta kušajte s mineralnim vodama, te zabilježite svoje dojmove. Ocjenite ih od 1 do 3. Na kraju zbrojite ocjene i proglasite pobjednika u spoju vina i vode.
Mala priprema: Ne jedite ljutu hranu ili preslane grickalice. Ako ste ljubitelj duhana, zbog nepca i pupoljaka na jeziku nemojte pušiti barem pola sata prije vinskog ocjenjivanja.
Zaključak: Nakon proglašenja pobjednika, ponovite gradivo i podijelite dojmove s nama.
Živjeli!
Autor: Marko Havaši, vinski promotor