DR OETKER STUDENI
KERMAN

INTERVJU: Kompanija se kulturološki mijenja sukladno najnovijim trendovima

ANDRO ŽIGO, DIREKTOR SEKTORA TRŽIŠTE HRVATSKE – KANAL MALOPRODAJE, PODRAVKA

Intervju

21.02.2024

Maksimalno smo okrenuti novim tehnologijama i provjerenim partnerima u businessu jer smo uočili kako korisnost istih znači značajnu uštedu vremena i fokus zaposlenika na stvaranje novih inicijativa i ideja.

Na svom poslovnom putu do današnje pozicije direktora Andro Žigo krenuo je prije 14 godina iz entry level pozicije trgovačkog predstavnika. U međuvremenu prošao je sve razvojne faze unutar prodaje. Nakon terena odlazi u Trade Marketing na voditeljsku poziciju, a ubrzo potom preuzima cjelokupni odjel Trade Marketinga. Dvije godine kasnije prelazi u Službu za ključne kupce, a prije nego što je preuzeo funkciju direktora, bio je pomoćnik direktora tržišta. Paralelno je, kroz formalno obrazovanje, došao i do titule magistra u području ekonomije. 

Rekao bih da je to bilo jedno etapno putovanje u kojem sam imao prilike učiti i usavršavati sebe i svoje vještine. Izuzetno sam ponosan na takav razvojni put jer sam imao prilike upoznati različite ljude, a s većinom i danas imam odlične odnose.

Podravka je nedavno promijenila i logotip, koji ima novi i suvremeniji dizajn koji je također pokazatelj kako se kompanija kulturološki mijenja sukladno najnovijim trendovima u industriji.  

Kako biste opisali trenutno poslovno okruženje u Hrvatskoj i kako ono utječe na poslovanje Podravke?

Vjerujem kao i svi ostali sudionici u FMCG industriji – izuzetno turbulentno okruženje, ubrzanog poslovnog ritma, s izraženim promjenama. Nakon pandemije Covida okruženje se značajno promijenilo. Primjerice, do jučer ste imali izuzetno velik pritisak rasta cijena i sirovina, koji danas jenjava, međutim sad imate situaciju u kojoj raste cijena rada. 

Podravka se svemu tome vrlo brzo prilagođava, prati trendove na tržištu, stoga danas, kao i u nekim mirnijim razdobljima, održava vrlo zavidne rezultate. Rezultat je to timskog rada, unutarsektorske suradnje, optimizacije poslovnih procesa u različitim sektorima i segmentima poslovanja koji u konačnici donose izvrsnost koju danas ima kompanija.

Koje su ključne karakteristike tržišta u Hrvatskoj koje imaju najveći utjecaj na vaše poslovanje?

Posljednjih godinu dana jedna od najvažnijih ključnih karakteristika zasigurno je inflacija. Inflacija je sa sobom donijela rast potrošačkih cijena i financijski rast, međutim količine su ostale na razinama prijašnjih godina s tek neznatnim rastom. Trebamo spomenuti i uvođenje euro valute u 2023. godini, što je zasigurno dodatno promijenilo percepciju potrošnje krajnjem potrošaču.

No, treba reći kako je prosječni potrošač i dalje zadržao vjeru u kvalitetu, tradiciju i sigurnost hrane koju Podravka na domicilnom tržištu definitivno ima. 

Važno nam je znati potrebe naših kupaca i krajnjih potrošača, i o tome najviše diskutiramo s našim kupcima, argumentiramo prodajne podatke i zajedničkim snagama dolazimo do rješenja. To je dugoročno jedna jako lijepa razvojna priča gdje jačamo brend kupca i naše vlastite brendove. 

Koje su ključne kategorije proizvoda koje Podravka pokriva, i kako se usmjeravate prema potrebama potrošača u tim kategorijama?

Podravka je prisutna u gotovo svim kategorijama prehrane i gotovo u svima njima ima vodeću poziciju. Prepoznatljivi smo u univerzalnim dodacima jelima i monozačinima pod brendom Vegeta, juhama, žitaricama za djecu pod brendom Lino, kremastim namazima, čajevima, ribi i da ne nabrajam dalje. 

Prošle smo godine predstavili i novu nutritivnu strategiju za razdoblje do 2027. kojom potvrđujemo usmjerenost na zdravu, uravnoteženu te održivu prehranu kroz razvoj novih i inoviranih proizvoda. Neki od ključnih ciljeva koje smo definirali strategijom odnose se na dodatno smanjenje prosječnog sadržaja soli i šećera u novim proizvodima, kao i ugrađivanje najmanje jednog sastojka koji podržava uravnoteženu prehranu, kao što su vlakna, bjelančevine, vitamini i minerali.  

