FMCG RETAIL SUMMIT 2025
PAPILLON TRADE

Proizvođač čipsa Walkers pravi gnojivo od otpada od krumpira

ODRŽIVO POSLOVANJE

Svijet

14.01.2021

Popularni britanski proizvođač čipsa Walkers odlučio je iskoristi otpad od krumpira i od njega napraviti gnojivo. Proizvodnja gnojiva obično emitira visoke količine CO2, ali zahvaljujući novoj tehnologiji, emisije ugljikovog-dioksida iz proizvodnog procesa će se smanjiti za 70%, tvrde u kompaniji.

Walkers se udružio s firmom CCmTechnologies kako bi u svojoj tvornici u Lesteru pretvorio koru od krumpira za čips u nisko ugljično đubrivo. Tehnologija funkcionira tako da koristi ugljikov-dioksid uhvaćen tijekom fermentacije piva, koji se zatim miješa s korom od krumpira i pretvara u gnojivo.

Partnerstvo dvije kompanije pokazuje da poljoprivreda može imati važnu ulogu u smanjenju emisija ugljika i u cirkularnoj ekonomiji. Prvi testovi su se pokazali uspješnim, a plan je da se gnojivo osigura farmama gdje se krumpir za čips uzgaja, čime se zatvara krug.

Pretvaranjem otpada od krumpira u resurs za ponovnu upotrebu, unosimo više cirkularnosti u proces uzgajanja krumpira i pomažemo farmerima da smanje utjecaj na životnu sredinu. Zahvaljujući ovoj inicijativi, možemo postati ugljično negativni u našoj proizvodnji krumpira u narednom desetljeću. I ne samo da gnojivo ima niskougljični status, već istraživanja pokazuju da će na duže staze to dovesti do poboljšanja zemljišta, kažu u PepsiCo, kompaniji koja je vlasnik Walkersa.

Ako sve dobro prođe, PepsiCo se neće zaustaviti samo na kori od krumpira. Već najavljuju da razmišljaju o pravljenju cirkularnog gnojiva s drugim kulturama, poput ovca i kukuruza.

Izvor: cirkularna ekonomija.org
Foto: Pixaby

Pročitajte arhivu InStore magazina kako bi se informirali o sličnim vijestima.

Primajte prvi najnovije vijesti iz FMCG sektora.