Hrana za ponijeti ili food-to-go i ove godine sve više privlači pozornost retailera, proizvođača i dobavljača kao način da održe korak sa životnim stilom potrošača.
Segment food-to-go zauzima sve veći dio kolača zvanog maloprodaja. Stoga, u nastavku predstavljamo pet ključnih trendova koji će ove godine utjecati na taj segment i oblikovati ga.
Zdravlje i wellness daju snagu inovaciji
Potrošači su sve svjesniji važnosti brige o zdravlju i wellnessu, a kao odgovor na zahtjeve njihove probuđene svijesti, foodto-go trgovci šire asortiman različitim okusima i proizvodima. Mnogi od koncepata koji bilježe rast na globalnoj razini upravo su oni koji potiču pozicioniranje zdravih proizvoda. Sweetgreen (SAD), Cedele (Singapur), Chopped (Irska), Exki (Belgija), Cojean (Francuska) i mnogi drugi britanski igrači dokaz su rastuće uloge zdravijih alternativa u segmentu foodto- go, koji su pridobili mnoge nove konzumente kad je riječ o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, a neizostavan je postao i asortiman bezglutenskih proizvoda.
Promjena i proširenje zadaća
Jonathan Moore iz britanskog premium lanca Waitrose potkraj prošle je godine govorio o promjeni navika u prehrani: Jedemo doručak za večeru, večeru za ručak... Prema navikama u prehrani, dobili smo i četvrti obrok – između večere i doručka, koji bi trebao biti nešto poput jagoda sa šlagom na kraju dana. Ta promjena dio je veće promjene u načinu na koji jedemo, trudimo se, naime, uklopiti hranu u naš način života, a ne obrnuto. Iako već mnogi retaileri usmjeravaju svoje napore na opciju doručka za ponijeti, očekujemo da će se pojaviti i više alternativnih zadaća za različita doba dana, kao što su večernji obroci, užina nakon posla, užina nakon vježbanja za povećanje energije itd.
Sve više lokacija i eksperimentiranja
Specijalizirane trgovine food-to-go i maloprodajni trgovci sve se više šire na različite lokacije kako bi dosegnuli što veći broj potencijalnih kupaca. Različita mjesta koja smo dosad smatrali usputnim, prolaznim mjestima, postaju vrlo atraktivna. Stoga, možemo pretpostaviti da će sljedeći potezi onih koji posluju u segmentu food-to-go biti lokacije u većim tvrtkama, fitness centrima, sportskim stadionima, kao i privremene lokacije tijekom različitih festivala, izložbi itd. Sve veća prodaja ulične hrane također ima velik utjecaj te potiče trgovce da razmotre uvođenje koncepta kamioneta s hranom, kao što su to uradili Whole Foods Market i Walmart. Istodobno, u Meksiku se eksperimentira s aplikacijom Rappi za kućnu dostavu hrane uličnih prodavača.
Ravnoteža između funkcionalnosti i emocija
Ono što vrijedi općenito, vrijedi i za segment food-to-go – potrošač odabire kako će trošiti svoj novac. S većim izborom proizvoda i cijena nego ikada prije, potrošači će potrošiti više na stvari koje su im važne, tj. uštedjet će – često znatno – na onima koje im nisu toliko važne. Stoga, mnogi su specijalizirani food-to-go trgovci izvrsni u stvaranju pravog emocionalnog angažmana potrošača. Iskustvo se, prije svega, temelji na kvaliteti proizvoda, ali i utjecaju brojnih drugih čimbenika, kao što su izlaganje proizvoda u trgovini, uređenje trgovine, usluga...
Ne postoji jednostavno rješenje, ali sve češće možemo vidjeti proizvode i rješenja s identitetom (bilo da je riječ o brandovima ili robnim markama) koji imaju veliku ulogu u razvijanju dublje emocije i angažmana kod potrošača. U tom smjeru, mnogi retaileri naveliko eksperimentiraju, a do kraja godine očekujemo
da ih slijede i drugi, osobito u urbanim trgovinama.
Više novih i neočekivanih partnerstava
Pravi partner na pravomu mjestu – ključ je uspjeha u segmentu food-to-go. Međutim, to nije nimalo lako implementirati bez prevladavanja vlastitih organizacijskih ograničenja. Dok su franšizni model i spremnost na suradnju već dugo principi poslovanja food-to-go igrača poput Sturbucksa i Subwaya, u cjelokupnom segmentu može se uočiti sve veća poslovna fleksibilnost u otvaranju novih lokacija i prilika.
U nastavku pročitajte kako to radi Lidl u Hrvatskoj,
prateći ukorak svjetske trendove:
Lidl Hrvatska poznat je po praćenju i postavljanju trendova pa je tako u trgovinama prepoznao potrebu da u svoju ponudu uvrsti food-to-go koncept kupnje. Lidl to go koncept dostupan je u određenim Lidlovim trgovinama, a u ponudi su: cheeseburger, tortille s piletinom, hrenovka u lisnatom sa senfom, croissant s nougatom, štrukli, burek sa sirom, burek s junetinom te proizvodi Smoothie i Skyr drink. Lidl Hrvatska pomno prati potrebe svojih kupaca te im uvijek nastoji ponuditi kvalitetne i cjenovno pristupačne te stalno svježe proizvode.
Lidl to go moderan je koncept koji ide ukorak s trendovima života. Današnji ubrzani tempo iziskuje dobru organizaciju, planiranje obroka, a sve kako bismo maksimalno efikasno balansirali vremenom i svakodnevnim aktivnostima. Cilj Lidla Hrvatska je aktivno pratiti svjetske trendove i na domaćem tržištu kupcima omogućiti samostalan izbor proizvoda sukladno vlastitim stavovima i potrošačkim preferencijama. Lidl neprestano radi na proširenju svoje ponude pa kupci mogu očekivati novosti i u ovom segmentu.