Podravka je inicijalnu nutritivnu strategiju donijela 2014. te je od tada u svojim proizvodima ukupno smanjila količinu soli za 300 tona, a šećera za 1423 tone. Sol se smanjivala najvećim dijelom u asortimanu juha, jušnih kocki, Fant i mesnih proizvoda. Šećer se najviše smanjivao u dječjoj hrani, žitaricama za doručak i voćnim namazima.

Koje inovacije ili poboljšanja u pro­izvodnim kategorijama trenutno istražujete ili planirate?

U bliskoj budućnosti imamo cijeli niz inovacija o kojima sada ne mogu otkriti detalje, međutim mogu reći kako je i 2023. godina obilovala inovacijama. Tako smo, primjerice, izbacili proizvod pod nazivom Čokolino Dark koji zbog svog prirodnog šećera, koji dolazi iz sirovina datulja, ima odličan odaziv na tržištu. U istoj godini lansirali smo i liniju tekućih juha na koje je krajnji potrošač sjajno reagirao. Pred kraj godine izašli smo s pastoznim dodacima jelima u tubi i tako osigurali mnogima da ih više ne peku oči kod sjeckanja luka, jer identičan okus postoji u tubi. Naravno, ne treba zaboraviti da je tu i Vegeta&Spirulina koja u sebi sadrži algu spirulinu, koja zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih dobrobiti nosi titulu super hrane. 

Možete li nam predstaviti glavne proizvode i brendove koje Podravka nudi na tržištu?

S obzirom na to da ih ima vrlo mnogo, nabrojat ću samo neke od mnogobrojnih brendova,  primjerice, to su: Vegeta, Fant, Podravka juhe, Lino dječja hrana, Lino žitarice za djecu, Lino Lada, Dolcela, Kviki grickalice, Podravka pekmezi, džemovi i voćni namazi, O´Plant linija biljnih napitaka i zamrznutih jela na biljnoj bazi, Eva riblje konzerve, Zlato polje riža i tjestenina. Treba napomenuti kako smo jako fokusirani i na segment Pekarstva. Možemo se pohvaliti kako taj segment iz godine u godinu raste te kako i u toj kategoriji imamo sve više potrošača. Primjerice, heljdin kruh s orasima izazvao je pravu malu revoluciju kad je lansiran na tržište Hrvatske.   

Kako se vaša tvrtka prilagođava promjenama u potražnji i trendovima na tržištu prehrambenih proizvoda?

Kompanija jako brine o trendovima u industriji. Ne samo u nutritivnom ili ambalažnom smislu, već se sve više okrećemo i održivom razvoju, zelenoj energiji i procedurama koje propisuje Europska unija i njezina legislativa. 

Ako pročitate Strategiju održivog poslovanja Grupe Podravka do 2023. godine, vidjet ćete kako Podravka ima četiri strateške smjernice, a to su: čist okoliš, zdrava prehrana, briga o zaposlenicima i dobro upravljanje. Sve četiri strateške smjernice duboko su ukorijenjene u sve segmente poslovanja, a benefite navedenog vide i osjete i naši zaposlenici i naši potrošači. 

Kako održavate i unapređujete odnose s poslovnim partnerima u Hrvatskoj i regiji?

Razvijati portfelj kroz zajedničke prodajne taktike kupca i dobavljača znači da želimo da krajnji potrošač bude zadovoljan. A to u konačnici znači i rast prihoda obiju involviranih strana. Pokazali smo da zajedničkim nastupom prema potrošaču možemo ostvariti inkrementalni prihod, bilo da se radi o taktičkom preslagivanju police ili promotivnoj prodaji. 

Važno nam je znati potrebe naših kupaca i krajnjih potrošača, i o tome najviše diskutiramo s našim kupcima, argumentiramo prodajne podatke i zajedničkim snagama dolazimo do rješenja. To je dugoročno jedna jako lijepa razvojna priča gdje jačamo brend kupca i naše vlastite brendove.  


Poznati smo i po tome što smo prošle godine ozvučili nutritivnu strategiju koja je donesena prije 10 godina, a koja je fokusirana na smanjenje šećera i soli u Podravkinim proizvodima, sve s ciljem da krajnjem potrošaču ponudimo zdravu namirnicu za bilo koji obrok u danu.  


Kako biste opisali ključne elemente poslovne strategije Podravke na tržištima u Hrvatskoj i regiji?

