DR OETKER STUDENI
KERMAN

Logiko: Kako mrtve zalihe pretvoriti u gotovinu?

Distribucija i logistika

Inovacije

27.04.2020

U prethodnom nastavku ovog serijala prikazali smo nekoliko načina kako mrtve zalihe vratiti u život. Rekli smo da treba biti strpljiv, zaustaviti krvarenje i govorili smo o vraćanju dobavljaču kao jednoj od najefektnijih metoda rješavanja nekurentnih zaliha.

Redovito govorim i pišem o tome da je jedan od prvih poteza i, vrlo vjerojatno, jedna od najučinkovitijih taktika u upravljanju i optimizaciji zaliha – protresanje asortimana. O toj taktici smo već govorili kod analize zaliha, ali slična je metoda dragocjena i kod rješavanja mrtvih zaliha. Riječ je o segmentaciji mrtvih zaliha. Evo nekoliko savjeta vezanih uz to:

Segmentirajte mrtve zalihe

Isto kao i kod primarnog upravljanja asortimanom, izuzetno je važno da prepoznate da se i mrtve zalihe sastoje od robe s drastično različitim karakteristikama kao i tržišnom vrijednosti. Nisu, dakle, sve mrtve zalihe jednako mrtve.

Kao i kod svega drugoga, vrlo je bitno upoznati strukturu stvari, odnosno da bismo mogli definirati učinkovitu strategiju rješavanja mrtvih zaliha, moramo ih dobro upoznati, a to se najbolje postiže segmentiranjem. Stoga se preporučuje razbijanje mrtvih (nekurentnih) zaliha u tri kategorije, koje možemo nazvati plodovi s niskih grana, mulj i sve ostalo. Ove nazive koristimo samo zato što mislim da su to vrlo opisni i lako pamtljivi pojmovi.

Plodovi s niskih grana

Ovaj se naziv dosta koristi u američkom načinu izražavanja za vrlo jednostavne zadatke. Tako i kada govorimo o rješavanju mrtvih zaliha, ovo je najjednostavniji dio koji treba odraditi. Ova kategorija „mrtvih“ zaliha je najpoželjnija, najlakše se može prodati i vrlo brzo pretvoriti u gotovinu. Ovo je lagan zadatak, a s obzirom na to da je rješavanje zaliha inače težak posao, trebaju nam brzi uspjesi – počnite tu!

Odvojite te mrtve zalihe koje će biti jednostavnije riješiti od ostalih mrtvih zaliha, označite ih, dajte im pravu cijenu i uzmite svoj novac. Ako imate problema s novčanim tijekom, ovo će vam doći kao ledeno piće u vrućem ljetnom danu.

U jednom od prethodnih nastavaka govorili smo o cash-flow potencijalu koje vaše zalihe imaju. Isto to možemo primijeniti i govoriti o cash-flow potencijalu koji imaju vaše mrtve zalihe. Ako nismo na vrijeme iskoristili ovaj potencijal, dok je bio još u formi „normalnih“ zaliha, bilo bi ga dobro iscijediti iz mrtvih zaliha.
Ovdje je najvažnije da, ako se osjećate kao da ste izgubili bitku, ipak odnesete jednu pobjedu i dobijete osjećaj kao da ste konačno nešto pokrenuli i napravili te da ostvarujete neki napredak…

Mulj

Međutim, ne možemo ostati ovdje i uživati u lovorikama (jer moramo priznati da su te lovorike već davno uvenule). Moramo krenuti dalje i riješiti se i ostatka mrtvih zaliha. I sada se nakon ubiranja lako dohvatljivih plodova treba pozabaviti i onim prljavim i muljevitim poslom.

Svi znamo što je mulj. To je dno dna, ono najgore, najstarije, najistrošenije, bez ambalaže, većinom zastarjeli stilovi, moda, boje, uzorci i modeli. Kada to vidite pomiješano s ostalom robom ili izloženo u blizini drugih mrtvih zaliha, sve ostalo će izgledati kao mulj!

Dakle, maknite mulj i skinite ga s polica, što dalje od ostalih mrtvih zaliha, i što je najvažnije, daleko od očiju vaših kupaca. Istina, to je tužna priča, da taj vaš mulj ima malu ili nikakvu tržišnu vrijednost. On zapravo ne vrijedi niti vremena niti truda da ga pokušate prodati. Ta kategorija robe nije ni za što, stoga vas molim da razmislite o donaciji! Porezni odbitak je, možda, jedina materijalna korist koju ćete primiti; druga je korist da sve ostale mrtve zalihe neće izgledati tako loše i da će vjerojatno biti više cijenjene od vaših klijenata.

Na kraju krajeva, ako ne možete pronaći karitativne organizacije za donaciju, bacite ga ili uništite. Još uvijek ćete izvući korist utoliko što ostatak vaših zaliha neće izgledati kao mulj, a i skladištari odnosno prodavači će odahnuti (nitko ne voli neuredan izgled radnog mjesta).

Još jedna ideja mojih klijenata vrijedna je razmatranja. Klijent je imao velike količine rezervnih dijelova starih modela uređaja koje nije bilo moguće prodati. Onda su došli na ideju da se ti dijelovi doniraju likovnoj akademiji i da studenti od njih dizajniraju skulpture/instalacije… Na taj je način klijent bio oslobođen plaćanja poreza, napravio je dobro djelo, ima skulpture ispred ureda (koje ih podsjećaju na to kako treba paziti na zalihe) – e da, i riješili su se mrtvih zaliha sa skladišta.

Sve ostalo

Nije tako poželjno kao plodovi s niskih grana, niti tako toksično kao mulj, međutim, ostatak vaših mrtvih zaliha može biti ponovno segmentiran. Isto kao i kod plodova s niskih grana, uzmite najpoželjniji dio tih zaliha, označite ga i dajte mu cijenu koja će ga pokrenuti. Naravno da će svaki novi sloj zaliha vjerojatno zahtijevati veći popust za motiviranje kupaca, ali to je neizbježno jer nitko nije rekao da je rješavanje mrtvih zaliha jeftino. Kako idete prema kraju, najmanje poželjna zaliha u ovoj kategoriji vjerojatno će izgledati sve više i više kao mulj, što je dobar znak da ste blizu kraja procesa.

U sljedećem nastavku ćemo govoriti o još nekoliko strategija za rješavanje nekurentnih zaliha.

Ovaj tekst izašao je u digitalnom izdanju 83 InStore maagzina na str.78. i 79.