Stranica Bright Side izdvojila je 10 namirnica na koje klimatske promjene najviše utječu i koje će se u bliskoj budućnosti izmijeniti ili postati luksuz.

Klimatske promjene čine da se čovječanstvo prilagođava novim životnim uvjetima. Neki bi rekli da je u pitanju onaj način života koji je čovjek zanemario, a u pitanju je sklad s prirodom. Čovjek je odavno prestao uzimati onoliko koliko bi mu bilo dovoljno, prohtjevi su porasli, a ljudska pohlepa i moć učinila da ljudi zaborave na zakone prirode, bar većina ljudi.
Kako temperature rastu, a ekstremne vremenske prilike postaju nova stvarnost, oni koji žive od prirode osjećaju brojne promjene, što potvrđuju i razna znanstvena istraživanja. Neka od tih istraživanja vežu se i za budućnost popularne hrane. Postoje tvrdnje i mišljenja da prosječan čovjek neće više moći kupiti neke od proizvoda koji su danas popularni jer će postati previše rijetki ili skupi.
Internet stranica Bright Side prenosi da ćemo u skorijoj budućnosti živjeti u manje ukusnom svijetu, ako se nešto naglo i drastično ne promijeni. Bright Side je napravio listu od 10 proizvoda koji se nalaze na listi "ugrožene hrane". Većina njih ima potencijal postati previše oskudna za ljudski rod u narednim godinama.
10. Čokolada
Odlučili ste prezalogajiti. Ubacite ruku u vrećicu (ne plastičnu!) sa slatkišima i ne nađete ništa. Vaše čokolade ili male čokoladice tamo više nema...
Ova situacija može postati stvarna. Iako na kakao drveće ne utječu visoke temperature, stabla kakaoa zahtijevaju obilne kiše i visoku vlažnost. Ipak, prema izvještaju "AR5 Klimatske promjene 2014: Utjecaji, prilagođavanje i ranjivost", ne očekuje se da ekstremno vrijeme bude praćeno obilnim kišama. Ovi uvjeti mogu negativno utjecati na proizvodnju kakaoa i rezultirati s oko milijun tona manje praha, tartufa ili pločica čokolade godišnje.
9. Čaj
Tko se ne voli opustiti uz šalicu toplog čaja nakon dugog, napornog dana? Čini se da će u bliskoj budućnosti to postati pravi luksuz. Stručnjaci u studiji "Ublažavanje klimatskih promjena u čajnom sektoru" potvrđuju da će klimatske promjene u velikoj mjeri utjecati na sektor za proizvodnju čaja ako se ne poduzmu preventivne mjere. Na primjer, povećana ranjivost na insekte ili lišće slabije kvalitete samo su neki od problema s kojima će se ova industrija suočiti.
8. Med
Odavno je poznato da su pčele u opasnosti. Postoji niz različitih razloga za to, a djelomično je krivo i globalno zagrijavanje. Studija "Povećavanje atmosferskog CO2 smanjuje koncentraciju proteina u cvjetnom izvoru peluda neophodnom za sjevernoameričke pčele" otkrila je da porast nivoa ugljikovog-dioksida smanjuje proteine u peludu, glavnom izvoru hrane među pčelama. U najgorem slučaju, ovaj problem može dovesti do njihovog potpunog odumiranja, jer neće dobiti dovoljno hrane.
7. Riža
Usjevi riže također su pod prijetnjom pada od 20% do 40%. Osim toga, postoji još jedan ključni problem s kojim se ljudi mogu suočiti. Riža može postati manje hranljiva zbog porasta koncentracije ugljikovog-dioksida u atmosferi, zaključak je stručne studije "Nivoi ugljikovog-dioksida (CO2) ovog stoljeća izmijenit će sadržaj proteina, mikroelemenata i vitamina u zrnu riže s potencijalnim zdravstvenim posljedicama za najsiromašnije zemlje ovisne od riže"... To znači da će ljudi koji se oslanjaju na rižu kao svoju ključnu hranu morati tražiti načine kako da izbjegnu zdravstvene probleme.