Podravka je prepoznatljiv dobavljač na hrvatskom tržištu i strategija može počivati na dva smjera: prvi je očuvanje market sharea najpoznatijih brendova, ulaganje u brand awareness i kreiranje ekstenzija proizvoda unutar najpoznatijih kategorija. Drugi smjer, i zasigurno puno ambicioznija strategija, jest izgradnja novih brendova koji će biti prepoznatljivi krajnjem potrošaču, kao i onih koji na tržištu postoje zavidan niz godina. Tako, primjerice, ove godine pokazujemo interes u izlasku prema novim potrošačima s asortimanom kruha produljene svježine, proizvod koji prosječan potrošač neće na prvu povezati s Podravkom i njenim portfeljem.
Također, gradimo i segment biljnih napitaka i plant based zamrznutih proizvoda pod brendom O´Plant. 

Kako se vaša tvrtka nosi s konkurencijom i koji su glavni pokretači konkurentske prednosti?

Treba imati na umu kako je Hrvatska dio Europske unije, odnosno otvorenog tržišta u kojem konkurencija postavlja visoke standarde i prodajne ciljeve. S obzirom na veličinu Podravkinog portfelja, u svakom segmentu police i asortimana hrane Podravka ima konkurenta. 

Zasigurno je glavna prednost specijalizacija pojedinog konkurentskog brenda, najčešće se radi o internacionalnim i poznatim brendovima. S druge strane, postoje i domaći brendovi, koji isto kao i Podravka gaje svoju tradiciju i kvalitetu prema proizvodu. Tako gledajući, zaista se može reći kako je domaći kupac siguran u odabir proizvoda kupujući domaće. No, isto tako postoji velik broj lojalnih potrošača koji prepoznaju Podravkinu visoku kvalitetu proizvoda.  

Koje su ključne inicijative ili projekti na kojima trenutno radite, a koji će oblikovati budućnost poslovanja Podravke u Hrvatskoj?

Ključnih inicijativa zaista ima mnogo, ali jedan od najvećih projekata na kojem se trenutno radi je izgradnja novog logističko distributivnog centra u Koprivnici koji već poprima konture budućeg izgleda. Projekt je to koji će osigurati još bolju protočnost Podravkinih proizvoda kako unutar domaćeg tržišta i prema našim kupcima na domaćem tržištu, tako i prema internacionalnim tržištima. 

Svakako treba spomenuti i inicijative koje su nedavno završile, a koje su hvalevrijedne poput, primjerice, otvorenja nove tvornice tjestenine koja će osigurati još bolji i kvalitetniji plasman proizvoda u navedenoj kategoriji.

Podravka je nedavno promijenila i logotip, koji ima novi i suvremeniji dizajn koji je također pokazatelj kako se kompanija kulturološki mijenja sukladno najnovijim trendovima u industriji.  

Kako se Podravka prilagođava brzim promjenama u tržišnom okruženju i tehnologiji?

Možda još jedan od najznačajnijih projekata koje nisam spomenuo jest implementacija novog ERP sustava SAP S4. 

Tehnologija je jako prisutna u Podravci, od Chat GPT-a, novog WMS-a, do soft­verskog rješenja za prodajnu operativu koje od ove godine ima i funkcionalnost snimanja udjela na polici putem fotografije. Maksimalno smo okrenuti novim tehnologijama i provjerenim partnerima u businessu jer smo uočili kako korisnost istih znači značajnu uštedu vremena i fokus zaposlenika na stvaranje novih inicijativa i ideja. Da ne spominjem transparent­nost i indikatore kontrole koje također koristimo kroz softverska rješenja. 

Jedan od najvećih projekata na kojem se trenutno radi je izgradnja novog logističko distributivnog centra u Koprivnici koji već poprima konture budućeg izgleda. Projekt je to koji će osigurati još bolju protočnost Podravkinih proizvoda kako unutar domaćeg tržišta i prema našim kupcima na domaćem tržištu, tako i prema internacionalnim tržištima.

Kako Podravka koristi digitalne tehnologije u svojem poslovanju, posebno u kontekstu B2B interakcija i distribucije?

Rekao bih da smo tu u benchamrku industrije jer većina naših kupaca koristi EDI razmjenu podataka. Ove smo godine implementirali i routing softver čiji je benefit točnost u očekivanom terminu dostave. Na taj način osigurali smo brži protok informacija jer se potvrda dokaza isporuke događa odmah pri isporuci. To dalje znači da se i svi posljedični dokumenti kreiraju momentalno te se ubrzala komunikacija u B2B segmentu.