DR OETKER STUDENI
KERMAN

Italija: Istraživanje pokazalo povećanu potrošnju zamrznute hrane

Svijet

20.04.2022

Prema novoj studiji provedenoj u Italiji, više od polovice ispitanika (18% značajno, a 36% umjereno) povećalo je svoju potrošnju zamrznute hrane od 2020. godine.

Izvještaj, koji je pripremio Talijanski institut za zamrznutu hranu (IIAS) u suradnji s kompanijom BVA Doxa, ukazuje na to da je ovaj trend izraženiji na jugu nego na sjeveru Italije, kao i među mladima i obiteljima s malom djecom.

Lockdown, više vremena provedenog kod kuće, kao i sve veća sklonost ka skladištenju prehrambenih proizvoda doveli su do procvata potrošnje zamrznutih proizvoda u posljednje dvije godine.

Godišnja potrošnja zamrznutih proizvoda po glavi stanovnika u Italiji premašila je 2020. godine po prvi put 15 kg.

Najčešći korisnici ovih proizvoda jesu mladi do 35 godina, konzumirajući ih u prosjeku više od dva puta tjedno.

Trenutno gotovo 98% Talijana jede zamrznutu hranu, dok 61% tvrdi da konzumira zamrznutu hranu najmanje dvaput tjedno.

Kao rezultat ove nove navike, sve veći broj obitelji poseže za kupnjom većih uređaja, što se ogleda u porastu od 32,3% u prodaji zamrzivača i 40% u prodaji hladnjaka u 2020. godini.

Čak 74% anketiranih izjavilo je da su u prethodne dvije godine kupili zamrznute proizvode koje nikada ranije nisu probali.

Povrće, riba i pizza smatraju se neophodnim namirnicama nakon pandemije.

Glavni pokretači pri kupnji zamrznute hrane jesu praktičnost (70%), široki asortiman (37%) i manja količina otpada (25%), naglašeno je u istraživanju.

Također je došlo do rasta online kupovine zamrznute hrane u iznosu od 21% samo u 2021. godini.

izvor: esmmagazine
foto: unsplash/Eduardo Soares