6. Voće iz voćnjaka
Jabuke, trešnje, breskve, grožđe i ostalo voće su simboli "ljetne sezone". Izgleda da će njihov okus i osvježenje vjerojatno morati biti zamijenjeno nekim povrćem koje je u stanju izdržati prijetnju globalnog zagrijavanja. Na primjer, izvještaj, koji vodi Sveučilište u Melbourneu, pokazuje da zime mogu postati preblage za proizvodnju jabuka. S druge strane, ekstremne vrućine i štete od opekotina od sunca mogu biti prejake za voćnjake tijekom ostalih mjeseci. Kao rezultat toga uzgajivači mogu očekivati nedostatak i u kvaliteti i količini voća.
5. Javorov sirup
Klimatske promjene negativno utječu na drveće šećernog javora, čiji se sok koristi za proizvodnju javorovog sirupa. Stručnjaci iz "Northest Climate Science Center" napominju da drveće zimi neće imati dovoljno snježnog pokrivača, što će dovesti do odumiranja korijena i smanjenog rasta izdanaka. Promjene su već primjećene, a procjenjuje se i da će se pogodno stanište za drvo javora znatno smanjiti tijekom slijedećih 80 godina.
4. Kava
Gušt ispijanja kave nakon što se probudite ili tijekom pauze na poslu, druženja i razgovora s prijateljem jedno je od posebnih ugođaja. No, proces klimatskih promjena može učiniti da to postane prilično rijetko. Vodeće svjetske kompanije za kavu poput Starbucksa i Lavazze prepoznaju ozbiljne rizike izazvane globalnim zagrijavanjem. Otprilike 50% globalne površine pogodne za proizvodnju kave nalazi se u opasnosti da se smanji do 2050. godine, što i nije tako daleko... Ljudi će se morati suočiti s problemima poput porasta cijena, lošeg utjecaja na okus i aromu, ali i nestašice zaliha.
3. Pšenica
Izgleda da su klimatske promjene već negativno utjecale na usjeve pšenice. To znači da kruh, slatke lepinje i razna peciva mogu postati delikatesa za buduće generacije ili čak za nas. Prema studiji "Klimatske promjene mogu dramatično smanjiti proizvodnju pšenice" koju je sproveo Državno sveučilište u Kansasu, čovječanstvo je u riziku da izgubi najmanje četvrtinu ili 25% svjetske proizvodnje pšenice, jer svaki stupanj porasta temperature je smanjuje za oko 6%.
2. Kikiriki
Prosječan Amerikanac pojede oko tri kilograma maslaca od kikirikija godišnje. To znači da bi ukupan broj konzumiranog kikirikija bio dovoljan za premazivanje podnožja čuvenog Grand Canyona u Arizoni. Kikiriki kao "zdrava grickalica" je prilično popularan u skoro svim dijelovima svijeta. Problem je što biljkama kikirikija treba pružiti posebnu pažnju, a smatraju se i vrlo uzurpiranima. Potrebno im je ne manje od pet mjeseci postojanog toplog vremena i oko 20 do 40 centimetara kiše. Zbog toga su biljke kikirikija na listi proizvoda kojima moramo biti spremni reći: "Zbogom!".
1. Pivo
Pivo je najpoželjniji alkohol u Sjedinjenim Američkim Državama, nezaobilazan u pubovima u Velikoj Britaniji, ali i širom Europe. U međuvremenu, toplina i suša mogu dovesti do gubitka od 3% do 17% u prinosu ječma i hmelja, u zavisnosti od težine uvjeta. Smanjenje ponude i proizvodnje može dovesti do značajnog povećanja cijena (na primer porast cijena u Irskoj od 193%). Svi ljubitelji piva, ali i oni koji samo ponekad popiju po jednu čašu ovog hladnog osvježavajućeg pića trebaju se nadati da će se razviti neke mjere za podršku i ovom sektoru.
Izvor: eKapija/B92
Foto: Pixabay
Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.
Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.