Tijekom pet dana koliko je trajao, sajam SIAL Pariz promovirao je više od 400.000 proizvoda na površini koja je veća od 100 supermarketa poredanih u nizu! Među njima su se našli i hrvatski izlagači u organizaciji HGK.
Na SIAL-u, jednom od najznačajnijih europskih i svjetskih sajmova prehrambene industrije, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore šesti se put predstavljaju i hrvatski izlagači. Tako su se na izložbenom prostoru kompleksa Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte do 25. listopada našli i proizvodi Apimela, Dupina, obrta Đanić, Frozen Food Internationala, Hermes Internationala, Imanja Kapronca, Pekara, Pisiniuma, Prodan tartufa i Pršuta Voštana.
Među mnoštvom domaćih proizvoda pažnju stranaca od prvog je dana privlačio domaći pršut, proizvod zaštićen na razini EU oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti.
Hrvatski pršut na europskim policama
Voditeljica marketinga Ana Babić iz Pršuta Voštana, kojima 10% proizvoda otpada na izvoz, a cilj im je proširiti svoju prisutnost na EU tržištu u smislu rasta prodaje na već osvojenim tržištima (Slovenija, Makedonija, Austrija, Švedska, Njemačka i Slovačka) kao i kad je riječ o osvajanju novih EU tržišta, kaže kako upravo platforme poput SIAL-a pomažu proizvođačima u izgradnji dobrih temelja za plasiranje njihovih proizvoda na strana tržišta.
Međunarodni sajam hrane SIAL izvrsna je prilika da se europsko tržište upozna s premium hrvatskim delicijama, što nama kao jednom od najvećih proizvođača dalmatinskog pršuta u Hrvatskoj otvara i prostor za daljnje plasiranje, rekla je Ana Babić.
Pisinium je svoje trajne proizvode na sajmu SIAL izlagao treći put.
Vjerujemo da nam ovaj sajam pruža odličnu priliku za upoznavanje s izuzetnim brojem potencijalnih kupaca i savršeno je mjesto za prikupljanje informacija o kretanju naše branše i tržišta. Znamo da će naš istarski pršut i drugi suhomesnati proizvodi doći na europske police, samo je pitanje kada i putem kojeg kupca. Ovaj je sajam prilika za susret s postojećim partnerima te za sakupljanje dojmova ljudi iz cijeloga svijeta o našim proizvodima nakon što ih kušaju, rekla je Hani Hreljak, direktorica Pisiniuma.
Srbija na SIAL-u:
Na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije SIAL, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizirale su nastup 27 domaćih kompanija, u okviru dva nacionalna štanda – u hali predviđenoj za nacionalne paviljone i u hali za zamrznute proizvode.
U hali predviđenoj za nacionalne paviljone na štandu površine 101m² predstavile su se kompanije: PIP – Novi Sad, SD – Martonoš, Interfood 60 – Čačak, Happy honey – Beograd, Nectar – Bačka Palanka, Basket Zdravija Hrana Made By Hand – Golubinci, Poslovni sistem Global seed – Čurug, Agranela – Valjevo, Venac – Stara Pazova, DTD Ribarstvo – Bački Jarak, Pionir – Beograd, Bibli – Ugrinovci, Koncern Bambi – Požarevac.
U hali za zamrznute proizvode na nacionalnom štandu površine 108m² svoju ponudu predstavili su: Frigo-paun – Požega, Jugprom – Leskovac, PIK Bečej – Bečej, Mirax agrar – Beograd, Hibrid – Beograd, Master Fruits – Beograd, Strela – Leskovac, Laki – Arilje, Euro frigo – Požega, ITN Group – Beograd, All berries – Ivanjica, Mundorama – Beograd, Friglo Sečanj – Sutjeska, Frigoland – Beograd.
S više od 7200 izlagača iz 109 zemalja te s više od 160.000 registriranih posjetitelja, sajam SIAL potvrđuje vodeću poziciju među prehrambenim sajmovima u Europi i svijetu i svakako je mjesto na kojem treba biti prisutan.
SIAL ima i posebnu reputaciju. Poslovni rezultati se ne ostvaruju preko noći. Tržište zahtijeva da ste ondje prisutni nekoliko godina zaredom, inače vas potencijalni partneri neće uzeti ozbiljno. Zato smo mi tu s članicama šesti put u nizu, pojašnjava Jasminka Dukić iz Hrvatske gospodarske komore. Na prošlom izdanju sajma, 2016., najzastupljenije zemlje među izlagačima bile su Francuska, Italija, Kina, Španjolska, Turska, Belgija, Grčka, Nizozemska, SAD i Indija, dok su među posjetiteljima najzastupljeniji bili Francuzi, Belgijci, Talijani, Nizozemci, Britanci, Kinezi, Španjolci, Nijemci, Turci i Amerikanci.
• 7200 izlagača iz 119 zemalja, 87% izvan Francuske
• Rekordna posjećenost: više od 310.000 profesionalaca
• 73% posjetitelja izvan Francuske (iz gotovo 200 zemalja)
• 650 start-upova
• 2355 inovacija prijavljenih za SIAL Innovation Awards
• 135 službenih delegacija, 26 predstavnika vlada
• Više od polovice izlagača već je rezerviralo svoje mjesto za sajam 2020. godine.
Okus – Autentičnost – Značenje: to je inspirativni triptih sajma SIAL Pariz 2018. koji opisuje budući scenarij prema kojemu će se orijentirati Planet Food i svi njegovi dioničari, u pametnoj interakciji odvažnosti i predanosti.
Kad je riječ o inovaciji, sajam SIAL Pariz 2018. ponudio je iznimnu izložbu originalnih ideja i koncepata koji će uskoro osvojiti police prehrambenih trgovina. SIAL inovacije stoga su promovirale proizvode čije su opravdanost i karakteristike savršeno usklađene s logikom prijelaza prema većoj autentičnosti, okusu i značenju.
To se također odražava na Alter`native Food i njegov Forum, koji je bio posvećen toj novoj, zdravijoj hrani koja osvaja svijet i koja je ove godine sve prisutne gledatelje pridobila obiljem laganih, a ipak ukusnih inovacija! Tijekom tih pet dana La Cuisine je ponudila istinski koktel kulinarskog spektakla, osobito sa živim kulinarskim radionicama i inovativnom tematskom stazom posvećenom posluživanju hrane, koju je osmislio osobno pokrovitelj SIAL-a 2018., zvjezdani chef Yannick Alléno!
Konačno, u inovacijama 2018. – sasvim jednostavno – bila je riječ o kušanju, provjeravanju i zavođenju hranom. SIAL Paris također je predstavljao mogućnost za ostvarivanje mnogih plodnih susreta na izložbenim prostorima, na forumima, u prolazima! Susreta koji mogu dovesti do novih veza, novih uspješnih priča!
Zacijelo će ostati tisuć u sjajnih priča koje treba ispričati, no najbolja za sve naše izlagače i posjetitelje – osim ljudske dimenzije – mogla bi biti ona o sve punijim rokovnicima i knjigama narudžbi! Radujemo se ponovnom susretu s vama 2020., kako bismo nastavili gdje smo stali i, zajedno, pomogli izgraditi budućnost našeg Planet Fooda!